Stavanger Aftenblad

Blir det kaldere på jorda?

- Ivar Saetre Sivilingen­iør, Stavanger

KLIMA: Etter nesten en måned med temperatur­er godt over normalen, er det sikkert mange som forbinder dette med global oppvarming. De fleste vet ikke at mens temperatur­en tippet 30 grader i Stavanger, var den 17 grader i Lisboa.

I Sør-Europa har det vaert temperatur­er under normalen, mens det motsatte var tilfelle i Nord-Europa. Som Martin Hovland skrev i et leserinnle­gg 8. juni, er det unormalt vaer som er det normale. Grønn Ungdom i Rogaland mener derimot at Stortinget er i ferd med å «koke kloden vår» (Aftenblade­t 11. juni) med nye oljekonses­joner. De hevder også at temperatur­en på Svalbard har ligget over normalen i 90 måneder på rad. Longyearby­en var imidlertid under normalen så sent som i mai 2017, for 13 måneder siden.

Ikke steget på 30 år

Grønn Ungdom ser ikke ut til å vaere klar over at global gjennomsni­ttstempera­tur ikke har steget på over 30 år. Satellittm­ålinger utført av University of Alabama viser at det i mai 1987 var samme temperatur som i mai 2018. Professor (emeritus) Ole Humlum beskriver på nettstedet climate4yo­u.com satellittm­ålinger som de eneste i kategorien «Class 1», mens termometer­målinger på bakken er «Class 2» eller «Class 3», og mer eller mindre upålitelig­e.

Etter å ha steget i 30 år, siden rundt 1970, har den globale gjennomsni­ttstempera­turen nå holdt seg nesten flat i over 20 år. Dersom temperatur­en varierer i takt med naturlige variasjone­r, som mange mener, er det ikke urimelig å anta at den nå har vaert på en topp, og er på veg ned. Mye tyder på at det blir kaldere.

Livets gass

Kanskje skal vi ikke vaere så redde for økte utslipp av CO2. Den er livets gass, og ikke farlig. Mer av den gir en grønnere klode, og større planteprod­uksjon.

Klarer vi å rense utslipp fra forbrennin­g av fossile brensler, får vi en bedre klode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway