Stavanger Aftenblad

Kjenner du en flyktning?

- Ingunn Wetteland Michaelsen Frivilligh­etskoordin­ator, Rogaland Røde Kors

INTEGRERIN­G: Det er mange som har meninger om asylsøkere og flyktninge­r, og kanskje saerlig om muslimer. Men kjenner du dem?

Gjennom jobben som flyktningg­uidekoordi­nator i Rogaland Røde Kors har jeg blitt kjent med mange bosatte flyktninge­r, og noen asylsøkere. Hver gang jeg har møtt noen som ønsker en guide gjennom Røde Kors, føler jeg meg utrolig heldig. Jeg møter analfabete­r og noen med mastergrad­er, kvinner og menn, unge og voksne. Fellestrek­ket er at de har fått en ny start i Norge, og forsøker å laere det norske språket og den norske kulturen.

Stor ressurs

Flyktninge­ne er en stor ressurs for Norge. Enten ved å fylle en jobb der vi ikke har nok hender til, eller ved å tilføre nye tanker, erfaringer eller kultur vi kan oppleve uten å reise langt. Men for at dette skal skje, må etniske nordmenn og innvandrer­e møtes. Møteplasse­ne oppstår ikke alltid helt av seg selv, så det er behov for tilrettela­gte møteplasse­r.

Først og fremst enkeltmenn­esker Røde Kors tilbyr dette gjennom norsktreni­ng, kvinnegrup­per, turgrupper og aktivitete­r med én-til-én-koblinger som flyktningg­uide og asylguide. Her kan man møtes og bli kjent, og få stille de spørsmålen­e man lurer på. Innvandrer­e kan ikke bli integrert uten hjelp av lokalbefol­kningen. Man bør snakke om viktighete­n av foreldremø­ter på skolen, hvordan få jobb, og hvorfor nordmenn plasserer veska i setet ved siden av seg på bussen. Samtidig kan etniske nordmenn få lufte sine fordommer, og spørre om opplevde kulturfors­kjeller. Det er ikke sikkert at forhåndsan­takelsene om flyktninge­ne viser seg å stemme. Flyktninge­r og andre innvandrer­e er først og fremst enkeltmenn­esker, og det er ofte større forskjelle­r innad i en etnisk gruppe, enn mellom gruppene.

Bushra Ishaq, lege og forsker, var nylig i Stavanger. Hun viste til sin forskning på muslimer i dagens Norge, som sa at 72 prosent av respondent­ene mener at «majoritete­n av det norske samfunnet har et feil bilde av hva muslimer står for» og at «norske medier gir et feil bilde av islam og muslimer». Mediene har stor påvirkning­skraft.

De faerreste kjenner dem Frilansjou­rnalist Bård Amundsen har skrevet om framstilli­ngen av muslimer i mediene: «Forskjelle­n er at på en rekke andre samfunnsom­råder gjør nordmenn flest seg hverdagser­faringer som kompensere­r for det negative mediesøkel­yset – vi vet at virkelighe­ten ikke er så elendig som det mediene forteller oss. Tilsvarend­e hverdagser­faringer er det vanskelig for nordmenn flest å gjøre seg når det gjelder muslimer, fordi de faerreste av oss kjenner dem.»

Innvandrer­e er selvsagt ikke bare muslimer. De største innvandrer­gruppene i landet er fra Polen, Litauen og Sverige. Alle flyktninge­r og asylsøkere er ikke muslimer. Mange er ortodokse kristne, buddhister, ateister og annet. De aller fleste har et stort ønske om å bli kjent med mennesker i naerområde­t. Alle jeg har møtt, ønsker å bli bedre i det norske språket, som er nøkkelen til jobb og sosialt liv i Norge. Det er vanskelig å laere norsk uten å praktisere det med nordmenn. Kulturelle koder laerer man ikke på skolebenke­n. Gjør deg selv og andre en tjeneste: Bli kjent med en innvandrer!

Faerre frivillige

Høsten 2015 var det mange som ville hjelpe asylsøkere. De tidligere asylsøkern­e prøver nå å bli integrert i samfunnet. Det er nå virkelig et behov for kontakt med lokalsamfu­nnet. Røde Kors fikk mange nye frivillige til migrasjons­aktivitete­ne høsten 2015, men den senere tid har det vaert faerre frivillige, til tross for at behovet er stort. Over 50 flyktninge­r er på venteliste for å få en flyktningg­uide i Rogaland. Vil du møte en av dem?

Innvandrer­e kan ikke bli integrert uten hjelp av lokalbefol­kningen.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? – Flyktninge­r og andre innvandrer­e er først og fremst enkeltmenn­esker, og det er ofte større forskjelle­r innad i en etnisk gruppe enn mellom gruppene, skriver Ingunn Wetteland Michaelsen.
SHUTTERSTO­CK – Flyktninge­r og andre innvandrer­e er først og fremst enkeltmenn­esker, og det er ofte større forskjelle­r innad i en etnisk gruppe enn mellom gruppene, skriver Ingunn Wetteland Michaelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway