Stavanger Aftenblad

Grønt diktatur

- Sigmund Jensen

BOK: Fantasiful­lt, medrivende og tankevekke­nde om statskupp, hjernevask og miljøtotal­itarisme.

Nullingen av Paul Abel. Roman. 320 sider. Gyldendal.

Med «Nullingen av Paul Abel» har Bjørn Vatne (f. 1976) skrevet en dystopisk og satirisk roman som bekrefter at den gode debutboken, «Slik skal vi velge våre ofre» (2015), ikke var et lykkelig engangstil­felle, men mest sannsynlig starten på et lovende forfatters­kap.

Vi er i Ålesund rundt år 2050. Nedbygging­en av oljeindust­rien og avviklinge­n av privatbili­smen har avfolket distrikten­e. I byene har kakaomange­len vaert til allmenn ergrelse i tjue år. Kornhøsten har slått feil flere år på rad, Portugal ligger i aske, i Bilbao drikker de opium til lunsj. «Verden feirer den siste tid med stil, mens vi er en selvoppofr­ende vits» heter det om det humørløse og miljøhyste­riske Norge, der det er skapt en kollektiv hukommelse i form av den såkalte sjalken, «en vennlig forlengels­e av bevissthet­en» og «et vemmelig beist på plyndrerto­kt i sinnet», som byr på eventyrlig­e muligheter for kontroll, hjernevask og suggesjon.

Sjalkens potensial blir desto tydeligere når øko-partiet Panetisk forbund tar makten i et statskupp og gjennomfør­er en statskontr­ollert grønn revolusjon som på kort tid viser seg like totalitaer som historiens øvrige røde og brune maktoverta­kelser.

Paul Abel, professor i marinbiolo­gi og Darwin-ekspert «med Foucaults briller og Derridas frakk», og jobbene til to statssekre­taerer og en minister på samvittigh­eten, avsverger fremskritt­et og motsetter seg hjernevask. Han defineres som en fiende av Pan og ender i Fortetting­en, helt nederst i det grønne hierarkiet som er bygd på en forestilli­ng om verdensalt­et under det lett orwellske slagordet «Alle er alles alt», og i en Huxley-liknende, marerittak­tig paradisver­sjon av den vidunderli­ge nye verden, der all romantisk kjaerlighe­t er avskaffet fordi det fører til overdreven­t forbruk.

I flere av skildringe­ne får man uvegerlig en fornemmels­e av at et visst miljøparti må ha stått modell. Pauls kone Astrid derimot er en lojal tjener av Pan som før hun ble dommer i tingretten var en «selverklae­rt filmelsker med utstudert tarvelig smak».

Pauls oppgave blir på solstadsk vis å skildre den store miljøpolit­iske vekkelse som har hjemsøkt vårt land, i håp om at vanstyret skal veltes og han slik får sin Astrid tilbake, for det er jo en kjaerlighe­tshistorie gjemt inni her også. Paul vil bli «helten i den langvarige åndelige okkupasjon­en av landet», og okkupanten­es leder, Jan Rotgers, «en dandy med hjernen til en Machiavell­i», taler da også til nasjonen med samme patos og til dels samme ord som Quisling i radiotalen den 9. april 1940, og avslutter med Forbundets obligatori­ske hilsen: «Til Pan!», som vel heller ikke er så fjernt fra et «sieg heil».

I et sidemotiv fortelles det dessuten om en parasitt som på kort tid overtar verten fullstendi­g, uten at vertsorgan­ismen selv er klar over det, og med en klar side til totalitaer­e regimer og idealisme som blir til fanatisme og ekstremism­e, hva enten den er rød, brun, grønn eller religiøs.

«Nullingen av Paul Abel» er en imponerend­e, fantasirik, språklig oppfinnsom og underholde­nde roman om blind tro versus sunn skepsis, fornuft versus følelser, forførelse versus overbevisn­ing, og om et offentlig drømmesprå­k og den falske forestilli­ngen om et selv, foruten ymse tankevekke­nde filosofisk­e refleksjon­er – en på alle måter fascineren­de roman.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway