Stavanger Aftenblad

Hvorfor utestenger ungdom enkelte elever?

-

Ønske om å oppnå eller beholde popularite­t, kan vaere en av grunnene til at ungdom ødelegger andres relasjoner og følelse av å høre til i gruppen, viser ny studie.

Tenårene er en tid der vennskap og popularite­t i klassen er svaert viktig, men ikke alle elever får en plass i fellesskap­et. Vi vet at noen ungdommer blir utestengt av sine medelever.

I sin doktorgrad­savhandlin­g har Tove Flack, bildet, ansatt ved Nasjonalt senter for laeringsmi­ljø og atferdsfor­skning, undersøkt hvorfor det er slik.

– I ungdomsald­eren ser vi at elever kan bruke sofistiker­te og indirekte aggressive metoder, som baksnakkin­g, ryktespred­ning og negative signaler, for å støte enkelte elever ut av gruppa. Dette kalles relasjonel­l aggresjon. Resultater fra studien viser at det å beholde eller etablere popularite­t kan vaere en mulig grunn til at ungdommen tar i bruk slike negative strategier, sier Flack.

Resultaten­e i studien tyder også på at enkelte ungdommer kan opptre på relasjonel­t aggressive måter for å unngå å miste status når de føler at den er truet. De fleste elevene som deltok i studien, fortalte at sosial status er noe de verdsetter høyt. Samtidig opplever de ofte stress i form av bekymring eller engstelse for at den sosiale statusen kan bli dårligere.

Over halvparten av elevene fortalte også at de, i større eller mindre grad, selv deltar i ekskludere­nde handlinger overfor medelever i løpet av en måned.

– Dersom denne studien reflektere­r nivået for sosialt stress og relasjonel­l aggresjon blant tenåringer i Norge generelt, så er dette urovekkend­e høye tall, sier Flack.

– Studien viser også at evnen til å føle med andre trolig påvirker om elever bruker sin sosiale forståelse positivt eller negativt, sier hun.

For å forebygge relasjonel­l aggresjon, kan det kanskje vaere nyttig å utvikle tiltak der elever får mulighet til å trene opp sin medfølende evne.

– Ikke minst er det viktig at de laerer å sette pris på gode naere vennskap fremfor å streve etter å oppnå popularite­t.

Hun håper at studien kan vaere et bidrag til å utvide forståelse­n av, og arbeidet med å forebygge relasjonel­l aggresjon og utestengin­g.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway