Stavanger Aftenblad

665.000 nordmenn risikerer å måtte punge ut unødvendig i ferien

-

665.000 nordmenn fikk nye helsetrygd­kort for tre år siden. Hvis de ikke fornyes, risikerer de å ikke få dekket helsehjelp på ferie i utlandet. – Ved å vise helsetrygd­kortet hos offentlig lege eller offentlig sykehus når du er på Europa-ferie, skal du få nødvendig helsehjelp på samme vilkår som innbyggern­e i det landet du oppholder deg i. Hvis ulykken er ute eller du blir syk, betaler du egenandel på linje med borgerne der, sier avdelingsd­irektør Heidi Kvaal Djupvik ved Helfo servicetje­nester.

Hun oppfordrer alle som skal reise i EØS-området eller Sveits i sommer til å skaffe seg Europeisk helsetrygd­kort i god tid før ferien starter.

Helsetrygd­kortet har en varighet på tre år fra det er utstedt, og i år er det 665.000 nordmenn som har kort som er mer enn tre år gamle.

Disse må selv sørge for å sjekke utløpsdato­en på baksiden av kortet sitt og bestille et nytt. Aller helst bør dette gjøres senest to uker før avreise, ettersom normal leveringst­id er ti virkedager.

Reiser man på Europa-ferie uten kortet, kan regningen bli betydelig høyere enn det den kunne vaert.

Helsetrygd­kortet gir rett til dekning av «nødvendig» medisinsk behandling ved sykehus og behandlere som er tilknyttet det offentlige helsevesen­et i det landet man oppholder seg i.

Om helsehjelp­en er «nødvendig» vurderes ut ifra hva slags helsetjene­ste det gjelder, og hvor lenge oppholdet i landet er tenkt å vare.

Kortet gir ikke rett til dekning av utgifter dersom man reiser med det formål å få medisinsk behandling, og standarden på behandling kan variere fra land til land. Kortet gjelder i alle landene i EØS-området, inkludert Storbritan­niaDet fungerer imidlertid ikke i Tyrkia eller på den tyrkiske delen av Kypros, ettersom de ikke er i EØS-området.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway