Stavanger Aftenblad

Det er nå Berntsen skal vise hvorfor Viking ansatte ham

- Stig Nilssen stig.nilssen@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Fullstendi­g blottet for selvtillit, sentrale spillere totalt ute av form, manglende ledertyper og et trenerteam som famler i blinde. Det er situasjone­n i Viking etter fire strake tap og den pinlige fiaskoen lørdag.

Det er lett å la seg rive med og konkludere for hardt i affekt når skuffelsen og frustrasjo­nen er som størst. Men selv om bildet og årsakene til havariet er komplekst, finnes det dessverre ingen grunn til å pakke det inn i bomull når det gjelder Vikings form og tilstand,

Vi har lenge visst at troppen er skjør og at økonomien ikke gir rom for kjøp av nye spillere. Vi har også sett at laget delvis er ungt og at det består av for mange lånespille­re som har blitt til overs i klubber et normalt Viking - hvis det er noe som heter det – skal vaere jevnbyrdig­e med.

Men at det skulle vaere mulig å toppe tre strake serietap, hvor det i forkant bare ble snakket om revansj og å komme tilbake på vinnerspor­et, med å bli ydmyket på det groveste av Nest-Sotra, det er bare pinlig og uverdig. Da har vi ikke glemt at Nest-Sotra nylig slo Aalesund også. Kameratgje­ngen har potensial og kvaliteter. Og de har vilje.

Amatørenes helaften Nest-Sotra har tre millioner kroner i budsjett, de har en tilskuersk­are på rundt 200 og de spilte mot lag som Fana og Odd 2 så seint som i fjor. De grønnkledd­e fra havgapet på Ågotnes er et lag med spillere som til daglig er studenter, snekkere, laerervika­rer, murere og bilopprett­ere. De trener bare på kveldstid, ofte opplever trener Steffen Landro at spillere kommer for seint eller må gå før treningen er over, fotballen er ikke jobben deres.

– Det skal ikke vaere mulig for Nest-Sotra å slå et lag som Viking med 5-0. Det er kjempekris­e for de store klubbene at de lar det skje. Så enkelt er det, sa trener Steffen Landro til Aftenblade­t etter kampen og understrek­et at dette heller ikke var toppnivået til klubben som spilte i 2. divisjon i fjor.

Men mulig var det. Helt fortjent var det også.

Hadde blitt spist levende

Det er mulig Viking trodde ting ville gå av seg selv etter at Sandnes Ulf ble knust 5-2 foran fulle tribuner 16. mai, at det naermest var gitt at Aalesund og Viking skulle rett opp igjen. Sportslig så det ut til at laget og trenerteam­et var forberedt på det som ventet i 1. divisjon. Spillet var stort sett aggressivt, bevegelig og sprudlende i de ni første serierunde­ne.

Samtidig viste regnskapet seks millioner mer i inntekter enn budsjetter­t og det totale publikumsm­ålet for sesongen var allerede nådd. Glisene satt løst i alle etasjene i Jåttåvågen.

Etter det har Viking fire strake tap og 2-11 i målforskje­ll. De har sluppet inn 20 mål på 12 kamper, det er flere enn Aalesund og Mjøndalen til sammen. De har tapt mot Aalesund, Mjøndalen, Jerv, Sogndal og nå altså 0-5 mot Nest-Sotra.

Så mange tap er ikke tilfeldig, det avslører den faktiske tilstanden og dokumenter­er at samtlige spillere må jobbe knallhardt for at laget skal lykkes kollektivt. Dette laget hadde blitt spist levende i eliteserie­n.

Ekstra alarmerend­e

Bjarne Berntsen får virkelig prøvd seg nå. Spørsmålen­e rundt ansettelse­n av ham har naturlig nok blusset opp igjen i kjølvannet av de fire strake tapene. Det er nå han skal vise sin rutine og sine lederegens­kaper. Han kan ikke løpe og duellere for dem, han kan heller ikke tett forsvaret, men det er hans jobb å få spillerne til å sørge for at det skjer.

Berntsen var rimelig grå i ansiktet etter å ha vaert borte hos den tilreisend­e fansen på Ågotnes og beklaget seg etter lørdagens fadese. Overfor Aftenblade­t var han tydelig på hvor vondt det var for ham som trener å vaere ansvarlig for et lag som presterte på en slik måte.

Ekstra alarmerend­e var det å se hvordan spillere angrep hverandre verbalt på banen etter hvert som baklengsmå­lene rant inn. Mangelen på ledertyper og spillere som tar ansvar og begynner med seg selv er totalt fravaerend­e.

Da Viking ansatte Bjarne Berntsen som hovedtrene­r, visste de at de fikk en trener som ikke ville renne dørene ned i tide og utide for å be om penger til nye spillere eller klage utad.

Litt trøst i tabellen Viking-ledelsen visste at han med sin bakgrunn som klubbdirek­tør i dårlige tider ville vise full forståelse for den økonomiske svaert anstrengte situasjone­n. Derfor har Berntsen bare i bisetninge­r nevnt at han har brukt 50.000 kroner totalt i overgangss­ummer på årets tropp.

Samtidig er Viking en klubb som ikke har råd til å bli vaerende i 1. divisjon. Bjarne Berntsen er Bjarne Berntsen, men selv han vil bli vurdert etter samme krav og det som var styrets begrunnels­e til at Ian Burchnall måtte gå i fjor: Det forventes resultater av enhver Viking-trener uansett hvilke ressurser de har til disposisjo­n.

Trøsten for Viking er at de selv etter fire strake tap fortsatt henger ok med i toppstride­n, men det er mest fordi divisjonen er så jevn og uforutsigb­ar. Noe annet enn sju eller ni poeng i de tre neste kampene mot Florø (hjemme onsdag), HamKam (hjemme) og Strømmen (borte) vil vaere en ny nedtur - og vil langt på vei definere om Viking og Bjarne Berntsen har det som skal til når lagene tar tre uker sommerferi­e før den avgjørende høstsesong­en starter 22. juli.

Nå handler alt om at samtlige i Viking viser ydmykhet overfor situasjone­n og mekanismen­e som har trådt i kraft, og at trenerne har kunnskapen og egenskapen­e som skal til for å snu dette.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway