Stavanger Aftenblad

– Et fantastisk resultat

-

MOSKVA: En ny suksesshis­torie er i emning for Island. Landslagst­rener Heimir Hallgrímss­on var høyt oppe etter 1-1-kampen mot Argentina i VM-åpningen.

Island slutter ikke å overraske en hel fotballver­den. Lørdag kom et nytt tilskudd på lista over sagaøyas bragder. Argentina var storfavori­tt, men Lionel Messi og resten av landets stjernegal­leri maktet ikke å riste av seg et islandsk lag full av vilje og tael.

– Dette er stor suksess for Island. Jeg mener oppriktig at Argentina vil gå langt i VM, så dette er et fantastisk resultat for oss. Vi kunne ikke gi dem for mye rom på grunn av alt talentet de har i laget. Selv om de hadde noen gode muligheter, så hadde vi det samme, sa Hallgrimss­on og fortsatte:

– Vi ønsket å bruke rommet bak dem mer enn vi gjorde, men det er vanskelig når du ikke har ballen.

FIFA-statistikk­en viste at Argentina hadde 73 prosent ballbesitt­else og 645 fullførte pasninger mot 115 for Island.

Sergio Agüero ordnet argentinsk 1-0-ledelse etter 19 minutter, men kort tid senere var lagene like langt igjen. Alfred Finnbogaso­n sørget for det på en retur.

I annen omgang kjørte Argentina kampen. Etter litt over en time fikk søramerika­nerne sjansen fra straffemer­ket, men Messi gjorde en saerdeles svak straffe. Barcelonas superstjer­ne skjøt i keeperhøyd­e, og dermed kunne Hannes Thór Halldórsso­n slå ballen unna.

Island skal senere i VM møte Nigeria og Kroatia. Mesterskap­ets minste nasjon skaffet seg mange tilhengere under fotballEM for to år siden. Den gang gikk islendinge­ne ubeseiret gjennom gruppespil­let og slo ut England i åttedelsfi­nalen.

I det mesterskap­et ble Island ledet av Hallgrimss­on sammen med Lars Lagerbäck, som i dag er norsk landslagss­jef. Alene i sjefsstole­n har han oppretthol­dt suksessen. Island vant sin kvalifiser­ingsgruppe til VM foran Kroatia.Islands fotballeve­ntyr fortsatte også i VM-debuten. Mesterskap­ets minste nasjon greide 1-1 mot Argentina i en kamp der Lionel Messi bommet fra straffemer­ket.

Etter litt over en time kunne Messi blitt matchvinne­r og gitt Argentina en perfekt VM-start, men straffefor­søket var elendig. Barcelonas superstjer­ne skjøt i keeperhøyd­e, og dermed kunne Islands målvakt Hannes Thór Halldórsso­n uten store problemer slå ballen unna.

På dagen tolv år etter at Messi scoret i sin VM-debut, måtte han lørdag gå målløs av banen i Moskva.

Argentina fikk for øvrig muligheten fra straffemer­ket etter at venstrebac­k Hördur Björgvin Magnússon på klønete vis løp Maximilian­o Meza over ende. På tampen var Halldórsso­n i sentrum igjen. Med et tigerspran­g avverget den tidligere Brann-, Sandnes Ulf- og Bodø/ Glimt-keeperen en smart avslutning fra innbytter Cristian Pavón. Ikke ufortjent ble Halldórsso­n kåret til kampens spiller av VM-arrangøren.

– Straffered­ningen var som at en drøm ble til virkelighe­t. Det hjalp oss til å ta poenget som kan bli veldig viktig for oss. Jeg har forberedt meg mye og sett mange av straffene til Messi. Jeg hadde en god følelse, sa Halldórsso­n.

Med legenden Diego Maradona på tribunen ble Argentinas rekke med seks strake åpningssei­rer i VM brutt.

Agüero viste klasse

Som ventet viste de islandske spillerne ingen tegn på frykt i VM-debuten. De lå lavt og kompakt med hele laget da det var nødvendig, men våget også innimellom å presse høyt med mange mann. Det skapte flere ganger trøbbel for Argentinas tidvis passive og paniske forsvar.

Offensivt var det argentiner­ne som kjørte kampen i åpningen. Etter 19 minutter kom også scoringen. Sergio Agüero fikk akkurat den plassen han trengte til å vende og hamre ballen i nettaket. Et klassemål av Manchester Citys storscorer, som fanget opp det som i utgangspun­ktet var et svakt distansesk­udd fra Marcos Rojo.

Men det skal mye til for å knekke Island. Det har mange fått erfare de siste årene, og i VMåpningen var det Argentinas tur til å føle på den islandske stålviljen. Bare fire minutter etter baklengsmå­let var islendinge­ne à jour igjen.

Senere i VM skal Island møte Nigeria og Kroatia. Med poeng i den antatt tøffeste kampen lever drømmen for fullt om et islandsk avansement. Island endte foran nettopp Kroatia i kvalifi-

?? MATTHIAS SCHRADER, AP / NTB SCANPIX ?? Islands Ari Skulason hylles etter etter 1-0 seieren over Argentina lørdag.
MATTHIAS SCHRADER, AP / NTB SCANPIX Islands Ari Skulason hylles etter etter 1-0 seieren over Argentina lørdag.