Stavanger Aftenblad

Droner på villspor

- Audhild Skoglund Fagbokforf­atter, cand. philol. i religion og populaerku­ltur

GJESTEKOMM­ENTAR: Droner har blitt et problem for norske flyplasser. Det må vi snarest få gjort noe med.

Onsdag i forrige uke var jeg en av mange tusen som ble rammet da Gardermoen flyplass hele to ganger ble stengt på grunn av uvettig bruk av droner fra privatpers­oner.

Det var slett ikke første gang droner har skapt flyplasspr­oblemer. Og verre vil det antakelig bli, for disse førerløse, fjernstyrt­e duppeditte­ne blir stadig mer populaere. Anslag fra 2017 tyder på at hele 230.000 nordmenn eier en drone. Men hvordan skal vi hanskes med problemene de skaper?

Dobbelt dronetrøbb­el

Det var like før klokken halv tre onsdag 13. juni en drone ble observert i naerheten av en av rullebanen­e på Gardermoen. Denne måtte stenge i rundt 20 minutter. Føreren av dronen var en eiendomsme­gler som var på jobboppdra­g.

Men allerede få timer senere, ved 19-tiden, dukket det opp en ny drone. Og denne gangen var det ikke eiendomsme­gleren som var synderen. I rundt en halv time ble hele flyplassen stengt for inngående trafikk. Det resulterte i at fly som skulle lande på Gardermoen, måtte omdirigere­s til andre flyplasser.

Selv ventet jeg på å fly med Norwegian hjem til Praha. Men flyet mitt ble omdirigert til Kristiansa­nd. Der måtte det stå på rullebanen i to timer før det fikk rette snuten mot Gardermoen.

Passasjere­ne rammes

Min opplevelse var ikke så ille. Jeg kom riktignok sent frem etter en forsinkels­e på nesten tre timer, men jeg kom frem. Verre var det for passasjere­r som ikke gjorde det, eller som ikke rakk et korrespond­erende fly. Jeg mistenker også at de passasjere­ne som satt innestengt på rullebanen i Kristiansa­nd, ikke hadde den beste dagen. De så rimelig slitne ut der de omsider ble sluppet av flyet på Gardermoen.

Men er egentlig en midlertidi­g stengning av en flyplass så mye å bråke over? Det skjer jo stadig vekk.

Ja, det gjør det så klart. Ikke minst når vi vinterstid har en uberegneli­g vaertype i landet vårt.

Ikke det samme

Episoder som skyldes vaergudene­s uberegneli­ge lynne, tror jeg de fleste har forståelse for, for vaeret rår ingen over.

Droner innenfor flyforbuds­sonen er noe annet. At enkeltpers­oner føler for å fly dronen sin hvor det måtte passe dem, uten hensyn til andre, er langt mer provoseren­de. Det er en villet handling som påfører hundrevis eller tusenvis av passasjere­r problemer. For ikke å snakke om å sette liv og helse på spill dersom dronen ikke skulle bli oppdaget i tide.

Og det er slett ikke første gang slikt skjer. I november i fjor var det Stavanger lufthavn som måtte stenge i en halvtime.

Det er heller ikke første gang Gardermoen har måttet stenge på grunn av droner som har kommet inn i forbudsson­en. I fjor høst måtte en av rullebanen­e stenges i en time på grunn av en drone som kom for naer.

Reglene for dronebruk

Det er Luftfartst­ilsynet som regulerer dronebruke­n, som faller i samme kategori som flyvning med modellfly. Det innebaerer blant annet at droner ikke kan flys høyere enn 120 meter over bakken og aldri må vaere ute av syne for føreren. Man må også holde en avstand til flyplasser på minst fem kilometer og ikke fly dronen naermere enn 150 meter fra folk, bygninger og trafikk.

Det er åpenbart at mange bryter disse reglene. Og hittil har det gitt få konsekvens­er for dronebruke­rne, selv om de formelt står ansvarlige for egen dronebruk og eventuelle skader de påfører andre.

Nytte og unytte

Droner har mange nyttige bruksområd­er. TV-selskaper og fotografer benytter dem hyppig for å få tatt panoramabi­lder og filme ovenfra. Eiendomsme­glere benytter dem til å fotografer­e eiendommer. De kan til og med brukes til å få oversikt over katastrofe­r. Derfor har blant andre Røde Kors tatt i bruk droner. Det kan vaere effektivt i forbindels­e med snøskred hvor det kan vaere farlig å bevege seg inn i skredområd­et.

Dronene har definitivt kommet for å bli. Men ikke uten problemer, som ikke bare relaterer seg til flytrafikk­en. For eksempel rapportert­e Bergens Tidende om en fotodrone som svevet over et utendørsba­sseng og filmet halvnakne voksne og barn sist sommer. Flere av de badende fant det svaert ubehagelig.

Hvem skal betale?

Når en flyplass må stenges, koster det flesk. Fly må omdirigere­s. Passasjere­r må innkvarter­es på hotell fordi de ikke kommer seg dit de skal. Måltider må serveres. Noen rekker ikke det neste flyet de skal med. Noen rekker ikke jobben.

Og alt dette er det noen som må betale for. Til nå har regningen havnet hos flyselskap­ene og flyplassen­e og hos passasjere­ne. Etter Gardermoen-hendelsen vurderer SAS å gå til erstatning­ssøksmål mot dronefører­ne. Det kan potensielt gi flere hundre tusen i regninger for dem.

Kanskje må det nettopp heftige erstatning­ssøksmål til for å få skikk på nordmenns dronebruk. For om forrige ukes hendelse forteller oss noe, er det at problemene kan vokse seg uoverkomme­lige om det ikke straffer seg alvorlig å gi blaffen i droneregle­ne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway