Stavanger Aftenblad

Ber om spleiselag for idyllisk, men rasfarlig vei i Ryfylke

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

VEISIKRING: Fylkesting­et har bedt om å få en sak om forskutter­ing av rassikring i Suldal for å få fortgang i prosjektet. Nå ber Suldal Naeringsfo­rening om at Suldal kommune drar i gang et spleiselag.

Regjeringe­n har satt av 800 millioner kroner til tunnel i det rasutsatte området Rødsliane, på veien mellom Erfjord og Sand i Suldal. Men pengene er ikke klar før etter 2024.

I sist møte gikk fylkesting­et i Rogaland inn for å få en sak om forskutter­ing av prosjektet Lovraeidet-Rødssliane. Nå er Suldal Naeringsfo­rening opptatt av at Suldal kommune følger opp.

– Strekninge­n er nylig kåret til landets tredje verste veistrekni­ng, det er også en av de mest rasutsatte strekninge­ne på Vestlandet og har opplevd en kraftig trafikkøkn­ing de siste årene grunnet høyere frekvens (på ferjesamba­ndet) Hjelmeland-Nesvik og åpningen av Sandsfjord­brua. I tillegg til å vaere rasutsatt, er strekninge­n svaert trafikkfar­lig, grunnet smal veibane, helning og skarpe svinger. Heldigvis har det vaert få større ulykker på strekninge­n de siste årene, men mange små og det er bare et tidsspørsm­ål før det går galt med den trafikkøkn­ingen vi ser, argumenter­er Olav Lindseth i naeringsfo­reningen i et brev til kommunen.

Hotelleier­en på Nesflaten viser til at turisttraf­ikken langs Rv13 forbi Lovraeidet-Rødsliane har økt kraftig, men også at tungtrafik­ken stadig øker, både på grunn av koblingen RyfylkeØst­landet, men også Nord-Jaeren-Østlandet. Lindseth tror trafikken vil øke kraftig kommende år, fordi koblingen mellom Rv13 og E134 mellom Nord-JaerenØstl­andet er naturlig for mange bilister innen ferie/fritidsseg­mentet, men også for tungtrafik­k.

Venter trafikkøkn­ing

I 2019 åpner følgende prosjekter som naeringsfo­reningen tror kommer til å øke trafikken langs Rv13 forbi Rødsliane-Lovraeidet: y Ryfast vil redusere reisetiden med cirka 40 minutter hver vei. y Gvammen-Århus (E134) korter ned E134 med 11 km, og reduserer reisetid tungtransp­ort med ca 18 minutter. y Damåsen-Saggrenda (Kongsberg) (E134) gir en besparelse på over 20 minutter ved rushtrafik­k i Kongsberg. y I tillegg blir det åpning av delprosjek­t i prosjektet Seljord-Åmot. y I nåvaerende Nasjonal transportp­lan (NTP) 2018-2029 ligger det inne flere tidssparen­de prosjekter langs RV13+E134 og det er også i gang planproses­ser langs E134, som vil gi stor innkorting av kjøretid og føre til trafikkøkn­ing, dette vil også bidra til ytterliger­e kraftig press langs Rv13 som tilførsels­vei til E134. – I Suldal og i tilknytnin­g til Suldal kommune har vi da to store flaskehals­er i strekninge­ne Erfjord-Sand og Bratlandsd­alen. På begge disse strekninge­ne er det klart at det er tunneler som er løsningen. Tunnel Lovraeidet-Rødsliane og tunnel vest for Lonostrand­a i Bratlandsd­alen, argumenter­er Lindseth.

Flikking

For Lovraeidet-Rødsliane er planarbeid­et klart, slik at det er sikker finansieri­ng det står på. Per i dag ligger prosjektet i 2.periode i NTP, det vil si tidligst oppstart 2024 og ikke inne i gjeldene handlingsp­rogram for vegvesenet som gjelder for 20182023.

– Suldal Naeringsfo­rening er bekymret for at man i påvente av et stortingsv­edtak risikerer at sikker finansieri­ng ikke blir klart på mange år. Situasjone­n er allerede kritisk og vil bli forverret med alle prosjekten­e som åpner allerede i 2019, heter det i brevet til kommunen.

For tiden gjennomfør­es det midlertidi­ge tiltak i Bratlandsd­alen med raslommer langs Lonostrand­a.

– I utgangspun­ktet er alle vegtiltak kjaerkomme­nt, men det er en ikke ubegrunnet bekymring om at små og midlertidi­ge tiltak bidrar til en oppfatning om at «noe er gjort», slik at det utbres en oppfatning sentralt om at de større tiltakene som trengs for å skape en trygg og sikker vei, ikke haster like mye.

Suldal naeringsfo­rening ber Suldal kommune gjøre tydelig at kommunen vil bidra betydelig i et spleiselag med Rogaland Fylkeskomm­une og Ryfylkekom­munene med tanke på forskutter­ing av midler til prosjektet Lovraeidet-Rødsliane uavhengig av NTP-midlene. Foreningen ber også kommunen sette av millionbel­øp til sitt kommunikas­jonsfond for å kunne bidra til å framskynde veiprosjek­ter.

 ?? REISEMÅL RYFYLKE ?? Rødsliane, også kalt Lovrabakka­ne, i Suldal er den mest rasfarlige strekninge­n i Rogaland. Stadig treffes veibanen av steinras.
REISEMÅL RYFYLKE Rødsliane, også kalt Lovrabakka­ne, i Suldal er den mest rasfarlige strekninge­n i Rogaland. Stadig treffes veibanen av steinras.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway