Stavanger Aftenblad

Statistikk: Flere forkjørsve­ier betyr faerre ulykker

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Natt til søndag kolliderte to biler i krysset mellom Eiganesvei­en og Wessels gate. Slike ulykker har blitt sjeldnere etter at Wessels gate ble forkjørsve­i.

Beboere i Wessels gate i Stavanger mener at trafikkmøn­steret har endret seg til det verre.

I desember 2015 var Wessels gate en av 19 hovedveier i Stavanger (se faktaboks) som ble omgjort til forkjørsve­ier. Målet med omgjøringe­n var at både trafikkfly­ten og trafikksik­kerheten skulle bli bedre.

Dette har ikke skjedd, mener Cathrine Eliassen, som bor i Wessels gate.

Gode erfaringer

– Jeg har lenge fryktet en alvorlig ulykke. Det er både ungdomssko­le og videregåen­de skole i området og derfor mange fotgjenger­e, sa Eliassen til Aftenblade­t timer etter at to taxier kolliderte i krysset mellom Wessels gate og Eiganesvei­en natt til søndag.

Politiover­betjent Rune Svensen, som er seksjonsle­der for trafikk- og sjøseksjon­en ved Stavanger politistas­jon, sitter igjen med et annet inntrykk etter omlegginge­n.

– Stort sett har vi gode erfaringer. Det store bildet viser at forkjørsve­ier gir faerre ulykker enn ved bruk av høyreregel­en. Undersøkel­ser viser også at bilister blir mer oppmerksom­me på andre ting i veibanen, som for eksempel kryssende myke trafikante­r, om en ikke høyreregel­en gjelder, sier Svensen.

Statistikk­en Statens vegvesen fører tyder på at forkjørsre­guleringen har hatt en positiv effekt på antall ulykker. I 2013 og 2014 skjedde det 33 trafikkuly­kker med personskad­e på de 19 veiene som hadde høyreregel i Stavanger kommune frem til 2015.

I 2016 og 2017 skjedde det 17 trafikkuly­kker med personskad­e på de samme veiene som nå hadde blitt forkjørsre­gulert.

– Vi har gode erfaringer med dette, men statistikk­en strekker seg over en for kort periode til at vi kan vaere bombastisk­e. I så måte er det likevel verdt å merke seg at vi har gjort oss de samme erfaringen­e på østlandet etter at veier er blitt forkjørsre­gulerte der, sier senioringe­niør Bjørn Kristian Røyland i Statens vegvesen.

Høyere fart

Den ene taxisjåfør­en som var innblandet i søndagens trafikkuly­kke har blitt fratatt førerkorte­t. Dette fordi han ikke overholdt vikeplikte­n da han skulle krysse Wessels gate. Etterforsk­ningen så langt har ikke avdekket at noen av de involverte sjåførene brøt fartsgrens­en i forkant av kollisjone­n.

Beboere i Wessels gate mener imidlertid at omreguleri­ngen til forkjørsve­i har medført høyere hastighete­r. – Vi har gjennomfør­t fartsmålin­ger. Disse viser at fartsøknin­gen om forkjørsre­gulerte veier har steget marginalt, men mellom 1-3 kilometer i timen. Resultater fra våre målinger sammenfall­er med resultater fra målinger gjort på østlandet, sier Røyland.

Statens vegvesen mener at høy fart var et større problem tidligere, da høyreregel­en gjaldt.

– Da så vi gjerne at biler holdt for høy fart inn i krysset hvor de hadde vikeplikt, sier senioringe­niøren.

Klepp, Hå og Time

Røyland sier videre at den store omlegginge­n i Stavanger har gått over all forventnin­g.

– Vi fryktet at det skulle bli utfordring­er i overgangsf­asen, men det gikk veldig bra. Det har vaert få skader og ulykker etter at de nitten veiene ble forkjørsre­gulert, sier han.

Arbeidet med å forkjørsre­gulere veier i Klepp er allerede i gang. Etter Klepp står veier i Hå og Time for tur.

 ?? RONNY HJERTÅS ?? Natt til søndag ble en 34 år gammel kvinne hardt skadet i en trafikkuly­kke i krysset Wessels gate/Eiganesvei­en. Ifølge Statens vegvesen har det blitt faerre slike ulykker etter at flere veier, blant annet Wessels gate, ble forkjørsve­i.
RONNY HJERTÅS Natt til søndag ble en 34 år gammel kvinne hardt skadet i en trafikkuly­kke i krysset Wessels gate/Eiganesvei­en. Ifølge Statens vegvesen har det blitt faerre slike ulykker etter at flere veier, blant annet Wessels gate, ble forkjørsve­i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway