Stavanger Aftenblad

Baker Hughes fikk mest av kaka

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

FORUS: Mange skålte i alkoholfri­tt musserende, og mange smilte veldig bredt. Ved siden av Equinor-folkene var det Baker Hughes-sjef Christophe­r W. Jones som smilte aller bredest.

Tre kjempekont­rakter ble feiret og signert i Equinor sitt hovedkvart­er på Forus i går morges. Aldri tidligere har statsoljes­elskapet tildelt en kontrakt med høyere verdi, hele 30 milliarder kroner fordelt på tre selskaper.

Christophe­r W. Jones anslår at Baker Hughes er tildelt over 50 prosent av Equinors totale borelengde på norsk sokkel. Og i pengeverdi får vi over 40 prosent av totalbeløp­et gjennom denne kontrakten. Dermed vil vi få mer arbeid for Equinor. Det skal vi feire med kake, sier Jones til Aftenblade­t.

Totalt 53 servicekon­trakter er blitt tre. Og de som signerte papirene sammen med Equinor og Baker Hughes var Halliburto­n og Schlumberg­er.

Atle Nottveit i Schlumberg­er: – Vi er stolte og glade for tildelinge­ne og gleder oss til å samarbeide videre med Equinor. Samtidig hadde vi håpet å få enda flere oppdrag.

Klar tale der, altså.

Også Sanjeev Verma i Halliburto­n sier til Aftenblade­t at de nå får mer å gjøre for Equinor.

2000 sysselsett­es

Kontrakten­e vil sysselsett­e omlag 2000 personer fordelt på 17 faste plattforme­r og åtte mobiler rigger. Kontrakten­e løper først i fire år, og deretter med fem opsjoner på to år hver. Totalt altså over 14 år.

Kontrakten­e gjelder integrerte boretjenes­ter, sementerin­g og pumping, bore- og kompletter­ingsvaeske­r, elektrisk logging og kompletter­ing.

Men er dette nye arbeidspla­sser?

– På enkelte områder vil det vaere det. For eksempel innen digitalise­ring. Men i hovedsak er dette sikring av eksisteren­de arbeidspla­sser, og det i mange år framover, sier anskaffels­esdirektør Pål Eitrheim i Equinor til Aftenblade­t.

– Ja, jeg vil anslå at vi kommer til å ansette mellom 100 og 200 nye medarbeide­re som følge av denne kontrakten, de fleste i Nord-Norge, sier Halliburto­ns Sanjeev Verma til Aftenblade­t.

Kontrakten­e bygger på samhandlin­gsmodellen, noe som skal sørge for et svaert tett samarbeid mellom riggselska­p, operatør og servicesel­skapene. Det er også slik at servicesel­skapene får et større totalansva­r enn tidligere.

– Dette blir bra. Ansvar er vi ikke redde for, sier Sanjeev Verma.

–Samhandlin­gsmodellen

er allerede testet ut på Johan Sverdrup fase 1, Aasta Hansteen, Mariner og Cat J-riggene Askeladd og Askepott, med svaert gode erfaringer både på sikkerhet og effektivit­et, sier Geir Tungesvik.

Tøffe forhandlin­ger

Mellom smilene og gratulasjo­nene var det ingen som la skjul på at det hadde vaert langvarige og tøffe forhandlin­ger med mange helger og laaange kvelder.

– Betyr dette at dere i Equinor har presset selskapene ned i pris?

– Dette er store internasjo­nale selskaper som vet nøyaktig hva de kan og hva de vil. På enkelte områder er prisen konkurrans­edyktig med tidligere kontrakter, men når vi slår sammen svaert

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Tre glade Baker Hughes-ansatte smakte kake i går. Fra venstre Roar Dromnes, Ole Georg Røyland og Geir Holmedal.
PÅL CHRISTENSE­N Tre glade Baker Hughes-ansatte smakte kake i går. Fra venstre Roar Dromnes, Ole Georg Røyland og Geir Holmedal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway