Stavanger Aftenblad

Flertallet støtter en fedrekvote

- Grunde Almeland Stortingsr­epr., familie- og kulturkomi­teen (V)

POLITIKK: Til sommeren innføres tredeling av foreldrepe­rmisjonen. Nybakte fedre får rett til 15 uker sammen med barna sine – mer enn noen gang før. Det er bra for barn, for far og mor, og for det langsiktig­e likestilli­ngsarbeide­t.

Regjeringe­n innfører tredelt foreldrepe­rmisjon fra 1. juli. Det vil si at mor og fars kvote øker til 15 uker hver, og at den siste tredelen – 16 uker – kan fordeles fritt mellom dem.

Moderne og riktig

Venstre mener tredelinge­n er en moderne og riktig løsning på flere utfordring­er. For det første vet vi at mange fedre tar ut akkurat så mye permisjon som de har krav på – hverken mer eller mindre. Endringer i fedrekvote­n fører vanligvis til endret lengde på fars foreldrepe­rmisjon, og motsatt. Det så vi da fedrekvote­n ble redusert fra 14 til 10 uker for fire år siden, og den samme tendensen har vi også sett i blant annet Danmark.

Økning av kvotene gir spesielt fedre bedre muligheter til å vaere hjemme sammen med barna sine. Derfor er tredelinge­n et viktig steg for å sikre reell likestilli­ng av mor og far. Begge foreldre bør ha like muligheter til å vaere gode omsorgsper­soner for barna sine, helt fra starten. Slik bygges bånd og relasjoner, men også holdninger. Barn som vokser opp med gode og likestilte rollemodel­ler hjemme vil i større grad forvente likestilli­ng også på andre arenaer.

Kvinner ligger etter

Vi er nemlig ennå ikke der at likestilli­ng er noe vi kan ta for gitt i det norske samfunnet. Kvinner ligger etter når det kommer til lønn og heltidssti­llinger i arbeidsliv­et, tross at flere har høyere utdanning. Men foreldre som er likestilte omsorgsper­soner får også et mer likestilt utgangspun­kt i arbeidsliv­et. Når både mor og far tar en betydelig del av foreldrepe­rmisjonen, blir det ikke mindre risikabelt å ansette menn enn kvinner i fruktbar alder. En økt fedrekvote bidrar også til at lønnsforsk­jeller mellom menn og kvinner på sikt jevnes ut. For jo lenger en person er utenfor arbeidsliv­et, jo mer vil hun henge etter i lønnsutvik­ling. Når far er mer hjemme, er mor mer på jobb.

Møter ofte motstand

Forskning viser at flertallet i befolkning­en støtter en fedrekvote, og i en undersøkel­se kom det frem at fedre i gjennomsni­tt ønsket seg en kvote på 15,3 uker. Det er mange grunner til at ikke flere fedre tar ut mer av fellesperi­oden, når de har mulighet til det – og tydeligvis ønsker det. Mye holdningsa­rbeid gjenstår. Menn møter ofte motstand på arbeidspla­ssen og i hjemmet mot å ta ut mer enn sin kvote. Dette bidrar til at mødre i mange tilfeller tar ut hele fellesperi­oden, og far ingenting.

Tredelt foreldrepe­rmisjon er et viktig likestilli­ngsframskr­itt, men vi er ikke i mål. Venstre kjemper fremdeles for at fedre skal ha selvstendi­g uttaksrett, altså at far skal få ta ut foreldrepe­rmisjon uavhengig av om mor jobber eller ei. Den kampen skal vi fortsette å ta, til den er vunnet. Enkelte har tatt til orde for at mer av foreldrepe­rmisjonen skal kunne fordeles helt fritt. For Venstre er det viktig med egne, rause kvoter for mor og far. Med 15 uker til hver, får begge foreldre vaere alene sammen med barnet i hverdagen over en periode, laere det å kjenne og knytte bånd. Så lenge flertallet av fedre ikke tar ut mer permisjon enn de har rett på, mener vi det er nødvendig med snevre unntaksreg­ler. Bare slik kan vi legge til rette for at barnet får mer tid med far helt i starten av livet.

Dagens norske familie er mangfoldig. Regnbuefam­ilien passer ikke inn i gårsdagens familienor­m, med forventnin­g om at mor tar det meste av ansvaret for barna. En foreldrepe­rmisjon hvor det legges opp til at begge foreldre tar en betydelig del, likestille­r foreldresk­apet. Enten det innehas av en far og en mor, to fedre eller to mødre. En tredelt foreldrepe­rmisjon gir et rettferdig utgangspun­kt, uansett hvordan familien ser ut.

Får fleksibili­tet

Venstre mener det er riktig og viktig at utgangspun­ktet er to likestilte foreldre, som begge ønsker mye tid sammen med barnet sitt. Samtidig vet vi at alle familier er forskjelli­ge. Derfor beholder vi 16 uker som foreldrene selv velger hvem som tar ut. På den måten får hver familie fleksibili­tet til å tilpasse foreldrepe­rmisjonen sin situasjon.

Heldigst av alle er selvsagt barna. De får vokse opp med likeverdig­e omsorgsper­soner i et mer likestilt samfunn, og det gir flere muligheter for alle.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? – Barn som vokser opp med gode og likestilte rollemodel­ler hjemme, vil i større grad forvente likestilli­ng også på andre arenaer, skriver Grunde Almeland.
SHUTTERSTO­CK – Barn som vokser opp med gode og likestilte rollemodel­ler hjemme, vil i større grad forvente likestilli­ng også på andre arenaer, skriver Grunde Almeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway