Stavanger Aftenblad

Hjelp! Vi leter etter en sang som er bedre enn «Tore Tang»

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@ aftenblade­t.no

KÅRING: Finnes det en parallell virkelighe­t der ute, et snålt sted med helt andre regler, der man kan finne en sang som er mer rogalandsk enn «Tore Tang»?

Dette er en kåring, og vi trenger din hjelp. Vi har saumfart, helt overfladis­k, de rogalandsk­e krinker og kroker for å finne den sangen som får fram euforien, dei varme kjenslene, gråten, sangen, dansen og stoltheten. Den som handler om selve livet! Eventuelt bare den kjekkeste sangen. En man kan sette på og like, uten at en kultursosi­olog i tweed-dress eller en kjepphøy musikkjour­nalist (slike finnes, tro meg) har overfladea­nalysert linje nummer fire og funnet ut at syntaksen represente­rer kulturhist­orien til Dirdal på en framifrå måte.

Folkets sang, altså. Den DU ville satt på i selskapsli­vet i Bergen, i Oslo eller på karaokebar i Hong Kong for å synge deg hjem. Tidenes beste sang fra Rogaland.

Her er et par forslag, plukket ut etter kriteriene tilfeldigh­et, personlig synsing, googling, magafølels­e og lempfeldig, historisk kompetanse. Siden du allerede er uenig i utvalg og vurdering, vil vi gjerne ha flere forslag. På Aftenblade­t.no kan du både stemme på kandidaten­e, og foreslå dine egne.

Tore Tang – Mods

Like greit å grafse i seg favorittpo­teten først som sist. Ekstremt anvendelig sang. Kan brukes til dans på bordet, allsang på grensen, tennene i tapetet og ikke minst til å erte opp blaerete kulturkapi­talister som kjenner den gode smak. Når blodfattig­e østlending­er, småbrisne trøndere og eplekjekke bergensere skal parodiere rogalendin­gen, da er det denne de henter fram. «Tore Tang» er alt. Ingen sang forteller mer om et geografisk område og folket der enn «Tore Tang» forteller om Rogaland (selv om delillos’ «Stakkars Oslo» gir et ok bilde av Austlandet).

Tore Tang, ein gammal mann Heile byen kjenne han

Han så leve av gammalt brød å vann

Kor han komme fra vett bare han Tore Tang Tønes – Bonde Sannhetsge­halten er svak her, all den tid Tønes lyver. Han er ikke bonde, men elektriker. Nu vel, bortsett fra en grov løgn, er dette definitivt en kandidat. Tønes har funnet humor under ei rot, djupt alvor i kransekake­vitser og blitt Årets Sokndøl to ganger, hvilket strengt tatt er mot reglemente­t. Har den sørjaerske miksen av tradisjon, protestant­isk arbeidsmor­al og frykt for lediggang noen gang blitt naglet mer til korsettet enn i disse linjene:

Det er sjelden at meg og kåno tege fri, det er alltid någe me kan henga fingrane i

Og sko det vaer en dag det er litt lide å gjør, så slaer me av maskinane og så melke me for hånd.

Vamp – Tir n’a Noir

Det er pussig at et Band som så så si bor i havet driver å lengter så kolossalt mot havet. Men de skal ha det, Vamp, at de lengte til havs med en smittende inderlighe­t og friskt felespill. Det mest besyndelig­e er at deres mest populaere lengtesang handler om en mytisk, irsk himmel og en vakker kvinne som en gammel seiler snart skal få møte igjen longt vest i nettopp Tir n’a Noir.

Horisontar fins ikkje. Alt du tar på forblir Eg e di, di Mary McKear

Bjørn Eidsvåg – Shalala

Han er så god til å formulere det vanskelige på en lettfattel­ig måte, Eidsvågen. Men én gang formulerte han det enkleste i verden på en enkel måte. «Shalala – eg e fornøyd og glad». Man kan, i denne sammenheng­en, holde mot Eidsvågen at rogalendin­gen ikke er fornøyd og glad. Rogalendin­gen syner det er «greit», i den grad vi tar oss bryet med å svare på inkjeveta spørsmål om hvordan vi har det. Men sangen, den sitter. «Shalala» er et slags syngende lavterskel­tilbud som passer oss finfint. tek-

 ?? JARLE AASLAND ?? Mods på Viking Stadion under comebacket i 2012. Folk har ikke sunget så høyt og lystig siden krigen var over, men er «Tore Tang» Den Ultimate Sangen fra Rogaland?
JARLE AASLAND Mods på Viking Stadion under comebacket i 2012. Folk har ikke sunget så høyt og lystig siden krigen var over, men er «Tore Tang» Den Ultimate Sangen fra Rogaland?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway