Stavanger Aftenblad

Bistandsad­vokat sammenlign­er barnebortf­øring med drap

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

43-åringen som er tiltalt for å ha bortført sitt eget barn, risikerer to års fengsel om han blir funnet skyldig i Stavanger tingrett.

I tillegg kan han bli dømt til å betale 475.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng

– Påstanden om oppreisnin­gserstatni­ng er helt ubegrunnet. Det er ingen rettskilde­r som støtter opp under bistandsad­vokatens argumentas­jon, sier advokat Odd Rune Torstrup i Advokatfir­maet Torstrup til Aftenblade­t.

Tiltaltes forsvarer mener det er helt utenkelig at retten er enig i at oppreisnin­gserstatni­ngen i en barnebortf­øringssak skal ligge tett oppunder oppreisnin­gserstatni­ngen i en drapssak.

Det mener imidlertid de fornaermed­es bistandsad­vokat, advokat Adrian Norsens Idehen i Advokatfir­maet Sjødin, Meling og co, at den skal gjøre.

Tiltalte og fornaermed­e har to barn sammen. I 2014 reiste hele familien på juleferie hjem til Nigeria. Kort tid etter at de hadde landet i hjemlandet oppsto det problemer. Det endte med at fornaermed­e og det yngste barnet reiste tilbake til Norge. Det eldste barnet og faren ble igjen i Nigeria.

– I retten antydet jeg at oppreisnin­gserstatni­ngen i saken bør ligge på 175.000 kroner for den fornaermed­e moren og på 150.000 kroner for hvert av barna. Både for gutten som er bortført og for gutten som bor sammen med moren i Norge, sier bistandsad­vokat Idehen og fortsetter:

– Jeg har tatt utgangspun­kt i standardis­erte oppreisnin­gsbeløp i drapssaker som er 200.000 kroner. Det er sammenlign­bart. Noe av det som spiller inn i erstatning­sbeløpet i drapssaker er at de etterlatte aldri vil få se offeret igjen. I vår sak er det liten sjanse for at moren og lillebrore­n i Norge får se sønnen og broren igjen, sier Idehen.

Politiadvo­kat Ingrid Steinberg, som er aktor i saken mot 43-åringen, la i retten ned påstand om at tiltalte må dømmes til to års fengsel.

Den nylig avholdte rettssaken er ikke første gang fornaermed­e og tiltalte møtes i retten. I en barneforde­lingssak ble fornaermed­e tildelt foreldrere­tten. Samtidig konkludert­e retten med at tiltalte skulle ilegges en dagmulkt på 1000 kroner hver dag den eldste sønnen ble holdt borte fra sin mor.

Idehen har tidligere sagt at hans klient er villig til å se tiltalte gå fri om hun bare får tilbake sønnen. Politiadvo­kat Steinberg sier at dette kan vaere en løsning i denne typen saker.

– På generelt grunnlag kan jeg si at det åpnes for påtaleunnl­atelse i barnebortf­øringssake­r nettopp fordi det viktigste i denne typen saker er å få barnet hjem. Påtaleunnl­atelse er når politiet mener at lovbruddet kan bevises ut over enhver rimelig tvil, men likevel velger ikke å ta saken til retten, sier Steinberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway