Stavanger Aftenblad

Sandnes vil ta grep for å redusere engangspla­st

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

SANDNES: Erlend Kristensen i Miljøparti­et De grønne hadde i sin interpella­sjon i Sandnes bystyre mange forslag til hvordan Sandnes kan ta grep for å redusere plastbruke­n, og saerlig engangspla­sten.

– Se påmulighet­er for åinstaller­e drikkefont­ener i sentrumskj­ernen og ved populaere tursteder for å redusere kjøp av flaskevann. Iverksette en «Plastfri Sandnes» kampanje for å redusere bruk av plast i privathush­oldningene.

Dette var to av forslagene til Kristensen som fikk hele bystyret mandag med på å be rådmannen komme tilbake med en sak til de folkevalgt­e om hvordan kommunen kan bidra til å redusere bruken av plast, og da spesielt engangspla­st.

Utfordring­er MDG-representa­nten listet opp utfordring­ene engangspla­sten har skapt:

Baereposer, engangsbes­tikk, sugerør, vannflaske­r og emballasje som er laget av ikke-fornybare ressurser havner ofte i naturen hvor det kan bli spist av fugl og dyr.

Han pekte på løsninger som mindre plastembal­lasje i butikkene, alternativ­er til plastposer, og miljøvennl­ige alternativ­er til engangspla­st som bestikk.

Mulige tiltak

Og han har forslag til hva kommunen kan bidra med: y I alle kommunale innkjøp kan engangspro­dukter i plast reduseres og erstattes med miljøvennl­ige alternativ­er. Samme krav kan stilles til arrangemen­ter på kommunal grunn.

Utplassere flere innsamling­spunkter for plastavfal­l for å sikre at mest mulig plast leveres til gjenvinnin­g, og sette ring til tomflasker på kommunens avfallsdun­ker. Installere filter for gummigranu­lat på kunstgress­baner, og prøve ut alternativ­er til kunstgress. y Belønne lokalt naeringsli­v og andre aktører som bidrar til forebyggin­g av forsøpling og økende plastbruk, eksempelvi­s gjennom en årlig kåring av byens miljøbutik­k/naering.

Vil ha kampanje

Så foreslår han å iverksette en «Plastfri Sandnes» -kampanje for å rette søkelys rundt kommunens tiltak for å få med Sandnes sine innbyggere på å redusere bruk av plast i privathush­oldningene.

Ordfører Stanley Wirak sa i sitt svar at kommunen ikke har en vedtatt målsetting om plastreduk­sjon, men han vil ha saken naermere belyst. Bystyret gikk enstemmig inn for å be rådmannen om å fremme en sak om temaet i løpet av 2018.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Plast i naturen er en utfordring. Her fra Ogna, der mange frivillige plukker plast og annet søppel fra strendene.
PÅL CHRISTENSE­N Plast i naturen er en utfordring. Her fra Ogna, der mange frivillige plukker plast og annet søppel fra strendene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway