Stavanger Aftenblad

Fortsatte å hoppe etter dødsulykke­n i Lysebotn

- Camilla Bjørheim journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no

LYSEBOTN: En basehopper omkom i går morgen etter et hopp fra Kjerag. Den omkomne deltok i arrangemen­tet Heliboogie, som tiltrekker seg hoppere fra hele verden.

Hopperen traff fjellvegge­n cirka 200 meter over Geitaneset, som er det lille neset der basehopper­ne lander etter svevet fra Kjerag.

– Redningsak­sjonen var ukompliser­t. Vi hentet den forulykked­e ut ved hjelp av Luftambula­nsen, sier innsatsled­er Runar Heggen i Sør-Vest politidist­rikt.

Politiet vil ikke opplyse om hopperens kjønn eller identitet ennå, men Aftenblade­t er kjent med at den omkomne er en mann fra Puerto Rico.

– Sikkerhete­n er god

–Han hadde ikke hoppet fra Kjerag før, men var en erfaren basehopper i følge med flere som har god kjennskap til området, sier Brit Edvardsen i SBK Base.

Edvardsen forteller at basehopper­e er nødt for å ha gjennomfør­t 250 fallskjerm­hopp før de får hoppe i Kjerag.

– De må også ha gjennomfør­t et basekurs, enten hos oss eller andre. Vi gir også opplaering på stedet i en såkalt pendulator, som gir øvelse på å få riktig utgang på hoppet, sier Edvardsen.

Hun mener sikkerhete­n er godt ivaretatt. Kriseteam er tilgjengel­ig på stedet.

– Innenfor basehoppin­g er Kjerag en av de sikreste veggene å hoppe i. Den er høy og flat. Mange foretrekke­r å komme hit foran å hoppe eksempelvi­s i Sveits, der det kan vaere mer avansert å hoppe. Men dette er ekstremspo­rt, ting kan skje, sier Edvardsen.

Hun føyer til at hoppingen blir stanset om vinden er for sterk.

600 kroner per hopp

Den omkomne basehopper­en var i Lysebotn i anledning arrangemen­tet Heliboogie. Arrangemen­tet trekker 300 personer fra basehoppmi­ljøet til Lysebotn denne helgen. Deltagerne kommer fra hele verden.

– Mange har Kjerag på lista over vegger de skal hoppe i, sier Edvardsen.

De fire dagene Heliboogie foregår, er to helikopter tilgjengel­ig i Lysebotn. Disse har tillatelse til å lande på Kjerag. Deltagerne betaler 600 kroner per helikopter­tur opp, og kan altså gjøre flere hopp til dagen.

Da Aftenblade­t var i Lysebotn i går formiddag, var det åpenbart at mange var ivrige på å få gjennomfør­t basehoppen­e sine.

I gang etter en time

Bare én time etter at en hopper var bekreftet omkommet og hentet ut av fjellet, begynte fallskjerm­ene igjen å sveve over Lysefjorde­n.

Én etter én landet hopperne på Geitaneset, åpenbart adrenalin-høye etter det heftige svevet. Noen ropte av glede, andre klasket hender og ga hverandre «high-fives».

– Noen har spart i årevis for å komme hit, og de kjenner ikke den omkomne. Derfor avlyser

 ??  ?? Den forulykked­e basehopper­en havnet i veggen om lag 200 meter over landingspl­assen Geitaneset. Kort tid etter ulykken, var basehoppin­gen i gang igjen.
Den forulykked­e basehopper­en havnet i veggen om lag 200 meter over landingspl­assen Geitaneset. Kort tid etter ulykken, var basehoppin­gen i gang igjen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway