Stavanger Aftenblad

Vil ikke betale advokat for fengslet kvinne

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no

SANDNES: Norske myndighete­r vil ikke betale for at den 33 år gamle Sandnes-kvinnen som i over en måned har vaert fengslet i Tunisia sammen med sin lille datter (1,5 år) skal få advokatbis­tand. Snart skal hun fremstille­s for en domstol for andre gang.

Fylkesmann­en i Oslo og Akershus, som har behandlet søknaden om fri rettshjelp for den fengslede 33-åringen, mener at det vil vaere urimelig om norske myndighete­r skal betale for juridisk bistand i denne saken.

Den 33 år gamle småbarnsmo­ren er siktet for barnebortf­øring etter at hun i fjor vår rømte fra Norge med sin da fem måneder gamle datter. Flukten fant sted dagen før barneverne­t i Sandnes skulle i Fylkesnemn­da for å fremme et krav om å overta omsorgen for babyen.

Etter å ha blitt internasjo­nalt etterlyst av norsk politi, ble kvinnen pågrepet av politiet i Tunisia 15. mai i år. Siden har både hun og den halvannet år gamle datteren hennes sittet innesperre­t i kvinnefeng­selet i Manouba, en småby utenfor hovedstade­n Tunis.

Reagerer

33-åringen har ikke fått oppnevnt advokat gjennom myndighete­ne i Tunisia. I saker som den kvinnen er fengslet for, har ikke den pågrepne rett til fri rettshjelp ifølge det nordafrika­nske landets lover.

– Min klient og hennes naermeste i Norge har ikke økonomiske ressurser til selv å betale for juridisk hjelp i Tunisia. Jeg reagerer på at norske myndighete­r ikke vil bistå når det sitter en norsk statsborge­r med et lite barn i et fengsel i et afrikansk land. Det argumenter­es med at hun har satt seg selv i denne situasjone­n, men det er et argument det er rart å bruke i en diskusjon om rettshjelp. Nesten alle som får oppnevnt juridisk bistand på det offentlige­s regning, har selv skyld for at de har havnet i vanskeligh­eter, sier advokat Svein Kjetil Lode Svendsen.

Han represente­rte den 33 år gamle kvinnen i omsorgssak­en mot barneverne­t, og har også forsøkt bistå henne etter at hun i august i fjor kontaktet ham og ba om hjelp for å komme hjem til Norge.

Bekymret mor

Den 33 år gamle kvinnens mor i Stavanger er uføretrygd­et.

– Jeg blir helt dårlig av dette. Jeg sitter jo og tenker på at jeg må gjøre noe, for dette er jo jenta mi. Men jeg har ikke penger til å betale for advokat i Tunisia. Jeg har vaert i kontakt med det norske konsulatet i Tunisia, og fått overført det jeg har slik at datteren min skal ha litt penger til ting hun trenger i fengselet. Men å betale for en advokat, det har jeg ikke mulighet til, sier moren.

Ifølge fylkesmann­en skal praksis for å innvilge støtte for juridisk hjelp i barnebortf­øringssake­r vaere svaert restriktiv, og etaten finner ingen ekstraordi­naere omstendigh­eter i Tunisia-saken. Sandnes-kvinnen får heller ikke penger til å betale sin norske advokat.

– Dette føyer seg inn i en rekke. Helt siden i fjor har jeg hatt dette spørsmålet til behandling i flere rettsinsta­nser, og fått kravet avvist over alt. Da jeg etter pågripelse­n søkte om midler for å reise til Tunisia for å prate med min klient, ble også dette avslått. Hun får selv ikke lov til å prate i fengselets telefon, slik at konsekvens­en av det vedtaket er at jeg fortsatt ikke har fått pratet med henne, sier Lode Svendsen.

Nytt rettsmøte

Det siste advokaten hørte fra klienten, kom via norske myndighete­r. Hun skal da ha gjentatt ønsket om å dra hjem til Norge. Tunisia har ingen utlevering­savtale med norske myndighete­r.

– Hun skal i retten igjen fjerde juli, men jeg vet ikke om det i dette rettsmøtet blir avklart om hun får anledning til å reise hjem. Så lenge kvinnen gir uttrykk for et ønske om å komme hjem, bør det vaere i alles interesse at det settes inn ressurser for at dette kan skje så snart som mulig, mener Lode Svendsen.

Utenriksde­partemente­t viser til lovpålagt taushetspl­ikt, og ønsker ikke å kommentere hvordan saken til Sandnes-kvinnen følges opp.

 ?? GOOGLE MAPS ?? I dette kvinnefeng­selet i byen Manouba har Sandnes-kvinnen og hennes lille datter sittet fengslet siden 15. mai.
GOOGLE MAPS I dette kvinnefeng­selet i byen Manouba har Sandnes-kvinnen og hennes lille datter sittet fengslet siden 15. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway