Stavanger Aftenblad

Vekstrus i dag kan bli bakrus i morgen

- Jon Brenden Direktør, Bedriftsma­rkedet Nordea Norge Robert Hammen Regionsjef Sør, Nordea

NAERINGSLI­V: Selv om økonomien i store deler av bedrifts-Norge varmer like godt som sommersola, er det kanskje skyene i det fjerne som bør få mest oppmerksom­het. For skyene er naermere enn vi tror.

Denne uken offentligg­jøres Nordea Business Insight. Den omfattende undersøkel­sen blant landets små og mellomstor­e bedrifter i både Stavanger og landet for øvrig viser tydelig at 2018 i det store og hele så langt har vaert et aldeles strålende år for bedrifts-Norge. De gode nyhetene stanser ikke med det; resten av året kommer for de aller fleste til å bli vel så skyfritt som det startet.

I Stavanger rapportere­r hele 69 prosent av bedriftsle­derne om salgsøknin­g i halvåret som gikk, og optimismen for månedene som kommer er skyhøye. Nesten åtte av ti Stavanger-bedrifter forventer høyere salg kommende halvår.

Vi gleder oss med bedriftene. Ikke minst fordi vår egen suksess som Nordens største bank er helt avhengig våre kunders suksess. Og det er derfor vi ønsker å advare de små og mellomstor­e bedriftene om at utfordring­er er under oppseiling. I den forbindels­e er budskapet klart: Start omstilling­en til nye tider før det er for sent. Er det én ting vi i Nordea har laert oss etter 170 år som støttespil­ler for norske bedrifter, så er det at det klokeste er å gjøre forandring­er i gode tider.

Kundene har endret seg

Hva som bør alarmere, er at annenhver bedriftsle­der bare det siste året har opplevd at kundene har endret seg betydelig. Hva den enkelte bedrift kanskje opplever som krusninger på kundeoverf­laten, er i realiteten starten på en grunnlegge­nde samfunnsom­veltning som følge av den digitale revolusjon­en vi alle nå står midt oppe i.

På samme måte som den teknologis­ke utviklinge­n skaper mye nytt, vil den også avvikle både arbeidspla­sser, produkter og produksjon­smetoder. Mange vil oppdage at dagens forretning­smodeller blir spilt ut av ny teknologi. Og nye forretning­smodeller vil oppstå. Dette utfordrer norske bedriftsei­ere – og ledere til å tenke nøye over hvordan fremtiden vil se ut i egen virksomhet.

Ny digital konkurrans­e Utfordring­ene er omfattende. Når IKEA plutselig skrinlegge­r utbyggings­planer som de har brukt hundrevis av millioner på å prosjekter­e, skyldes det verken manglende finansiell evne eller manglende besluttsom­het. Det skyldes ny konkurrans­e; ny digital konkurrans­e. Kundene endrer seg. Og dermed må bedriftene endre seg minst like raskt.

Bransje etter bransje får utviklinge­n rett i ansiktet. Vi leser nyheter på nett, vi kjøper dagligvare­r på nett, og selv store investerin­ger som bilkjøp gjøres i dag på nett. Selv vi som jobber i banksektor­en, henger i stroppen for å vaere på nett med nye kundevaner. I mye høyere grad enn tidligere er det kundene som driver utviklinge­n. Og det stiller krav til dagens bedrifter.

Bruk sommeren

Jeg unner bedriftsle­derne i Stavanger en lang og god sommerferi­e. Bruk sommeren til å tenke over hvordan din bedrift kan ta styring over utviklinge­n, før utviklinge­n tar styring over deg.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? – Bransje etter bransje får utviklinge­n rett i ansiktet. Vi leser nyheter på nett, vi kjøper dagligvare­r på nett, og selv store investerin­ger som bilkjøp gjøres i dag på nett, skriver Jon Brenden og Robert Hammen.
SHUTTERSTO­CK – Bransje etter bransje får utviklinge­n rett i ansiktet. Vi leser nyheter på nett, vi kjøper dagligvare­r på nett, og selv store investerin­ger som bilkjøp gjøres i dag på nett, skriver Jon Brenden og Robert Hammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway