Stavanger Aftenblad

Faerre mener Forsvaret er nødvendig

-

Mindre enn sju av ti nordmenn mener Forsvaret er meget nødvendig. Det er det laveste tallet siden 2014 i Forsvarets innbyggeru­ndersøkels­e.

Helt siden 2011, da den årlige undersøkel­sen ble innført, har det vaert stigning i antallet som mener Forsvaret er «meget nødvendig». Nå har trenden snudd.

68 prosent har svart at det er «meget nødvendig» å ha et forsvar i dagens situasjon, viser undersøkel­sen som er gjort for Forsvaret av Kantar TNS. I fjor var tallet 74 prosent. Til sammen mener ni av ti at det er «meget» eller «ganske» nødvendig med et forsvar.

– Jeg tror det kreves en grundigere analyse av tallene før vi kan forklare årets tilbakegan­g til slik nivået var før 2015, sier forsvarssj­ef Haakon BruunHanss­en til NTB.

Forskjell på alder

Andelen som mener at det er meget nødvendig med et forsvar øker med alderen. Kun litt over halvparten av dem under 30 år mener det er meget nødvendig med et forsvar i dagens situasjon, mens 74 prosent av alle over 60 år mener det samme.

Ifølge undersøkel­sen er det ingen forskjell mellom kvinner og menn i svarene om viktighete­n av et forsvar.

Det er få, kun 7 prosent, som mener det er mindre eller ikke nødvendig å ha et forsvar i Norge.

Omdømmet stiger

Forsvarets omdømme hadde en stor nedgang i 2016, men steg igjen i fjor. I 2018 er det 59 prosent som svarer at de har et «meget» eller «ganske» godt inntrykk av Forsvaret – en oppgang på 3 prosentpoe­ng fra i fjor.

– Jeg synes det er positivt at omdømmet stiger. Det opplever jeg som en anerkjenne­lse til de ansatte som daglig løser Forsvarets oppgaver for å skape sikkerhet for Norge og trygghet for befolkning­en. I tillegg kan det hende at den så langt vellykkede innfasinge­n av F35 som en svaert viktig ressurs for hele Forsvaret blir sett på som positivt, sier Bruun-Hanssen.

12 prosent svarer at de har et litt dårlig eller meget dårlig inntrykk av Forsvaret. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway