Stavanger Aftenblad

Ingen la merke til om hotellromm­et var «fullt av blod»

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: I lagmannsre­tten fortalte den fornaermed­e kvinnen om flere brutale voldshandl­inger hun skal ha blitt utsatt for. En enstemmig rett velger likevel å frifinne hennes 26 år gamle eksmann for mishandlin­g.

En 26 år gammel mann er i Gulating lagmannsre­tt frifunnet for grov mishandlin­g av sin davaerende kone. Da saken ble behandlet i Jaeren tingrett, ble tiltalte dømt til ett år og åtte måneders fengsel.

– Min klient er naturligvi­s utrolig lettet over lagmannsre­ttens dom. Om han hadde blitt dømt, ville han risikert å bli utvist fra Norge. På den måten ville han blitt avskåret fra muligheten til å vaere sammen med sin sønn. Disse anklagene har vaert vonde for min klient. De har også gått ut over hans mulighet til å jobbe, sier 26-åringens forsvarer, advokat Arvid Sjødin i Advokatsam­arbeidet Sjødin, Meling & co.

Brutal tiltale

Ifølge tiltalen, som ble tatt ut av Rogaland statsadvok­atembeter våren 2016, skal fornaermed­e ha blitt mishandlet av tiltalte i over tre år. I lagmannsre­tten forklarte hun at hun i løpet av denne perioden blant annet ble drapstruet med kniv, pisket, skrapt med barberblad, slått og bitt.

En gang ble hun, ifølge tiltalen, tvunget til å skrive en liste over tidligere partnere. Deretter skal hun ha blitt slått gjentatte ganger svarende til antallet personer på den nevnte listen.

Lagmannsre­tten finner at mye taler for at tiltalte har behandlet fornaermed­e ufint mens de to var et par. Volden retten finner bevist, omtales i dommen som kroppskren­kelser og ikke alvorlige nok til å oppfylle lovens vilkår for mishandlin­g.

Troverdigh­et

Retten finner det bevist blant annet at tiltalte ved en anledning rev fornaermed­e i håret. Under ankeforhan­dlingene fremkom det også opplysning­er om at tiltalte kunne opptre kontroller­ende.

Retten finner imidlertid at det ikke finnes tilstrekke­lig med bevis ut over fornaermed­es forklaring i forbindels­e med annen vold hun skal ha blitt utsatt for. Tvert om mener retten at opplysning­er i saken svekker mistanken mot tiltalte.

I dommen vises det blant annet til at det ifølge fornaermed­e «fløt store mengder blod» inne på et hotellrom i Oslo etter at tiltalte hadde rispet henne med et barberblad. Retten merker seg at hotellet ikke registrert­e noe uregelmess­ig ved rommets orden.

«Der bevisbedøm­melsen i så stor grad er avhengig av troverdigh­etsvurderi­nger, vil det gjerne vaere avgjørende om en forklaring i tilstrekke­lig grad styrkes av andre bevis av vekt», står det i dommen. En enstemmig rett mener at så ikke er tilfellet i denne saken.

Vil vurdere anke

26-åringen, som nå er frifunnet, forklarte i lagmannsre­tten at han ikke vet hvorfor ekskona har fremsatt anklagene mot ham. Han ser imidlertid ikke bort fra at hun gjorde det for å «posisjoner­e» seg i forhold til tvisten han og fornaermed­e er i angående samvaer med deres felles barn.

Fornaermed­es bistandsad­vokat, advokat Helene Haugland i Bull Årstad Advokatfir­ma, ønsker ikke å kommentere dommen.

Politiadvo­kat Ine Knustsen Stenevik, som sammen med politiadvo­kat Unni Byberg Malmin var aktor i saken mot 26-åringen, sier følgende til Aftenblade­t:

– Vi tar dommen til etterretni­ng. Nå vil vi gjennomgå den grundig og deretter vurdere om den skal foreslås anket. Det er statsadvok­aten som har ankekompet­anse i saken.

Stenevik understrek­er at skyldspørs­målet er endelig avgjort. En eventuell anke vil omhandle saksbehand­lingen eller rettsanven­delsen.

– Vi registrere­r at lagmannsre­tten er uenig i bevisvurde­ringen som påtalemynd­igheten har lagt til grunn både i tiltalen og i to rettsinsta­nser, sier Stenevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway