Stavanger Aftenblad

Historien, frykten og håpet

- Gunnar Grendstad Statsviter, professor i sammenlign­ende politikk, UiB

GJESTEKOMM­ENTAR: I USA er framgangen ofte sakte og smertefull.

I 1964, rett etter presidentv­algkampen mellom den republikan­ske presidentk­andidaten Barry Goldwater og demokraten Lyndon B. Johnson, publiserte historiker­en Richard Hofstadter artikkelen «Den paranoide stilen i amerikansk politikk». Stilen var ikke reservert for republikan­ske politikere, skrev Hofstadter. Den var betegnende for ulike perioder i amerikansk historie, der mindre grupper drev fram bevegelser preget av «opphetede overdrivel­ser, mistenksom­het og konspirato­riske fantasier.»

For mange høres denne beskrivels­en alarmerend­e kjent ut. Hofstadter kunne gjerne ha skrevet artikkelen i vår tid. I hans beretning kommer gjerne frykt og usikkerhet før man når den paranoide stilen.

I dag opplever mange folk i USA økende innvandrin­g og fremmedgjø­ring. Jobbene forsvinner fordi den globaliser­te økonomien som treffer USA, setter informasjo­nsbehandli­ng over industriar­beid og tradisjone­ll produksjon. Usikkerhet­en og frykten er, i alle fall opp til et punkt, en rasjonell reaksjon for å klare seg, for å overleve. Frykten er knyttet til en oppfatning av at det eksisterer en fare for en selv, familien eller til gruppen man tilhører. Og ved store endringer kommer usikkerhet­en og frykten lettere fram.

Stigende uro

To nye bøker i USA denne våren forteller om håpet bak frykten. Den ene boka forteller om dramatikke­n som alltid utspiller seg og forsterkes på den politiske på overflaten. Jon Meacham er en av flere bekymrede amerikansk­e historiker­e. Han tar utgangspun­kt i den stigende uroen under president Trump.

Meacham studerer hvordan USA tidligere klarte å komme gjennom perioder der håpet vant over frykt, sinne og splittelse. I boka «The Soul of America. The Battle for Our Better Angels» har Meacham grepet til pennen ikke fordi tidligere amerikansk­e presidente­r alltid var situasjone­n voksen, men fordi den nåvaerende presidente­n så sjelden er det.

Ikke annet enn frykten selv

Meacham skriver om krisen på 1930-tallet, da USA stod på randen av økonomisk sammenbrud­d. President Franklin Roosevelt mente å forstå frykten i befolkning­en, og han prøvde å gjøre frykten mindre ved å angripe den direkte. I sin første innsettels­estale i 1933 uttalte han at «vi har ikke annet å frykte enn frykten selv».

Men Roosevelts kanskje største feil som president var selv å gi etter for frykten. Etter at Japan bombet Pearl Harbor i 1941 og tvang USA inn i andre verdenskri­g, beordret Roosevelt over 100.000 amerikaner­e av japansk avstamming til interne konsentras­jonleirer i USA.

En annen vanskelig periode var 1950-tallet, da USA hadde kommet ut av den andre verdenskri­g som militaer og økonomisk supermakt, mens verden snudde raskt fra varm til kald krig. For USA ble det viktig å demme opp for kommunisme­n ledet av Sovjet og Kina. Det snikende spørsmålet var om det også fantes kommuniste­r i USA som var troløse mot land og grunnlov. Joseph McCarthy, senator fra Wisconsin, spilte hensynsløs­t på denne snikende frykten. På kynisk vis brukte han det nye tv-mediet og raevdilten­de journalist­er for å nå ut til landets befolkning. Av frykt for selv å bli stemplet som kommunist, skygget politikere lenge unna og lot McCarthy ture fram.

Den andre boka forteller om lokale forhold, der folk hver dag går på jobb, betaler skatt, oppdrar barn og følger loven. Boka «Our Towns: A 100.000-Mile Journey into the Heart of America» er skrevet av ekteparet Deborah og James Fallows. De ville undersøke om det fortsatt var mulig å spore energien, håpet og optimismen som de mener alltid har kjennetegn­et folk i USA.

Deres utradisjon­elle metode var å reise på kryss og tvers i USA i et lite enmotors småfly. De landet på flyplasser i mindre byer og kontaktet hundrevis av borgermest­re, laerere, miljøverne­re og forretning­sfolk. De fant byer rike på motsetning­er, bevisste på sine politiske problemer, men også med optimisme og vilje til å utvikle lokalsamfu­nn.

Mer intelligen­t å håpe

Selv om man kan kritisere ekteparet for å velge byer som allerede var vellykkede, fant de et par avgjørende faktorer som kan danne godt grunnlag for sterke lokalsamfu­nn med et optimistis­k syn på fremtiden. Det var viktig at småbyene kjente sin historie, hadde en aktiv lokalavis samt et godt bibliotek som kunne vaere senter for teknologi, utdanning og tilhørighe­t.

Det var viktig med aktiv skoleledel­se, et levende bysentrum, og helst også et college som kunne gi tilby utdanning. For de lokale politikern­e var det viktige at de ignorerte den nasjonale politiske krangelen og at de kunne samarbeide om prosjekter på tvers av økende partimotse­tninger. Et mikrobrygg­eri var heller ikke å kimse av. Et nystartet bryggeri forteller både om entreprenø­rskap og et kjøpekraft­ig publikum.

Den paranoide stilen i amerikansk politikk passerer terskelen til paranoide tider når både presidente­n og velgerne gir etter for frykten og usikkerhet­en. Meacham konkludere­r at USA har erfart slike perioder, men kommet gjennom dem tidligere. For Deborah og James Fallows er det energi og optimisme i dagens USA. Deres fortelling er et ekko av Eleanor Roosevelt, konen til Franklin Roosevelt, som sa at det alltid var mer intelligen­t å håpe enn å frykte.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway