Stavanger Aftenblad

«Stort behov på Storhaug»

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Barnehages­jef Monica Buvig Stenseth sier det er helt vanlig at gang- og fellesarea­ler regnes med som lekeareal i barnehager.

Barnehages­jef Monica Buvig Stenseth sier at de prøver å utnytte arealene i hver barnehage best mulig for at barn skal få plass i eller naer sin egen bydel. I år får derfor seks barnehager på Storhaug, Hillevåg og Hundvåg sju ekstra barn under tre år enn planlagt. Ifølge rådmannen vil Storhaug fram mot 2020 mangle 200 barnehagep­lasser.

– I år har det vaert ekstra stort behov for barnehagep­lasser i Storhaug bydel og omkringlig­gende bydeler, og derfor har vi tatt inn noen flere barn. Det følger også med flere voksne, sier Stenseth.

For å få plass til de ekstra barna, har administra­sjonen gått gjennom hvordan arealene blir utnyttet i områder der det trengs ekstra barnehagep­lasser. Nå tar de inn flere barn i barnehager Vi mener at denne økningen av barn er veldig forunderli­g, sier Haraldsen, som påpeker at pedagognor­men også skal følges i barnehagen­e fra høsten.

Hun understrek­er at hun er kjent med at det mangler barnehagep­lasser naer sentrum, men mener at barnehages­jefen skulle sett på andre løsninger enn å sette flere barn inn i eksisteren­de barnehager.

– Er det slik vi vil ha det i barnehagen­e i Stavanger, med usikkerhet og uro rundt neddimensj­onering som ifølge barnehages­jefen utnytter en relativt liten del av det allerede godkjente leke- og oppholdsar­ealet.

Stenseth sier det er stor forskjell på hvor stor del av det godkjente arealet som benyttes i de ulike barnehagen­e.

– Hvorfor brukes ganger og garderober som lekeareal?

– Det er helt vanlig, og det er ikke sånn at bare lekerom er leke- og oppholdsar­eal. Gang- og fellesarea­ler regnes også med. Barnehageb­yggene våre er svaert ulike, og alle barnehagen­e jobber for å bruke sine bygg best mulig. Nå blir de litt flere barn innenfor veggene, og det krever at noen må tenke litt annerledes. Jeg skjønner at endringsar­beid kan vaere krevende, men har tillit til at barnehagen­e gjør en god jobb.

– Er dette en forsvarlig bruk av lokalene?

– Ja. Endringene vil føre til at utnyttelse­sgraden går fra 80 til 90 prosent, og det er godt innenfor godkjent arealnorm.

– Flere er bekymret for kvaliteten når det blir flere barn?

– Kvalitet i barnehage handler både om antall barn, antall voksne og personalet­s kompetanse. Relasjonen mellom barn og personalet er nok det viktigste for kvaliteten. og oppdimensj­onering med urolighete­ne det skaper for barn, foreldre og ansatte, spør Haraldsen, som sier hun heller ikke er rådført i forbindels­e med endringen.

Frykter nedleggels­er

– Som politiker er jeg bekymret over at vi «stapper inn» barn i ulike barnehager, til tross for at vi har for mange barnehagep­lasser totalt i byen, sier Rune Askeland (V).

Han sier han er urolig over at

– Vil dette føre til nedleggels­er i andre bydeler?

– Det forventes ikke at dette vil føre til større behov for omstilling andre steder. Dette handlet om at vi trengte flere barnehagep­lasser i og rundt Storhaug bydel.

Hun mener at hun som barnehages­jef kan bestemme hvor mye av de godkjente arealene som skal brukes i hver barnehage, og at det derfor ikke kreves at hun rådfører seg med politikere, foreldre og ansatte.

– Men noen foreldre opplever en uro rundt dette, og det betyr at det nok kunne fått tydeligere informasjo­n, sier hun.

– Hvorfor fylles det opp med flere barn i barnehager Hundvåg bydel når det legges ned en barnehage der fra høsten?

– Kvitodden er avviklet i tråd med våre prognoser. Tilpasning­er av antall barn i barnehage på Hundvåg er gjort for å sørge for flest mulig får plass i egen bydel.

– Var det en feilvurder­ing å legge ned Kvitodden?

– Nei, vedtaket er gjort med tanke på behovet for plasser og kapasitet i dag og fremover. Samtidig skjønner jeg at foreldre som ville beholde Kvitodden kan stille det spørsmålet.

I år har det vaert ekstra stort behov for barnehagep­lasser i Storhaug bydel og omkringlig­gende bydeler, og derfor har vi tatt inn noen flere barn. Det følger også med flere voksne.

Barnehages­jef Monica Buvig Stenseth

politikern­e ikke er tatt med på råd.

– Jeg er bekymret over faren for at dette kan føre til forslag fra administra­sjonen om flere nedleggels­er av barnehager. I tillegg vil jeg påpeke at kvaliteten skal vaere like god over hele byen, og at jeg er skeptisk til at bydeler som Storhaug skal ha mindre lekeareal per barn, sier han.

Askeland stilte spørsmål til rådmannen om dette i forrige kommunalst­yremøte i oppvekst.

Rådmannen skriver sitt svar at tiltaket ble vurdert som helt nødvendig for at alle barn med rett til det skal få barnehagep­lass og for å få flere barnehagep­lasser i områder der det er stort behov for det.

Rådmannen understrek­er at økningen gjøres på bakgrunn av areal som allerede er godkjent til lek og opphold. Dette er grunnen til at foreldrene ikke er tatt med på råd i forkant, heter det. Barnehagen­e er selv ansvarlige for å sikre at bemanninge­n er i tråd med pedagog- og bemannings­norm, påpeker rådmannen.

Styrer i Steinhagen barnehage ønsker ikke å uttale seg om saken.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Rune Askeland (V), nestleder i kommunalst­yret for oppvekst er bekymret over at kommunen vi «stapper inn» barn i ulike barnehager Bildet er tatt i en annen sammenheng.
FREDRIK REFVEM Rune Askeland (V), nestleder i kommunalst­yret for oppvekst er bekymret over at kommunen vi «stapper inn» barn i ulike barnehager Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway