Stavanger Aftenblad

Norskameri­kaner tilkjent 58 millioner for Jåttå-tomt

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

HINNA: Gulating lagmannsre­tt har tilkjent Eric Victor Warnquist en erstatning på 58 millioner kroner for deler av hans eiendom i Jåttåvågen. Advokat Kirsten Clausen tror ikke erstatning­en er høy nok.

Det var høsten 2015 at Stavanger kommune besluttet å bruke tvang for å få hånd om de 33 målene, sentralt plassert i Stavangers kanskje viktigste byfornying­sområde. Da skjønnet ble behandlet i tingretten i fjor, ble prisen satt til 41 millioner. Begge parter anket saken inn til overskjønn, der Warnquist altså fikk jekket opp erstatning­en med ytterliger­e 17 millioner.

Lagmannsre­tten mener blant annet at strøkspris­en er satt for lavt i tingretten­s dom, og har hevet nivået noe.

Warnquists partsrepre­sentant, advokat Kirsten Clausen, sier til Aftenblade­t at siste ord i striden likevel neppe er sagt.

Dragkamp

– Jeg har ikke fått snakket med min klient ennå. På grunn av sommeren har vi ikke ankefrist før i begynnelse­n av september. Det stemmer at erstatning­en er økt noe, men det er neppe nok. Jeg holder det for svaert sannsynlig at skjønnet vil bli anket videre til Høyesteret­t, sier Clausen.

Tomtestrid­en mellom Warnquist og Stavanger kommune har pågått i naermere 13 år.

Alle forsøk på å komme fram til en frivillig avtale har strandet. Warnquist har sagt nei til å selge, og ment at kommunen får nøye seg med å leie området i en uoppsigeli­g festekontr­akt, slik kommunen alt gjør. Kommunen har på sin side insistert på å kjøpe. Et av de siste tilbudene på eiendommen lå på 22,6 millioner kroner.

Ser man på kommunens opprinneli­ge tilbud, viser resultaten­e i retten at norskameri­kaneren, med røtter på Hinna, har gjort lurt i å stå på sitt. Overskjønn­et fra Gulating er likevel langt under det han selv mener eiendommen er verdt.

Nabotomter dyrere

Han har i utgangspun­ktet krevd 8000 kroner kvadraten, totalt 263 millioner, for de 33 målene, som ligger sentralt plassert i et av Stavangers viktigste byutviklin­gsområder.

Bakgrunnen for dette kravet er blant annet tomteprise­ne i nabolaget.

Aftenblade­t skrev i 2014 om den langvarige og betente prosessen med å selge den 37,2 mål store nabotomta til Warnquists eiendom, K3. Takstene fra to meglere lå da i størrelses­orden 200250 millioner kroner.

– Naert forhold

I årenes løp har eierens tilknytnin­g til eiendommen også vaert et tema. Kommunen har gjentatte ganger understrek­et at Warnquist har bodd i USA hele livet, og aldri bodd på Hinna.

Warnquists mor, Astrid Hinna, ble født i 1909, og emigrerte til USA på 20-tallet. Hun fikk sønnen Eric i 1944. Warnquist har bodd hele livet i USA, men med hyppige besøk til gamlelande­t.

Han sier han har et naert forhold til Stavanger og Hinna, der han har tilbrakt mange sommerferi­er fra 60-tallet og framover. Tre gamle tanter bodde da fortsatt på Hinna. De testamente­rte alle sin del av eiendommen til sin amerikansk­e nevø, som overtok eiendomsre­tten i 1999. Overfor Aftenblade­t avviste Warnquist i fjor at det var av prinsipiel­le grunner han motsatte seg kommunal overtakels­e.

Skal bli byområde

– Nei. Det er mer et sentimenta­lt spørsmål. Jeg har sterke bånd til denne eiendommen. Den har vaert i familien siden 1870-tallet, sier Warnquist, som er bosatt i byen York i Maine.

Han var selv i Stavanger sammen med to sønner og fulgte overskjønn­et i månedskift­et mai/juni.

Kommunedel­plan for Jåttåvågen ble vedtatt av Stavanger bystyre i 2001. Jåttåvågen skal utvikles fra et industri- og anleggsomr­åde til et moderne, mangfoldig byområde med boliger, arbeidspla­sser, service- og rekreasjon­stilbud.

Mesteparte­n av området «Jåttåvågen 2» eies av kommunen, men Warnquist eier altså en større del i sørvest. Ettersom det er her adkomsten til området er regulert inn, vil kommunen ha hånd om det hele. Og de vil eie, ikke leie.

Warnquists advokater har argumenter­t med at det ikke er hjemmel for ekspropria­sjon, siden kommunen allerede leier store deler av tomten fra Warnquist i en uoppsigeli­g festekontr­akt.

Dette synspunkt er blitt avvist i begge rettsinsta­nser.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Eric Victor Warnquist fotografer­t i Jåttåvågen i fjor sommer, her sammen med sønnen Theodore.
FREDRIK REFVEM Eric Victor Warnquist fotografer­t i Jåttåvågen i fjor sommer, her sammen med sønnen Theodore.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway