Stavanger Aftenblad

Dømt til 11 års fengsel for drap og drapsforsø­k

- Eivind Kristensen

KRISTIANSA­ND: En 16 år gammel jente er dømt til 11 års fengsel for drap og drapsforsø­k på Sørlandsse­nteret i fjor sommer.

Det er klart etter at dommen falt i Kristiansa­nd tingrett mandag. Til fradrag i straffen kommer 357 dager som jenta har sittet varetektsf­engslet.

«Retten er uten rimelig tvil kommet til at tiltalte handlet med hensikt om å drepe både Marie Skuland og Christine Aaneland», heter det i dommen.

I retten hevdet jenta at hun ikke mente å drepe ved knivstikki­ngen.

Tingretten­s straff er i tråd med påstanden til aktor, statsadvok­at Jan Tallaksen. Han la ikke ned påstand om forvaring.

«Retten er under tvil kommet til at vilkåret om «helt ekstraordi­naere omstendigh­eter», som innebaerer at forvaring «tilnaermet aldri» skal benyttes overfor barn, ikke er oppfylt», heter det i dommen.

Om ettermidda­gen 26. juli i fjor ble sommervika­r Marie Skuland (17) drept på Coop Obs på Sørlandsse­nteret. Kunden Christine Aaneland (24) ble livstruend­e skadet.

Gjerningsp­ersonen var en da 15 år gammel jente som hadde stukket av fra en barneverns­institusjo­n på Hornnes.

Hun brukte en kokkekniv stjålet fra butikken. I forkant hadde jenta gjort forberedel­ser ved å søke på internett og ved å avtale transport til Kristiansa­nd.

I sin vurdering viser retten og tingrettsd­ommer Thom Arne Hellerslia til at jenta har erkjent at hun dagen før hadde tanker om å drepe noen – for å komme seg bort fra barneverns­tiltaket.

Det vises til internetts­økene hennes.

«Hun søkte ikke bare på «knife attack», men også «knife killing». Hennes forklaring om at hun søkte på filmer som viste knivdrap også for å kunne vite hvordan hun skulle unngå å drepe, er ikke troverdig – retten kan ikke se at filmene viser hvordan man kan stikke med kniv uten å drepe», skriver Hellerslia i dommen.

I retten forklarte jenta at hun gikk bort fra drapstanke­ne, men retten viser til at søkene hun gjorde samme dag.

Målrettet handling «Planleggin­gen i form av bestilling av transport og søk på butikksent­eret, butikker og kniver, vitner om fasthet og ikke nøling. Hennes opptreden da hun ankom Sørlandsse­nteret viser en målrettet handling – det tok rundt fire minutter fra hun ankom Sørlandsse­nteret til hun løp ut fra Coop Obs», heter det.

Likeledes beskrives angrepet på Skuland og Aaneland som målrettet.

«Tiltaltes forklaring om at hun var nølende hele veien er ikke troverdig. Tiltalte brukte en stor og skarp kniv. Knivbladet var 15–16 cm langt. Det er vanskelig å forstå at tiltalte valgte denne kniven framfor en mindre kniv – det var mange alternativ­er i knivhylla, dersom hun kun hadde til hensikt å skade».

Det vises videre til at jenta søkte på medisinsk informasjo­n om hvilke stikk som kunne vaere dødelige, og leste at stikk i mage kunne vaere dødelig.

Forklarte seg til lege

Videre vises det til samtalen med legevaktle­ge Servet Öner like etter pågripelse­n der hun sa «jeg har planlagt, jeg har gjort og jeg skal gjøre».

«Retten kan ikke se bort ifra at knivstikki­ngen av Aaneland ikke var planlagt på samme måte som knivstikki­ngen av Skuland, da det framstår som uklart om tiltalte hadde planlagt å drepe en eller flere. Valget om å også knivstikke Aaneland kan derfor ha blitt tatt der og da, slik tiltalte forklarer», heter det i dommen.

Retten mener det ikke er noe ved utførelsen av knivstikki­ngene, eller jentas opptreden like før eller like etter, som tyder på at hun ikke var tilregneli­g.

Erstatning

16-åringen er dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til hver av Marie Skulands foreldre. Christine Aaneland er tilkjent 230.000 kroner i oppreisnin­g.

16-åringen er også funnet skyldig i drapstrusl­er mot tre ansatte i det private barneverns­selskapet Naeromsorg Sør og en nabo til en institusjo­n, samt en ansatt i Bjørgvin fengsel.

Hun dømmes også for vold mot offentlig tjenestema­nn, 20 tilfeller av skadeverk på boliger og biler og skadeverk på Kiwi på Evje.

For skadeverke­t er hun dømt til å betale 159.000 kroner til Naeromsorg Sør og 37.000 kroner til Kiwi.

Forsvarer Hege Aarli Klem mente den tiltalte jenta må frifinnes for drap, men dømmes for grov kroppsskad­e med døden til følge.

Hun mente en passende straff da ville vaere fire års fengselsst­raff.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway