Stavanger Aftenblad

Kjøper bosspann for en halv million

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Kommunen skal bruke 500.000 kroner på å kjøpe intelligen­te bosspann.

Det ble klart i det siste bystyremøt­et før ferien. Kommunens administra­sjon vil nå hente inn tilbud fra flere produsente­r, før man går til innkjøp av spannene som da kan vaere på plass i løpet av høsten.

Big Belly har nemlig flere konkurrent­er innen klassen for smarte bosspann. En av dem har fått navnet Mr. Fill.

Stavanger har som andre byer hatt problemer med både folk og fugler når det gjelder bosset. Folkene er ikke alltid så nøye med hvor de hiver bosset, og fuglene roter utover innholdet i bosspannen­e på sin leting etter mat.

Aftenblade­t presentert­e i mai det intelligen­te bosspannet Big Belly, som er plassert ut blant annet på Torget og et par steder langs kaiene. dette spannet er utstyrt med en skuff som man kan legge avfallet i og så skyve inn og utenfor fuglenes rekkevidde. Spannet har en innebygd komprimato­r som gjør at det har plass til seks ganger så mye avfall som et vanlig bosspann. Spannet gir beskjed til kommunens folk når det begynner å bli fullt. Komprimato­ren og senderen forsynes med strøm fra et solcellepa­nel på toppen.

Da Frp-politiker Leif Arne Moi Nilsen ble klar over dette, var han ikke sen om å foreslå at det skulle brukes 1 million kroner på.

Så mye ble det ikke, men flertallsp­artiene ble i hvert fall enige om å sette av halve beløpet.

Det er ennå ikke avklart om spannene skal utplassere­s i sentrum, i kommunens friområder eller eventuelt begge steder, men flertallet i bystyret kobler saken opp mot den ferske debatten om kommunen skal kutte ned på antall bosspann ute i kommunens parker og grøntområd­er.

– Det var fantastisk at snudde seg så raskt og bevilget en halv million til innkjøp av såkalte smarte søppelspan­n , sier leder av kommunalst­yret for miljø og utbygging Per A. Thorbjørns­en (V). .

– Vi tilrettele­gger nå for en renere by, smart og effektiv avfallshån­dtering. Det er nesten et akutt behov for flere spann med større kapasitet, og som også holder fuglene unna, sier han.

 ?? STEIN HALVOR JUPSKÅS ?? Trygve petter Nilsen (t.h) i Stavanger kommune er svaert fornøyd etter å ha prøvd ut bosspann av typen Big Belly i sentrum. Her sammen med Hallgeir Fisketjøn fra Natur og Idrettsser­vice.
STEIN HALVOR JUPSKÅS Trygve petter Nilsen (t.h) i Stavanger kommune er svaert fornøyd etter å ha prøvd ut bosspann av typen Big Belly i sentrum. Her sammen med Hallgeir Fisketjøn fra Natur og Idrettsser­vice.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway