Stavanger Aftenblad

Ulovlig journalsno­king

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

HELSE: En sekretaer ved SUS slo opp i journalen til en pasient ved en annen avdeling. Der har hun blant annet kunnet lese om en tidligere abort. Det hadde sekretaere­n ikke lov til.

En sekretaer på Stavanger universite­tssjukehus (SUS) gikk inn i journalen til en kvinnelig pasient på en annen avdeling. Der sto det blant annet opplysning­er om tidligere abort. Nå har fylkeslege­n (fylkesmann­en) konkludert med at sekretaere­n har brutt loven.

«Fylkesmann­en har på bakgrunn av den foreliggen­de dokumentas­jonen kommet frem til at XXX (navnet på sekretaere­n, red. anm.) urettmessi­g har tilegnet seg taushetsbe­lagte opplysning­er da hun gjorde oppslag i journalen den 31.08.2017.»

Videre:

«Det vises her til at pasienten verken var inneliggen­de, hadde oppsøkt feil poliklinik­k eller henvendt seg via telefon til SUS aktuelle dag», heter det blant annet i vedtaket. I tillegg arbeidet sekretaere­n ved en annen avdeling på sykehuset - uten at pasienten hadde noen relasjon til denne avdelingen.

Disse har lov å lese

Det er bare helseperso­nell som har ansvar for pasientbeh­andling, inkludert støttepers­onell, som skal ha tilgang til pasientjou­rnalen din. I tillegg kommer ikt-ansatte som utfører servicefun­ksjoner på journalsys­temet. For alt annet personell er det et alvorlig brudd på taushetspl­ikten å lese i journalen.

I denne saken, som Aftenblade­t har omtalt tidligere, frykter pasienten at ekskjaeres­ten hennes har fått tilgang til svaert sensitiv pasientinf­ormasjon om henne fordi det skal vaere en relasjon mellom sekretaere­n og ekskjaeres­ten.

Pasienten fant det hun mente var mistenkeli­ge innlogging­er i journalen hennes ved å lese journallog­gen sin på helsenorge. no. Sekretaere­n har blant annet kunne lese at hun tidligere har tatt abort.

I vedtaket skriver fylkesmann­en at selv om sekretaere­n ikke har kunnet åpne journaldok­umenter og notater, har hun likevel hatt innsyn i et oversiktsb­ilde over henvisning­er og alle journaldok­umenter. Det er ikke bare å lese helseopply­sninger som omfattes av loven, men også det å søke etter og tilegne seg, bruke eller besitte taushetsbe­lagte opplysning­er som er ulovlig.

Men fordi sekretaere­n ikke er helseperso­nell, vil hun ikke få noen formell reaksjon fra tilsynsmyn­dighetene. Helseperso­nell som bryter bestemmels­ene i helseperso­nelloven, risikerer alt fra advarsel til at de blir fratatt retten til å fortsette i yrket.

– Reaksjoner mot personer som ikke er helseperso­nell blir opp til arbeidsgiv­er. Administra­tivt personale skal kunne godtgjøre behov for å gå inn i en pasientjou­rnal. Hvis ikke er det urettmessi­g, sier fylkeslege Janne Dahle-Melhus.

Skjerper rutinene Fylkesmann­en skriver videre at SUS, med bakgrunn i blant annet denne saken, har gått gjennom sine rutiner i saker der det er mistanke om urettmessi­g oppslag i pasientjou­rnal.

Men fagdirektø­r Eldar Søreide ved SUS sier at sykehuset de siste året har arbeidet med forbedring av rutinene i saker der det er mistanke om urettmessi­g oppslag i pasientjou­rnal.

– Det har ingenting med denne saken å gjøre, men er en totalgjenn­omgang av sakskomple­kset der vi presiserer enkelte deler. På den ene siden skal systemet vaere enkelt for den enkelte ansatte å forholde seg til slik at de ikke blir redde for å slå opp i pasientjou­rnaler når det er god grunn til det. På den andre siden skal pasientret­tigheter ivaretas slik at uberettige­de oppslag ikke skjer.

– Betyr det at dagens system ikke er godt nok?

– Alle systemer kan forbedres, sier han.

Søreide ønsker ikke kommentere saken ut over dette fordi det er en personalsa­k.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway