Stavanger Aftenblad

Fylkets rikeste ordfører går for fire nye år med politikk

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Det har ligget i kortene. Times ordfører liker jobben og vil ikke tilbake til naeringsli­vet.

- Jeg er i tenkebokse­n. Jeg trives veldig godt, men dette blir en totalvurde­ring om hvor lenge jeg skal vaere politiker, sa Reinert Kverneland, da Aftenblade­t i vår spurte om han tok gjenvalg.

Han fyller 68 år til høsten, og la til dette:

– Spør du vennene mine, svarer de nok at jeg ikke klarer å gi meg, sa Time-ordføreren, klar på at han ikke kom til å ta noen kampvoteri­ng, om nominasjon­skomiteen gikk for en annen kandidat.

Klarte ikke å si nei

Fredag ble det kjent at en enstemmig komité i Høyre, kommunens største parti, foreslår gjenvalg av Reinert Kverneland. Det var Jaerbladet som først omtalte innstillin­gen.

– Nei, jeg klarte ikke å gi meg. Det var kjekt at de spurte. Men jeg hadde jo tenkt at jeg snart måtte trappe ned. De fleste på min alder gjør jo det. Men myndighete­ne oppfordrer nå folk om å stå lenger i jobb. Det er vel det jeg gjør, humrer Reinert Kverneland, fra ferie i Spania.

Dermed blir det som mange ventet, selv om partiet har opp til flere, unge kronprinse­r som har markert seg i ulike anledninge­r.

Populaer politiker

Selv suste Reinert Kverneland rett inn i kommunesty­ret, bare 24 år gammel, fra siste plassen på lista. Sluttet etter 16 år i politikken og klarte i denne perioden å gjøre Høyre til største parti i den gamle Ap-bastionen Kvernaland.

Han gjorde comeback ved valget i 2007, tapte det direkte ordførerva­lget på målstreken foran sittende ordfører Arnfinn Vigrestad (KrF), men ble den politikere­n som fikk flest slengstemm­er, slik han også fikk i 2011, da Høyre gjorde et brakvalg og økte antall representa­nter i kommunesty­ret fra fem til ti. Den sterke Høyregrupp­en har siden hatt styringen i Time, og i denne perioden er det i samarbeid med Krf og Frp.

I disse sju årene har Kverneland vaert ordfører akkurat slik han var kjøpmann på Kvernaland: Med tid til folk - også når han har det travelt og skal nå et møte. Han har represente­rt kommunen på alle slags arrangemen­ter fra morgen til kveld. Tydelig er det også at han trives mer i rollen som snorklippe­r.

Før var han kjent som en som likte seg best i bakrommet og som bare smilte lunt mens partiene posisjoner­te seg med sine kandidater. Og han likte seg bedre blant folk enn på talerstole­n, ifølge Aftenblade­ts arkiv. Nå vil han gå i kamp for å bli ordfører i nye fire år.

– Mye må klaffe for at det kan skje, slår han fast.

Lukker egen butikk

Men med svaret, gir han også avkall på det som har vaert et lukrativt, privat forretning­sliv. Det startet med at han som 19 åring ble kolonialkj­øpmann på Kvernaland. Overskudd ble satt i eiendom og aksjer, og Kverneland er i mange år gjennom skatteoppg­jøret blitt kjent som den rikeste ordføreren i fylket. I 2016 hadde han en personlig formue på nesten 55 millioner kroner og han betalte mer i skatt enn han hadde i lønn som ordfører.

– Nei, jeg ser ikke for meg at jeg skal tilbake til full tids jobb privat. Ja, jeg hadde kanskje tjent mer der. Men jeg har mer enn nok. Og jeg trives med de andre politikern­e, administra­sjonen og folk her i kommunen. Men først skal det vaere et valg, sier Reinert Kverneland.

Hva sier Bjarne Undheim nå?

I Time er også gruppelede­rne for de største partiene innstilt på å ta en ny periode.

Varaordfør­er Sverre Risa (Krf) har gitt beskjed til partiet om at han stiller.

Det samme gjør Petter Lorentz Stabel (Frp), som nå leder lokal utvikling. I forrige periode var han varaordfør­er.

Fra opposisjon­en er Lars Enevoldsen Arbeiderpa­rtiets utfordrer.

– Ja, jeg har sagt ja til å vaere ordførerka­ndidat. Er opptatt av å finne gode fellesskap­sløsninger, trives med det politiske miljø i Time og er stolt av de som er med i gruppen til Ap, melder bankmannen til Aftenblade­t.

Bare en av de sentrale gruppelede­rne er i tvil, Bjarne Undheim (Sp). – Jeg har ikke bestemt meg, sier den tidligere lederen i Norges bondelag til Aftenblade­t nå.

Men han ga tidlig beskjed om at han først måtte se hva Reinert Kverneland gjorde.

– Hvis ordføreren sier ja, må vel også jeg vaere med for å passe på ham, sa Undheim.

Dermed blir det nok en ny runde i Time-politikken også fra bonden fra Undheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway