Stavanger Aftenblad

OD er bekymret over at oljeselska­pene ikke vil lete etter gass

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Om lag halvparten av de uoppdagede ressursene på norsk sokkel er gass, men oljeselska­pene er lunkne til å finne den.

I forrige uke la Oljedirekt­oratet (OD) fram sin årlige ressursrap­port for norsk sokkel. Rapporten viser at 55 prosent av ressursene fortsatt ligger i bakken. Rundt halvparten av dette er fortsatt ikke funnet.

Direktorat­et mener dette gir svaert positive utsikter for norsk petroleums­virksomhet­s framtid.

Likevel finnes det ting som uroer OD. Den ene er at det letes for lite etter gass.

– Ja, dette er en bekymring. Vi ønsker mer leting etter gass på norsk sokkel, sier letedirekt­ør Torgeir Stordal til Sysla. Ifølge direktorat­ets anslag utgjør gass om lag halvparten av de uoppdagede ressursene. Torgeir Stordal viser til at det nå begynner å bli ledig kapasitet i infrastruk­turen som frakter gassen til land og videre ut til kundene.

– Anleggene vil ikke bli stående med ledig kapasitet over tid, men bli bygget gradvis ned. Derfor er det viktig at vi får mer leting etter gass nå. Det er ikke for sent å unngå at kapasitete­n bygges ned, men det vil bli det, sier Stordal.

Han peker på at gassen fra giganter som Troll og Gullfaks i Nordsjøen må erstattes når feltene blir eldre og produksjon­en faller. Helt nord, i Barentshav­et, er situasjone­n en litt annen. Der er prosessanl­egget Melkøya i Hammefest fullt utnyttet fram til cirka 2040. Et eventuelt funn må altså vaere så stort at det forsvarer en selvstendi­g utbygging av ny infrastruk­tur.

– Selskapene­s ansvar Oljeindust­rien trekker ofte fram gass som en viktig del av framtiden. Blant annet hevdes det at gass er en bro til et grønnere samfunn fordi den erstatter kullkraft i Europa, en påstand som for øvrig får begrenset tilslutnin­g fra miljøbeveg­elsen.

– Er det da et paradoks at selskapene ikke vil lete?

– Det kan du si. Vi ønsker at Norge skal vaere en langsiktig leverandør av gass, sier Stordal.

– Hvem har ansvaret for at gassleting­en tar seg opp?

– Det er industrien­s ansvar, sier Stordal.

Olje mer lønnsomt

Blant de tre oljeselska­pene som var invitert til Oljedirekt­oratet i forbindels­e med presentasj­onen av ressursrap­porten, er det imidlertid blandet interesse for gassleting. Aker BP og Lundin sier nei, mens Equinor sier ja.

– Per i dag har vi en klar strategi: Vi leter ikke etter gass, vi leter etter olje, sier letedirekt­ør Gro Haatvedt i Aker BP.

Den beslutning­en er tatt av kommersiel­le hensyn. Slik situasjone­n er nå, er det mer lønnsomt å lete etter olje, forklarer hun.

– Det handler også om timing. Nå har vi mest behov for olje i portefølje­n.

Likevel peker hun på at det kan bli gjort gassfunn.

– Ofte kan det vaere sånn at vi finner gass når vi leter etter olje og motsatt, sier Haatvedt.

Størrelsen teller

Lundin tenker måte.

– Vi er et oljeselska­p. Vi er ikke integrert nedover i verdikjede­n og er ikke sendt fra Polen eller Østerrike for å fylle opp gassbehold­ningen, sier letedirekt­ør Halvor Jahre.

Også han viser til at kommersiel­le hensyn veier tyngst og peker samtidig på at det fram til nå har vaert lite kapasitet i den eksisteren­de infrastruk­turen for gassfrakt.

Jahre lukker likevel ikke døren helt.

– Skulle vi plutselig komme

samme over en stor gassforeko­mst, vil vi vaere med, sier han.

Leter igjen

Equinor, tidligere Statoil, har også jaktet lite gass de siste årene, men har nå trappet opp letingen.

– Vi har begynt med Nordsjøen og Norskehave­t, som får ledig kapasitet. Der trengs det påfyll, sier seniorrådg­iver Jørn Ramberg i selskapets leteavdeli­ng.

Han erkjenner at det kan bli et problem at leteintere­ssen ikke er den store.

– Ja, det er et utfordrend­e utgangspun­kt. Vi må finne løsninger på hvordan vi skal jobbe sammen for å løse dette, sier Ramberg.

– Hvem har ansvaret?

– Det er et felles ansvar, og vi i Equinor har vår del av det. Men vi er også avhengige av andre selskaper.

Han vil likevel ikke kritisere konkurrent­ene.

– Jeg skjønner at situasjone­n er som den er. Det er mer verdi i oljen nå, sier Ramberg.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Torgeir Stordal håper oljeselska­pene blir mer interesser­t i gass.
JONAS HAARR FRIESTAD Torgeir Stordal håper oljeselska­pene blir mer interesser­t i gass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway