Stavanger Aftenblad

Etterlatte forhandler med Airbus om erstatning

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no

GRANSKING: Legger fram endelig årsak til ulykken neste uke.

Statens havarikomm­isjon for transport melder om at helikopter­ulykken ved Turøy 29. april 2016 er ferdig gransket.

Havarikomm­isjonen skal presentere funnene i granskinge­n på en pressekonf­eranse på Clarion Hotel Flesland, torsdag 5. juli klokken 13.30.

Etterlatte forhandler med Airbus

I vinter ble det kjent at amerikansk­e advokater arbeidet med et erstatning­skrav rettet mot helikopter­produsente­n Airbus og deres underlever­andører på vegne av Turøy-etterlatte. Advokatfir­maet Kreindler & Kreindler LLp er spesialist­er på søksmål etter store ulykker og hendelser, og har blant annet jobbet med Malaysia Airlinesfo­rsvinninge­n i 2014 og Germanwing­s-styrten over Alpene i 2015.

– Vi er i forhandlin­ger med Airbus, sier partner Stephan Eriksson i Stockholm-baserte Excello Advokatbyr­å, som bistår Kreindler & Kreindler i denne saken til Aftenblade­t.

– Hvilke krav har dere satt fram på vegne av de etterlatte?

– Kravene kan jeg ikke kommentere, sier Eriksson.

– Hvilken betydning får den endelige granskings­rapporten for forhandlin­gene, tror du?

– Jeg tror rapporten får en betydning. Jeg tror den vil vaere kritisk mot Airbus, som burde gjort mer for å unngå ulykken. Men det får vi se etter den 5. juli, sier Eriksson.

De etterlatte har ikke fått lese eller uttale seg til granskings­rapporten fra Havarikomm­isjonen ennå, men har via pressen fått vite at helikopter­produsente­n Airbus ikke kommer godt ut av det. Dette ifølge Stavanger-advokat Svein Kjetil Lode Svendsen i Advokatfir­maet Elden i Stavanger har bistått de etterlatte etter ulykken 29. april 2016.

– Ut i fra de meldingene vi har fått, så rettes det krass kritikk mot Airbus, har Svendsen fortalt Aftenblade­t tidligere.

Denne endelige rapporten avslutter Havarikomm­isjonens undersøkel­se etter den tragiske ulykken ved Turøy den 29. april 2016. Alle de 13 personene om bord omkom da et Airbus Helicopter­s EC 225 LP operert av CHC Helikopter Service AS styrtet ved Turøy.

Statoil (nå Equinor) var operatør for helikopter­kontrakten med CHC Helikopter Service AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway