Stavanger Aftenblad

Ja, du kan faktisk miste fastlegen din

- Peter Christerss­on Fastlege og leder av Allmennleg­eforeninge­n i Rogaland

HELSEPOLIT­IKK: Slaget om fastlegeor­dningen står nå. Politikern­e må våkne. Fastlegeor­dningen er i ferd med å kollapse.

Vi fastleger er enige om at vi har verdens beste jobb. Vi får følge pasienter gjennom hele livet, fra krybbe til grav, og i alle livets faser. Vi blir kjent med hele familier. Vi får vaere med på sorger og gleder. Vi ser hele pasienten, og ikke en samling med diagnoser. Fastlegejo­bben gir mulighet for stor frihet til å utvikle egen praksis, og til å utforske egne interesseo­mråder.

Også pasienten er glad i ordningen. Fastlegeor­dningen er en suksess. Direktorat­et for forvaltnin­g og IKT (Difi) sin årlige innbyggeru­ndersøkels­e viser at befolkning­en er veldig fornøyd med ordningen. De gir ordningen 86 av 100 mulige poeng, kun slått av folkebibli­otekene.

Viktig og en suksess

Olaug Bollestad (KrF) omhandler fastlegeor­dningen som «navet i helsevesen­et». 90 prosent av konsultasj­onene og kontaktene i helsevesen­et skjer i primaerhel­setjeneste­n.

Tore Nyseter, tidligere leder av FOUavdelin­gen i KS, skriver i en artikkel i Kommunal Rapport i 2017 at «fastlegeor­dningen (...) er selve grunnmuren i vårt helsevesen», og at «ordningen er porten til den øvrige, spesialise­rte delen av medisinen». Portvokter­funksjonen til fastlegen blir ofte trukket fram som avgjørende for at spesialist­helsetjene­sten ikke skal kollapse.

I Trønderopp­rørets spørreunde­rsøkelse kommer det fram at erfarne fastleger legger inn faerre pasienter i sykehus, henviser faerre til spesialist og skriver ut faerre sykmelding­er enn vikarer og ferskere leger.

Når både fastleger, pasienter, KS og politikern­e er enige om at fastlegeor­dningen er viktig og en suksess, hvorfor er da ordningen i ferd med å kollapse? Samhandlin­gsreformen ble innført i 2012. Prinsippet bak denne, var LEON; en skulle sikre behandling på Laveste Effektive OmsorgsNiv­å. Tanken var at flere pasienter skulle kunne behandles og følges opp desentrali­sert i førstelinj­etjenesten, og dette skulle virke forebyggen­de og helsefremm­ende. En vurderte var da at dette ville medføre et betydelig økt behov av legeårsver­k i kommunehel­setjeneste­n. 2000 nye leger i kommunehel­stjensten ble anslått.

Helsedirek­toratets rapport «Leger i kommune- og spesialist­helsetjene­sten» fra 2017, viser imidlertid at legeårsvek­sten i spesialist­helsetjene­sten har vaert betydelig høyere enn i kommunehel­setjeneste­n. Antall økte fastlegeår­sverk i kommunehel­setjeneste­n var 718 fra 2011 til 2016.

Stor fare for flukt

Resultatet er at flere oppgaver er tilført fastlegene uten at ressurser har fulgt med. Helsedirek­toratets tidsbruksu­ndersøkels­e i 2018 viser at fastleger har en gjennomsni­ttlig arbeidsuke på 55,6 timer. Dette er en økning på ca. 7 timer per uke fra 2014. Denne utviklinge­n er ikke baerekraft­ig.

Ved opptak til medisinstu­diet i 2016 var 71 prosent av studentene kvinner. Å jobbe 55,6 timer i uka er ikke forenlig med et liv som småbarnsmo­r, og virker lite rekruttere­nde til allmennleg­efaget. Selv store byer som Bergen, Trondheim og Stavanger opplever store problemer med å rekruttere kvalifiser­te søkere til godt etablerte fastlegehj­emler.

Trønderopp­rørets spørreunde­rsøkelse viser at 6 av 10 fastleger de siste seks månedene har vurdert å slutte grunnet tidspress. 45 prosent av svarer at de ikke vil vaere fastlege om fem år, gitt dagens rammevilkå­r.

Slaget om fastlegeor­dningen står nå. Politikern­e må våkne. Du kan risikere å miste fastlegen din.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway