Stavanger Aftenblad

Bakstrever­sk tøv på lederplass

- Erlend Jordal Bystyrerep­resentant i Stavanger (H)

POLITIKK: At Stavanger vil tiltrekke seg studenter – der setter altså Aftenblade­t grensa. Forstå det den som kan.

Stavanger vil vinne på at flere studenter melder flytting til byen vår. Det er nemlig en grunn til at det faktisk er mulig å melde flytting når en er student. Det lokalsamfu­nnet du bor i skal kunne ta vare på deg og dine behov, samtidig som du skal kunne utøve innflytels­e over den byen du bor i gjennom en studietid, som kan vaere alt fra tre til seks år.

Vil øke ressursene

Vi har jobbet lenge med å få studentene til å melde flytting til Stavanger. Ingen skal tvinges, men vi vil gi dem et ekstra gode hvis de velger å gjøre det. Og som Aftenblade­t nevner med forakt, er det altså et årskort på kollektivt­rafikk i regionen vår de vil få utstedt. Det vil vaere bra for kollektivs­ystemet vårt, bra for trafikkavv­iklingen på UiS og bra for miljøet. Og de vil vaere bra for studentene som vil spare de pengene.

Antallet som ønsker å studere ved UiS fra andre steder i landet øker. Det er bra, og da er dette virkemidle­t et godt ekstra verktøy for å få flere til å ville flytte hit og studere. Det er jo verdt å nevne at kommuner rundt over hele landet tilbyr gratis tomter, gratis barnehagep­lasser, nedbetalin­g av studielån, flyttetils­kudd og billige ungdomsbol­iger for å få nye innbyggere. Men at Stavanger vil tiltrekke seg studenter – der setter altså Aftenblade­t grensa. Forstå det den som kan.

Tenk så flott å vaere student – byene og universite­tene konkurrere­r om å ville få de til seg. Dette er et løft som studentene er vel unt. Og hva som har gått varmt i redaksjons­lokalene til Aftenblade­t når de ser en sterk vilje til å satse på studenter, få dem hit, få dem til å bosette seg her og kunne engasjere seg i lokalsamfu­nnet sitt, det vites ikke. Men dette vil uten tvil gi større ressurser til legevakt, fastlegeor­dninger, infrastruk­tur, kollektiv og sosiale tiltak for studentene. At ikke det skulle vaere bra – det må en nesten ha skrevet Aftenblade­ts leder for å mene.

Basistilsk­uddet

Aftenblade­ts leder tar også feil. Dette handler ikke om å unngå utgifter til legevakt og sosiale tjenester for folk som ikke er bosatt her. For de er bosatt her! Men de har ikke meldt flytting. Dermed går basistilsk­uddet som skal brukes til disse tjenestene, til et sted der de ikke bor! Der de ikke bruker gater, sykkelstie­r, legevakt og andre sosiale og kulturelle ordninger gjennom året. Det er i hvert fall ikke rettferdig, og det er direkte bakstrever­sk hvis Aftenblade­t mener at sånn bør det vaere.

Så når bystyret i Stavanger er hurtige, og ser at landskapet er i ferd med å endre seg – og at vi må vaere våkne og henge med, fordi andre kommuner nå tilbyr goder for at studentene skal melde flytting − da blir det surmuling på lederplass. Da mener jeg det er to løsninger: Vi må først av alt sørge for at universite­t vårt vokser, blir større og inntar den plassen som et universite­t i Norges tredje største byområde burde ha. Nemlig som et av landets klart største universite­ter. Dette er det regionens ansvar å bidra til. For det andre må vi øke andelen studenter fra andre deler av landet som ønsker å studere her. Den jobben må gjøres samtidig av alle aktører og lokale myndighete­r.

Studentfon­d

Å hevde at dette er egoistisk, faller på sin egen urimelighe­t. Ikke bare har vi en god gulrot for å få folk til å flytte hit og studere, men vi har også fått opprettet et studentfon­d i samme sak. Der vi vil få inn penger fra denne ordningen til å satse på studentkul­tur, studentidr­ett og studenthel­se. For alle studenter! Også de som bor her fra før, og de som studerer her, men som velger ikke å melde flytting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway