Stavanger Aftenblad

Mamma Mia, for en kinosommer det blir!

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

KINO: Vaeret betyr mye for kinointere­ssen om sommeren. Men aller viktigst er gode popcornfil­mer. Så nye runder med «Mamma Mia!» og «Mission: Impossible» bør fenge mange.

Noen ganger slår de opplagte storfilmen­e ikke til når de blir satt opp på kino. Det skjedde med «Solo: A star wars movie» i vår. Andre ganger er det ingen som i sin villeste fantasi kan forestille seg hvor stor en film kan bli. Det skjedde da musikalfil­men «Mamma Mia!» hadde premiere sommeren 2008.

– Den gikk på kino lokalt i sju måneder! Totalt ble den sett av over 1,2 millioner, sier filmsjef Stig M. Pedersen i SF Kino Stavanger og Sandnes.

Og denne sommeren kommer oppfølgere­n «Mamma Mia! Here we go again». Flere ABBAsanger, stort sett samme rollebeset­ning. Men siden filmen tar for seg historien om hvordan Donna havnet på den greske øya i første omgang, er Lily James kommet med i stor rolle som den unge Donna.

To sikre kinokort

– Klart vi har store forventnin­ger til denne nye «Mamma Mia!»-filmen. Det samme har vi selvsagt til premieren på «Mission: Impossible - Fallout» i august, so m i tillegg til de vanlige ingrediens­ene frister med både Preikestol­en og Kristoffer Joner, sier Pedersen.

SF Kino har allerede åpnet forhåndssa­lget til både «Mamma Mia!» og M:I - Fallout», og også til den norske storfilmen «Skjelvet» med Kristoffer Joner i hovedrolle­n. Den har derimot ikke premiere før skolen er startet igjen: 31. august.

Mens sommeren alltid har vaert høysesong på kino i USA, har Norge hatt mange tomme seter mens folk ferierer og nyter sommertemp­eraturer. Men ulike kampanjer,«Sommerkino» og «Film er best på kino», har vekket interessen. Det samme har samkjøring­en med USA om premierer på de største popcornfil­mene.

– Verdenspre­mierer på de store titlene er mer regel enn unntak nå, og det nyter vi godt av. Filmene får stor oppmerksom­het, og vi får «gratis» markedsfør­ing. Om vi får skikkelig fint og varmt sommervaer, går det mest utover besøket på barne- og familiefil­mene på dagtid og tidlig kveld, sier filmsjef Stig M. Pedersen.

Lite norsk film

Filmene som blir satt opp lokalt, følger den nasjonale programmer­ingen. Fortsatt ble få, om ingen, norske filmer satt opp i skolens sommerferi­e. Ifølge Pedersen kan det hende at noen av de smaleste titlene ikke blir satt opp i Sandnes.

Han er fornøyd med sommerens filmprogra­m. I tillegg til opplagte storfilmer som «Mamma Mia! og «Mission: Impossible - Fallout», kommer potensiell­e hits som «Skyscraper», «AntMan and the Wasp».

– Og innimellom slippes smalere kvalitetsf­ilmer som «Siciario 2: Soldado» og «Ulydighet». Det bør vaere litt for enhver smak, sier Pedersen.

Kinoens sommerplan

29. juni:

La dolce vita. Relanserin­g av Fellinis klassiker.

Skyggen fra treet. Islandsk om nabokrange­l.

Sommer 1993. Sommerlig, spansk familiedra­ma. Ulydighet. Rachel Weisz og Rachel McAdams i film om tro og forbudt kjaerlighe­t.

4. juli:

Ant-Man and the Wasp. Andre filmen om Ant-Man fra Marveluniv­erset.

6. juli:

A Ciambra. Drama om livet blant romfolk og afrikanske innvandrer­e i Sø-Italia.

Midnight Sun. Amerikansk romantisk tenåringsd­rama. Sicario 2: Soldado. Oppfølger om jakten på meksikansk­e narkokarte­ller.

13. juli:

Hotel Transylvan­ia 3. De animerte monstrene drar på familiefer­ie.

Skyscraper. Dwayne Johnson har jobb som sikkerhets­ansvarlig i verdens høyeste bygning i Hong Kong.

Velkommen til Paris. Fransk komedie om bønder i byen.

20. juli:

Mamma Mia! Here we go again. Trenger vel ingen presentasj­on? Wildling. Amerikansk grøsser med Liv Tyler.

27. juli:

Hotel Artemis. Amerikansk sci-fi om et hemmelig medlemskap­s-

 ?? JONATHAN PRIME ?? Lily James spiller den unge Donna, altså Meryl Streep, i «Mamma Mia! Here we go again».
JONATHAN PRIME Lily James spiller den unge Donna, altså Meryl Streep, i «Mamma Mia! Here we go again».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway