Stavanger Aftenblad

Naboer tar ansvar for å klippe kommunens plener hver uke

- Ragnhild Sofie Selstø ragnhild.selsto@aftenblade­t.no

SANDNES: – Jeg gjør gjerne denne jobben for kommunen slik at de heller kan bruke ressursene til å vedlikehol­de gravplasse­r, sier Amund Finnvold.

Mellom Lindeveien og Lerkeveien på Lura ligger en idrettspla­ss med et par dekar grasplen og en grusbane. Dette området sørger pensjonert­e Amund Finnvold for er velstelt.

– Tidligere grovklippe­t kommunen graset to ganger i året. Men det så ikke bra ut, så i stedet for å irritere meg over det, tok jeg saken i egne hender, forteller Finnvold. Han ser utover idrettspla­ssen fra stuevindue­t. Nå setter han av rundt tre timer ved ukeslutt for å slå plenen.

Jo finere plenen blir holdt, jo mer blir den brukt, erfarer Finnvold. Han forteller at hundeeiere er flinkere til å plukke opp etter hunden når plenen er kortklipt. Plassen blir også jevnlig besøkt av barnehager og barn i nabolaget.

Ikke like fornøyd

Like øst for idrettspla­ssen ligger enda en kommunal gressplen. Også denne blir vedlikehol­dt av en privatpers­on. Arnt I. Anfinsens plen møter kommunens plen, og det er Anfinsen som står for klippingen av de rundt 600 kvadratmet­erne.

– Det er vi som må sitte og se på plenen, og kommunen slår jo bare to ganger i året, sier Anfinsen.

Ifølge Hans Børge Ånestad, forvalter i Sandnes Kommune Park, Idrett og Vei, prioritere­r kommunen plenklipp tre ganger i året på områder som Anfinsen og Finnvold nå klipper selv.

Anfinsen skulle helst sett at jobben ble gjort av noen andre – for eksempel en robotgress­klipper.

– Jeg kunne hatt ladestasjo­nen i hagen min, så kunne maskinen bare svive å gå av seg selv, foreslår han.

Ønsker frivillige velkommen Ånestad sier at Sandnes kommune kjenner godt til arbeidet Finnvold og Anfinsen gjør.

– Folk som ønsker å gjøre en dugnadsinn­sats er noe vi ønsker velkommen. Vi er i dialog med de som stiller opp, og har befaringer hvor vi hører hva de ønsker og hva de ikke ønsker å bidra med. Så tilpasser vi deretter, forteller Ånestad.

– Vi har inntrykk av at de som stiller opp frivillig har et ønske om en høyere vedlikehol­dsstandard enn det kommunen prioritere­r. Noen har også lyst til å gi noe tilbake til naerområde­t, eller ser en personlig vinning i det, legger han til.

Takknemlig­e naboer

Sandnes kommune gir ikke lønn til de som bidrar til vedlikehol­dsarbeidet. Hver jul får Finnvold en liten oppmerksom­het fra naboene som takk for at han holder idrettspla­ssen vedlike.

– Jeg har ingenting i mot det. Jeg gjør gjerne denne jobben for kommunen slik at de heller kan bruke ressursene sine til å vedlikehol­de gravplasse­r for eksempel, sier han, og legger til at grasklippi­ngen har blitt en del av trenings-regimet hans.

– Det er viktig at vi pensjonist­er rører på oss. Så jeg ser bare på plenklippi­ngen som trim: Skrittelle­ren viser opp mot 20.000 skritt etter en økt!

 ?? RAGNHILD SOFIE SELSTØ ?? Amund Finnvold har ikke noe i mot å klippe plenen, selv om kommunen har ansvar for å vedlikehol­de den. – Det er mitt bidrag til nabolaget, sier han.
RAGNHILD SOFIE SELSTØ Amund Finnvold har ikke noe i mot å klippe plenen, selv om kommunen har ansvar for å vedlikehol­de den. – Det er mitt bidrag til nabolaget, sier han.
 ?? RAGNHILD SOFIE SELSTØ ?? Akkurat hvor mange mål idrettspla­ssen er, har ikke Amund Finnvold oversikt over. Han bruker tre timer på å klippe plenen.
RAGNHILD SOFIE SELSTØ Akkurat hvor mange mål idrettspla­ssen er, har ikke Amund Finnvold oversikt over. Han bruker tre timer på å klippe plenen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway