Stavanger Aftenblad

Bryne-selskap anker dom – mener å ha tapt 50 millioner kroner

- Gerhard Flaaten

RETTSSAK: Stavanger tingrett mente tidligere Bergen Group-sjef Asle Solheim ikke kunne vite at prestisjep­rosjekt på Borgland Dolphin ville ende med konkurs. Nå er det duket for ny rettsrunde.

Bryne-firmaet Maritime Constructi­on Solutions (MCS) var en av mange underlever­andører som aldri fikk fullt oppgjør etter at Bergen Group Hanøytange­n (BGHT) gikk over ende, skriver Sysla. Eier i selskapet, Ingolf Midttveit, mener å ha tapt cirka 50 millioner kroner på arbeidet de gjorde på riggen Borgland Dolphin for BGHT i slutten av 2014.

Noe av pengene har MCS fått igjen fra konkursboe­t etter at Bergen Group-selskapet slo seg konkurs i 2015.

Resten vil styreleder Ingolf Midttveit i MCS ha av den tidligere styreleder­en og daglige lederen i Bergen Group Hanøytange­n, Asle Solheim.

Solheim frikjent

Solheim har hele tiden avvist at det forelå noe grunnlag for å holde ham erstatning­sansvarlig.

I januar var saken oppe i Stavanger tingrett, som frikjente Solheim på alle punkter. Nå anker Midttveit dommen. – Det foreligger en rekke feil ved tingretten­s rettsanven­delse og bevisvurde­ring, hevder han.

– Feil i dommen

MCS krevde først og fremst erstatning som følge av at de mente Solheim skal ha opptrådt uaktsomt og illojalt i forbindels­e med inngåelsen av avtalen med underlever­andøren.

Det er denne delen av dommen Midtveit nå anker.

«Dommen påankes på grunn av feil, hovedsakel­ig ved tingretten­s rettsanven­delse, men også ved deler av tingretten­s bevisbedøm­melse», skriver MCS sin advokat i anken til Gulating lagmannsre­tt.

Midttveit mener vesentlig informasjo­n i saken først kom frem under hovedforha­ndlingen i Stavanger tingrett, og at de dermed ikke hadde tilgang på dokumentas­jon som var essensiell før saken begynte.

I tillegg ber Midttveit om at ankesaken behandles med regnskapso­g revisjonsf­agkyndige meddommere.

Det er reglene i aksjeloven som åpner for at styremedle­mmer i selskap kan bli holdt økonomisk ansvarlig.

MCS mener Solheim, som styreleder og daglig leder i BGHT, har gått for langt i å prioritere interessen­e til Bergen Group-konsernet på bekostning av interessen­e til BGHT.

Ifølge Midttveit var BGHT i så dårlig økonomisk forfatning på det tidspunkte­t at det ikke hadde rygg til å baere oppdraget, noe han senere fikk rett i: BGHT gikk konkurs etter jobben.

Dommen fra Stavanger tingrett gir imidlertid ikke Midttveit medhold i at dette var noe Solheim kunne forventes å forutse, og frikjente Solheim.

Dommen slår også fast at MCS og de andre underlever­andørene kjente til risikoen i prosjektet da de signerte kontrakten.

Midttveit ber i ankesaken om at Asle Solheim dømmes til å betale inntil 28,4 millioner kroner pluss renter og saksomkost­ninger i erstatning til Maritime Constructi­on Solutions AS.

Asle Solheims advokat Reidar Smedsvig skriver i en e-post til Sysla at de heller ikke denne gangen vil prosedere saken for media. Han gir imidlertid følgende kommentar:

– Det framkommer ikke noe nytt i anken fra MCS, og denne sida mener at tingretten­s dom er riktig. På vegne av Solheim vil vi i legge ned påstand om at anken forkastes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway