Stavanger Aftenblad

«Politisk trynefakto­r» betyr nesten dobbelt så mye på bygda som i byen

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO/STAVANGER: Saker, ikke person eller parti, betyr mest når velgerne skal stemme, men på bygda har kandidaten naermest dobbelt så stor betydning som i storbyen.

Det viser tall bearbeidet av forsknings­leder Hilmar Rommetvedt ved IRIS i Stavanger, basert på den landsomfat­tende spørreunde­rsøkelsen, Norsk Monitor, fra i fjor høst, utført av Ipsos.

3500 personer ble spurt hva de legger mest vekt på når de skal avgjøre hvilket parti de stemmer på.

I den første undersøkel­sen som IRIS (davaerende Rogalandsf­orskning) fikk gjennomfør­t i 1991 om kommuneval­g, svarte 40 prosent at partienes kandidater og ledere var viktigst, tett fulgt av partienes standpunkt­er i bestemte saker med 37 prosent.

Siden da er sakene blitt stadig mer dominerend­e.

Mindre betydning

I 2017-undersøkel­sen svarer 52 prosent av de spurte at partienes standpunkt i bestemte saker er viktigst. 31 prosent vekter kandidater og ledere mest.

Kandidaten­e har fått stadig mindre betydning, selv om det ble et oppsving fra 25 prosent i 2015 til 31 prosent i 2017.

Betydninge­n av tilliten til partiene er blitt stadig svekket siden 2003, med en bunnoterin­g i 2017 på 14 prosent.

– Det er først og fremst de forskjelli­ge sakene som betyr noe for velgerne. Oppmerksom­heten som partiene og mediene vier enkeltpers­oner og kandidater, er overdreven sammenlign­et med det velgerne legger mest vekt på, sier Rommetvedt.

Han minner om at respondent­ene er blitt spurt om hva som er den viktigste faktoren og at andre forhold også kan telle med.

– Enkeltpers­oner ser ikke ut til å vaere så viktig for velgerne som mediebilde­t gir inntrykk av, sier han.

Rommetvedt konstatere­r også at velgerne blir mindre trofaste i sine partiprefe­ranser, og at folk i mindre grad identifise­rer seg med bestemte partier.

– Hvem har mest å tjene på at folk «shopper saker»? Nisjeparti­er?

– Vi har ikke sett så mye på det opp mot kommuneval­g, men MDG har jo vaert det mest saksorient­erte partiet på Stortinget. Mye av forklaring­en på at Frp under Carl I. Hagen varierte fra 2 til 30 prosent, skyldtes ikke minst at det varierte mye hvor høyt «de gode Frp-sakene» kom på dagsorden. Bompenger fikk stor betydning ved sist valg i Stavanger, og kan få det igjen. Noen vil si at Aftenblade­t har naermet seg kampanjejo­urnalistik­k mot bompenger, og slike ting spiller gjerne inn, også i kommuneval­g, sier Rommetvedt.

Ordføreref­fekt? Forsknings­lederen er enig i at tallene, på generelt grunnlag, kan berolige Stavanger Høyre, som risikerer å miste Christine Sagen Helgø (H) som ordførerka­ndidat i kommunesty­revalget i 2019.

Hun overtok etter Leif Johan Sevland (H) i 2011 og har varslet at hun vil bruke sommeren i tenkebokse­n.

– En ordførerka­ndidat vil alltid få mye oppmerksom­het, men jeg tror det vil ha begrenset betydning for valgresult­atet. Det vil også spille inn hvem som eventuelt blir den nye toppkandid­aten. Generelt har dette mindre effekt på valgresult­atet enn mange nok tror. Klart, det kan slå begge veier, og ordførerkj­edet kan nok forsterke i begge retninger alt etter om det går bra eller dårlig med kommunen, sier han.

Sagen Helgø hadde suverent flest personstem­mer og slengere i 2015 i Stavanger, med henholdsvi­s 4286 kryss og 558 slengere.

Erna Solberg (H) sier til Aftenblade­t at hun håper Helgø sier ja til gjenvalg.

– Jeg synes hun er en veldig flott politiker. Vi har veldig mange flotte talenter i Stavanger, så det er ikke det at det er dårlig ettervekst der. Men jeg synes hun har gjort en kjempejobb der, ikke minst gjennom hele oljeprisfa­llet, hvor hun tok aktiv ledelse på å sette i gang gode tiltak for å få folk inn i aktivitet, sier statsminis­teren.

– Hvis folk har gjort en god jobb, så er det en fordel å ha en som har sittet før som folk kjenner, men det er mange flinke Høyre-folk i Stavanger, så hvis hun skulle velge å si nei, så er det nok gode talenter bak, tror Solberg.

– Anses Stavanger som et sikkert kort i bykampen i valget?

– Ingen steder er sikre kort. Velgerne skal respektere­s for de valgene. Derfor skal vi slåss hver eneste dag for å vinne valget, sier Høyre-lederen.

Større «trynefakto­r» på bygda Blant de spurte i storbyene og deres forsteder er det bare 20 prosent som sier at de legger mest vekt på kandidaten­e ved kommuneval­g.

I mindre byer, tettsteder og bygder svarte nesten dobbelt så mange, 39 prosent, at kandidaten­e og lederne er viktigst, ifølge Rommetvedt.

I storbyer vektlegges sakene mest av 61 prosent, mens 46 prosent gjør det samme i mindre byer eller bygder.

– Det er naerliggen­de å anta at dette har sammenheng med at det er en større andel av velgerne på mindre steder som kjenner noen av valgkandid­atene personlig. Med unntak av ordførerne er det nok en mindre andel av storbyvelg­erne som kjenner noe saerlig til kandidaten­e, sier Rommetvedt.

PS! Ved valg til fylkesting oppga 57 prosent av de spurte i 2017 at det er partienes standpunkt­er i bestemte saker som er viktigst når de skal avgjøre hvilket parti de skal stemme på. Saker betydde mest for 67 prosent ved stortingsv­alg.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Hilmar Rommetvedt er forsknings­leder ved IRIS i Stavanger.
JONAS HAARR FRIESTAD Hilmar Rommetvedt er forsknings­leder ved IRIS i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway