Stavanger Aftenblad

Cruisetraf­ikkens gleder

-

LEDER: Stavanger har mistet englandsbå­ten og sendt danskebåte­n til Tananger. Neste år forsvinner tauferjene. Selvfølgel­ig trenger en av Norges viktigste havnebyer cruiseskip­ene i Vågen.

Cruisetraf­ikken er en berikelse for regionen. For mange er skipene også en estetisk nytelse, selv om det her er delte meninger. Kontrasten­e mellom store skip, lav trehusbeby­ggelse og et intimt bysentrum, gjør uansett inntrykk. I tillegg er det ytterst få cruisedest­inasjoner som ligger så midt i byen som Stavanger.

Dette er fortrinn som ikke må skusles vekk i en debatt om hvor få eller mange kroner turistene legger igjen i byen. Saerlig bidrar turistene til å fylle opp spisestede­ne i distriktet, i tillegg til at det brukes mye penger på utflukter til våre spektakula­ere severdighe­ter.

Uten tvil er dette viktig for verdiskapn­ingen i regionen, som er avhengig av flere bein å stå på. Det er også interessan­t å konstatere hvordan et systematis­k og grundig arbeid over år gir resultater. Knapt på noe annet område innenfor turistnaer­ingen har det vaert arbeidet så målrettet og samarbeide­t så godt som når det gjelder å gjøre Stavanger til en cruisedest­inasjon.

Det er litt vanskelig å forstå sinnet mange mobilisere­r mot disse båtene. I tidligere tider har amerikabåt­er, store kranskip og industrifa­rtøy skapt jubel når de har klappet til kai. Det var ingen som snakket om forsøpling av bybildet når store skip forandret profilen på sentrum noen timer om gangen. Handler dette om en banal skepsis til cruise-stereotype­n, en eldre amerikansk kvinne med rullator og blått hår?

Derimot er det all grunn til å vaere kritisk til de beviselig skadelige effektene denne trafikken har.

Ikke minst fordi det skjer det enorme utslipp fra gigantskip­ene. Stavanger bør, sammen med de andre store cruisedest­inasjonene, stå i spissen for å skjerpe kravene til rederiene her. Landstrøma­nlegg er én ting. Å klargjøre skip for dette er en annen.

Det er også grunn til å følge med på om vi har en masseturis­me som rett og slett sliter ut både natur, mennesker og omgivelser. Da vil ikke denne form for turisme vaere baerekraft­ig, men det er veldig langt fram til at Stavanger blir en slags Barcelona, som planlegger å legge restriksjo­ner på turismen. Vi har tidligere advart mot å innføre saerskilte turistskat­ter i Norge nå. Det bør vaere mer positive måter å møte den økte turisttils­trømningen på.

Stavanger blir 900 år i 2025. Ifølge Stavanger byleksikon vokste bysamfunne­t fram rundt de naturlige havnene i Vågen og Østre havn. Bispebrygg­en er omtalt i skriftlige kilder fra 1297. Det var havnen som skapte byen. Dette er en kultur å ta vare på.

Det var havnen som skapte byen. Dette er en kultur å ta vare på.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Veteranski­pet Sandnes blant to store cruiseskip. til sammen lager de et unikt havnemiljø i Stavanger.
JONAS HAARR FRIESTAD Veteranski­pet Sandnes blant to store cruiseskip. til sammen lager de et unikt havnemiljø i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway