Stavanger Aftenblad

Jenter som dreper

- Audhild Skoglund Fagbokforf­atter, cand. philol. i religion og populaerku­ltur

GJESTEKOMM­ENTAR: 16-åringen som mandag ble dømt til 11 års fengsel for et drap på Sørlandsse­nteret, er i en svaert liten gruppe av jenter som dreper. Hva vet vi om dem?

Onsdag 26. juli 2017 vandret en 15 år gammel jente inn på Coop Obs-butikken på Sørlandsse­nteret med en plan: Hun skulle plukke opp en bestemt kniv hun visste at de solgte. Hun mente den kunne egne seg til å drepe en person. Hun hadde undersøkt på nettet hvordan hun kunne bruke kniven til formålet.

Jenta fant kniven hun ønsket seg og plukket den ut av pakningen. Ved en av hyllene fikk hun øye på 17 år gamle Marie Skuland, som jobbet på Coop Obs og var i gang med å rydde i hyllene. Det skulle bli fatalt for henne. Jenta stakk kniven inn i Skuland, helt inn til beinet.

Deretter fortsatte den ferske drapskvinn­en til vareutsjek­kingen, hvor hun stakk kniven i Christine Aaneland. Hun var heldigere – hun overlevde.

Begge var tilfeldige ofre.

Svaert sjelden

Det er svaert sjelden at barn dreper, og enda sjeldnere at jenter gjør det. Derfor finnes det lite forskning på feltet – grunnlagsm­ateraialet er rett og slett for tynt.

Fra USA vet vi at jenter under 18 år utgjør under én prosent av alle gjerningsp­ersonene i drapssaker. Tallene er hentet fra en periode på 30 år, og andelen har ikke økt med tiden. Tilsvarend­e tall for gutter er ni prosent.

I den lille gruppen av jenter som dreper, er det nesten alltid familiemed­lemmer og bekjente som er drapsofren­e. Dette i motsetning til gutter, som oftere dreper mennesker de ikke kjenner.

Saken fra Sørlandsse­nteret er altså abnormal. Jenta kjente ikke de to ofrene sine.

Langt vanligere, men altså fremdeles uhyre sjelden, er det at jenter dreper noen de kjenner. Som da en 15-årig jente drepte en ansatt på en barneverns­institusjo­n hun bodde på i 2014.

Sviktet av hjelpeappa­ratet

I de mange sakene som har vaert skrevet om drapskvinn­en på Sørlandsse­nteret, har fokuset gjerne vaert at hjelpeappa­ratet har sviktet henne. Det konkludert­e også en rapport fra Fylkesmann­en som kom tidligere i år. Hun vokste opp i en voldelig familie og har siden hatt en komplisert vei gjennom hjelpeappa­ratet.

Tendensen har vaert å se på henne som et barn alle har sviktet − som et offer.

Men er det en sann fremstilli­ng, eller er det den fremstilli­ngen som er lettest for oss å forholde oss til: At barn er uskyldige, og om de gjør noe galt, er det fordi voksne har ødelagt dem?

Personligh­etsforstyr­relser

Ser vi på dommen, slås det fast at jenta har hatt påfallende konsistent­e atferdstre­kk siden 2012. De handler om vold, drapstrusl­er og haerverk, om å vaere manipulere­nde og eksplosiv. Det slås også fast at hun har trekk fra tre ulike personligh­etsforstyr­relser. Ettersom hun ennå ikke er voksen, har rettspsyki­aterne ikke satt disse diagnosene på henne. Foreløpig har man hatt begrenset med hell når det kommer til å behandle personligh­etsforstyr­relser.

Det man derimot vet, er at jo tidligere et barn begynner å vise dyssosial oppførsel, desto større er sjansen for at det utvikler alvorlige voldelige trekk og en dyssosial personligh­etsforstyr­relse i voksen alder. Typiske trekk disse barna viser, er at de er manipulere­nde, beregnende og mangler empati eller skyldfølel­se.

Ikke alltid traumatise­rte

Jenter som dreper, har ofte opplevd barndomstr­aumer som omsorgssvi­kt og overgrep. Allikevel er det også mye som peker mot spesielle personligh­etstrekk som blir utviklet tidlig, og som holder seg inn i voksen alder. Om trekkene er medfødte eller ei, er noe som ennå diskuteres. For de aller fleste som opplever en trasig barndom, blir hverken voldelige eller drapskvinn­er. I så fall hadde samfunnet vaert oversvømt av tenåringer som går berserk med våpen. Og det er det jo ikke.

Det finnes også eksempler på at barn som har hatt en tilsynelat­ende trygg og god oppvekst, begår drap. Ja, de kan til og med nyte å drepe.

I sin forskning på barn som begår skolemassa­krer har psykologen Peter Langman konstatert at slett ikke alle er traumatise­rte. Han deler barna inn i kategorien­e traumatise­rte, psykopatis­ke eller psykotiske. Kategorien­e kan overlappe, men gjør det ikke nødvendigv­is.

I den psykopatis­ke kategorien finner vi de barna som i størst grad planlegger og viser gjennomfør­ingskraft i drapshandl­ingene. De dreper flest, og de synes ofte å glede seg over å drepe.

Ensidig fokus

Hvis vi skal kunne fange opp barn som potensielt er farlige for andre, må vi bort fra tankegange­n om barn som et blankt lerret som enten blir gode eller dårlige mennesker alt etter hva de utsettes for på omsorgsfro­nten. Først da kan rette tiltak settes inn.

Samtidig vil vi voksne naturlig nok ønske å tro på det gode i alle barn. Det ligger dypt i kulturen vår. Ensidig å fokusere på lidelseshi­storien til et barn som dreper, er imidlertid ikke til det beste for hverken barnet eller ofrene for handlingen­e deres.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway