Stavanger Aftenblad

Neste helg kan du bade på ny strand i Luravika

- Ragnhild Sofie Selstø ragnhild.selsto@aftenblade­t.no

SANDNES: 11 år har gått siden et enstemmig bystyre ja til bystrand på Lura. Fredag 6. juli står stranden endelig klar til bruk - dog mindre enn først planlagt.

Prosjektle­der Amir Trto smiler fra øre til øre når han møter Aftenblade­t på den nye bystranden i Luravika. Til tross for at stranden er mindre enn halvparten av den planlagte strandlinj­en, er Trto strålende fornøyd.

– Vi kunne ikke bygge ut brygger etter råd fra geologer som sa at havbunnen ikke var sikker nok, forklarer Trto. Men flytebrygg­e skal det bli, legger han til. Den er foreløpig ikke satt opp, og Trto kan heller ikke si når den kommer.

– Vi hadde en flytebrygg­e tidligere, men den veltet. Nå jobber vi med å finne en bedre og sikrere løsning.

Ingen parkerings­plass

Nå gjenstår bare å legge siste kronen på verket: Plen skal legges, grus skal fylles på, og sittegrupp­er og sykkelpark­ering skal installere­s. Innen fredag neste uke skal alt utstyr og maskineri vaere fjernet, og området blir åpnet for gjester.

Strandlinj­en står derimot allerede klar. Den består av elvesteine­r: Ifølge Trto ble det for mye vedlikehol­dsarbeid med sandstrand.

– Hvis vi skulle hatt sand måtte vi ha fylt på hvert år. Men det er en naturlig sandbunn et par meter fra stranden hvor det også er satt opp en trapp for badegjeste­r, sier han.

Foreløpig er det ikke laget parkerings­plasser til badegjeste­r i Luravika. Men Trto informerer om at det på sikt er planlagt en parkerings­plass like ved Lura båthavn.

Lang prosess

Det har vaert en lang prosess å få til bystrand i Luravika. Prosjektet ble vedtatt i bystyret allerede i 2007, og i 2010 lovet ordfører i Sandnes, Stanley Wirak, at bystranden skulle vaere klar til bruk sommeren 2012.

I 2016 ble deler av stranden ferdigstil­t. Og i år står endelig hele prosjektet ferdigstil­t.

– Vi fikk beskjed i slutten av mai at igangsette­lsen av byggesaken ble godkjent. Da satte vi i gang arbeidet med å få den ferdig nesten på dagen, forteller Trto.

Fornøyde naboer

Judith og Leif Inge Knutsvik er naboer til den kommende bystranden, og ser frem til den står klar.

– Det blir kjempefint! Vi er ikke bekymret for at det skal bli mer støy i nabolaget, sier Judith.

Gunn Stegelvik er allerede en aktiv bruker av bademuligh­etene i Luravika. Hun bor like ved den nye bystranden sammen med ektemannen Gjert, og ser hun frem til at det blir mer liv i området.

– Det blir kjekt når ungdommen kommer for å bruker den, sier hun, før hun forsvinner ned i vannkanten med barnebarne­t Nora (3).

Iselin Kvam fra Bogafjell og Johnny Ringdal fra Rovik er innom Luravika for å sjekke hvordan den nye stranden blir.

– Det er helt magisk! sier Iselin.

– Det er fantastisk at det har gått fra et område med bare jernbane til et stort bruksområd­e, sier Johnny.

Mens kona Gunn og barnebarne­t Nora leker i full fart på treplattin­gen som ble ferdigstil­t i 2016, sitter Gjert Stegelvik og nyter sola. Han er ikke like aktiv på badefronte­n som kona er, men bruker ofte grusveien som strekker seg fra Luravika til Stavanger.

– Jeg gleder meg til de legger grusvei ned til Sandnes sentrum, sier han.

Prosjektle­der Amir Trto sier at den er fortsatt er i planleggin­gsfasen.

– Sandnes kommune utreder jo også et mulig togstopp på Lura som må tas med i beregninge­n, forklarer Trto.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? «Er det ikke fint?» sier prosjektle­der Amir Trto idet han ankommer Luravika for befaring. Selv er han storfornøy­d, og sier at resultatet­er blitt over all forventnin­g.
PÅL CHRISTENSE­N «Er det ikke fint?» sier prosjektle­der Amir Trto idet han ankommer Luravika for befaring. Selv er han storfornøy­d, og sier at resultatet­er blitt over all forventnin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway