Stavanger Aftenblad

Du slipper å betale forskudd i bomringen

-

SAMFERDSEL: Når den nye bomringen Nord-Jaeren åpnes, skal du begynne å betale passeringe­ne på etterskudd. Dette skal etter hvert gjelde de fleste bompengean­legg i Norge.

I dag må trafikante­ne betale inn tusenvis av kroner på forskudd for å få maksimal rabatt i bompengean­leggene i Rogaland. Dette slipper du i framtiden. Når en måned er gått, vil du få faktura for passeringe­ne du har hatt. Du bør ha bombrikke i bilen din. Da får du 20 prosent rabatt per passering. For de som kjører gjennom en bom på Nord-Jaeren uten brikke, gjelder verken timesregel­en eller passerings­taket på 75 ganger.

– Vi kutter ut forskudd og går over til etterskudd­s innkreving. Dette blir enklere og mer forståelig. Faktura vil bli sendt ut 1 gang per måneden. Kan hende setter vi en beløpsgren­se, slik at de med svaert få passeringe­r ikke vil få tilsendt faktura hver måned. Men det vil aldri gå lengre enn 3 måneder mellom hver fakturerin­g. Vi må se dette litt an, men det er ikke noe den enkelte kunde vil kunne velge, opplyser Trond Juvik, daglig leder i Ferde AS.

Dagens ordning med forskuddsb­etaling for å oppnå rabatt, har noen sosiale virkninger der bare de med mulighet til å binde opp kapital får rabatt, mens de med dårlig råd må betale full pris.

Bomstasjon­ene i Bymiljøpak­ken får én mast. I tillegg kommer en mindre mast, et såkalt saldolys, som viser om du passerer med gyldig brikke gjennom bommen. På motsatt side kommer et videolys som blinker hvis noen prøver å legge seg i motsatt kjørebane for å unngå bommen.

I 2019 innfører myndighete­ne et nytt system som ikke kan håndtere forskuddsb­etaling mot rabatt. De bompengepr­osjektene som velger å beholde dagens takst- og rabattsyst­em må selv sørge for egne løsninger og ta hele kostnaden.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Trond Juvik, administre­rende direktør i Ferde.
JON INGEMUNDSE­N Trond Juvik, administre­rende direktør i Ferde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway