Stavanger Aftenblad

Nei fra Janne Johnsen ...

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Høyres gruppelede­r i fylkesting­et, Janne Johnsen, står ikke på partiets valgliste neste høst.

48-åringen fra Sunde har vaert en sentral person i Rogaland Høyre siden slutten av 90-tallet. Hun var fylkesordf­ører i forrige periode, 2011–2015, og har ellers vaert gruppelede­r for fylkesting­sgruppen, med unntak at fire år i regjerings­apparatet tidlig på 200-tallet.

Da var hun først politisk rådgiver i utenriksde­partemente­t, senere statssekre­taer i fiskeri- og kystdepart­ementet.

Fylkesmann?

Senest denne uken figurerte Johnsen i en artikkel i Aftenblade­t der hun, blant flere, ble spurt om det kan vaere aktuelt å søke den ledige jobben som fylkesmann i Rogaland. Hun understrek­er nå at beslutning­en om å slutte i politikken ikke har noe med den jobben å gjøre.

– Jeg vet ikke hva jeg skal begynne med når jeg slutter i politikken. Jeg registrere­r jo at det er spennende jobber som blir ledige, men jeg er ikke der ennå, sier hun.

– Er det livet i opposisjon som gjør at lysten er blitt mindre på å drive fylkespoli­tikk?

– Jeg skal villig innrømme at det er kjekkere å sitte med hendene på rattet og foten på gasspedale­n enn å sitte lengre bak i bussen, men det er ikke slik at jeg slutter fordi det ikke er kjekt lenger. Jeg synes både det er spennende, interessan­t og givende å drive med politikk. Jeg gir meg mens jeg ennå synes det er kjekt, sier hun.

Sommerskol­en

– Hvorfor gi seg da?

– Det er på tide å slippe andre krefter til etter alle disse årene. Dessuten naermer jeg meg 50. Skal jeg finne på noe annet, er det kanskje på tide, sier Johnsen og slipper ut en kule av sin karakteris­tiske latter.

Hun synes politikk er på sitt beste når man kan endre lover og forskrifte­r eller gjennomfør­e tiltak som gjør livet enklere for enkeltmenn­esket.

– Jeg var ute i går og traff tilfeldigv­is de ansatte i Sommerskol­en, der ungdom får en mulighet til å forbedre sine kunnskaper og karakterer i videregåen­de. I løpet av 10 år hadde 600 ungdommer vaert innnom det tiltaket, som vi var med på å starte. Det er slike ting som varmer.

Bomsjau var ventet

– Fylkesting­et gjorde sitt omstridte vedtak om bussvei og bompenger i 2012. Nå er de nye bomringene på vei opp. Du slipper en del sjau med å slutte nå?

– Vi visste det kom til å bli sjau. Hadde vi ikke gjort det, ville vi i beste fall vaert svaert blåøyde. Det var derfor vi la inn alle de forbehold vi kunne, om at ekstra midler fra staten eller eventuelle innsparing­er i prosjekten­e, skulle føre til nedkorting av bompengepe­rioden.

– Du ville jo helst ha bybane?

– Selv om jeg hørte til mindretall­et som ville ha bybane i stedet for bussvei, og vi tapte med bare én stemme, bestemte jeg meg allerede da at vi ikke skulle kjøre omkamper, men gjennomfør­e fylkesting­ets vedtak. Nå ser jeg at ny teknologi kanskje gjør at bussveien om noen år kan bli vel så komfortabe­l som en bybane ville blitt.

– Bompengemo­tstanderne er i ferd med å stifte et nasjonalt parti?

– Vi hadde et valg. Vi kunne la vaere å gjøre noe, eller vi kunne velge å løse trafikkutf­ordringene på Nord-Jaeren med de finansieri­ngsmulighe­ter som fantes. Vi valgte det siste, og vi begynner alt å se resultater i form av at trafikktal­lene på bussen går opp, og at flere har begynt å sykle.

– Sykler du ofte selv?

– Nei. Men jeg må begynne å gjøre det oftere.

Nok en latterkule.

Tydelig kroppssprå­k

– Du er en munter person, men du er også kjent for ditt temperamen­t?

– Jeg har øvd lenge på å ha et nøytralt kroppssprå­k, slik Olaug Bollestad rådet meg til en gang. Jeg prøver jo alt jeg kan, svarte jeg. Prøv litt til, sa Olaug, så det er tydelig at jeg ikke lykkes så godt med det. Men hvis jeg skal bli husket for noe i politikken må det vaere at jeg har vaert beine og rett fram, uten å gå bak ryggen på noen. Folk har visst hvor de har hatt meg, sier Høyres fremste i fylket.

– Du har utdanning innen hotell og reiseliv. Er det den veien du ser for deg å gå nå?

– Jeg serverte på mitt siste julebord det første året jeg var fylkesordf­ører. Det er veldig kjekt å jobbe i hotell og restaurant, ikke minst fordi man treffer så mange folk. Men jeg tviler vel egentlig på at det er den bransjen jeg kommer til å jobbe i, sier Johnsen.

Også Schanche gir seg

Leder i Rogaland Høyre, Elin Schanche synes det er trist at Janne Johnsen sier stopp.

– Hun har gjort en kjempejobb, både for fylket og for Høyre, sier Schanche.

Og det blir ikke fylkeslede­ren som tar over stafettpin­nen etter Johnsen i fylkesting­et.

– Jeg har også sagt nei til å stille i fylket, men jeg kommer til å stille i kommuneval­get i Nye Stavanger, sier Elin Schanche, som er bosatt i Rennesøy.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Janne Johnsen slutter i fylkespoli­tikken.
JONAS HAARR FRIESTAD Janne Johnsen slutter i fylkespoli­tikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway