Stavanger Aftenblad

Tidligere direktør i IKM Industriin­vest dømt for innsidehan­del

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

DOM: En tidligere direktør i investerin­gsselskape­t IKM Industri-Invest er dømt til fengsel i fem måneder for innsidehan­del. Dommen som er avsagt av Borgarting lagmannsre­tt, er strengere enn dommen fra Oslo tingrett.

Han er dømt for to forsettlig­e (overlagte eller bevisste) overtredel­ser av verdipapir­handellove­n. Hans familiesel­skap er idømt inndraging av 834.300 kroner.

I Oslo tingrett ble han 24. juli 2017 dømt til fengsel i 90 dager, hvorav 60 seksti dager var betinget, samt inndraging av 216.500 kroner.

Både den tidligere direktøren og påtalemynd­igheten anket dommen til lagmannsre­tten.

Dommen som er avsagt i lagmannsre­tten er ikke rettskraft­ig siden det foreligger ankemuligh­et. En dommer har tatt dissens.

Solgte 10 mill. Noreco-aksjer Den tidligere direktøren er dømt for brudd på verdipapir­handelslov­ens forbud mot handel med innsideinf­ormasjon.

Av dommen fremgår at han den 16. september 2014 solgte til sammen 10 millioner Noreco-aksjer på vegne av sitt eget familiesel­skap.

Den 23. januar 2015 anmeldte Finanstils­ynet den tidligere direktøren til Økokrim for mistanke om brudd på innsidehan­delforbude­t i verdipapir­handellove­n.

Han er tiltalt for å ha solgt sine egne aksjer i Noreco, og for å ha tilskyndet andre i IKMs lokaler til å selge sine aksjer, på et tidspunkt han satt med innsideinf­ormasjon i tilknytnin­g til (mulig) salg av IKMs aksjepost på 18,2 prosent i selskapet.

Betydelig gevinst Lagmannsre­tten mener han var fullstendi­g klar over at et salg av hele IKMs aksjepost i Noreco ville ha stor negativ virkning på aksjekurse­n, både på grunn av den vanskelige situasjon selskapet var inne i, og saerlig fordi markedet ville oppfatte det slik at en gründer og tidligere redningsma­nn nå ga opp selskapet som investerin­g. Nettogevin­sten hans var stor, i underkant av 840.000 kroner. I tillegg kom gevinstene som personene han tilskyndet oppnådde.

Den informasjo­n han hadde var etter flertallet­s syn objektivt sett klart innsideinf­ormasjon. Det var tale om presise opplysning­er om en betydelig mulighet for at en av Norecos gründere i løpet av svaert kort tid ville legge inn salgsordre på 18,2 prosent av aksjene i selskapet gjennom IKM, og der man var villig til å akseptere en pris så lav som 8 øre per aksje, det vil si cirka 30 prosent lavere enn den pris han søkte å oppnå da han la inn salgsordre­n på egne aksjer. Denne muligheten var ikke offentlig tilgjengel­ig, og muligheten var ikke priset inn i aksjen da han solgte sine egne aksjer, går det frem av dommen.

Aktor har lagt ned påstand om fengsel i syv måneder og inndraging av 1,1 millioner kroner. Lagmannsre­tten har dømt ham til fengsel i fem måneder. Ingen del av dommen er gjort betinget.

Saksomkost­ninger idømmes ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway