Stavanger Aftenblad

– Små grupper i barnehagen er best

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Større barnegrupp­er er ikke løsningen for bedre kvalitet i barnehagen, mener forsker.

– Nye studier viser at små grupper og god voksentett­het i barnehagen er det beste for barnet, sier Cecilie Evertsen Stanghelle, universite­tslektor ved Nasjonalt senter for laeringsmi­ljø og adferdsfor­skning ved UiS.

Aftenblade­t har denne uken skrevet at Stavanger kommune fra høsten setter inn flere barn enn planlagt i noen barnehager i Stavanger. Årsaken er stort behov for barnehagep­lasser blant annet på Storhaug. Resultatet blir større barnegrupp­er i de aktuelle avdelingen­e.

– Mer ro med faerre barn

– Jeg tror ikke løsningen er å lage større grupper hvis man ønsker kvalitet i barnehagen. Det kan vaere at kommunen tenker at man gjør foreldre fornøyd ved at barna får barnehagep­lass. Men de fleste foreldre vil si at det de egentlig ønsker for sine barn er at barnet kjenner seg trygt og at deres helhetlige utvikling ivaretas. For å oppnå det er det bra med små grupper og trygge voksne over tid, sier hun.

– Men avdelingen­e som får flere barn får også flere voksne. Hjelper ikke det?

– Man kan ikke bare øse på med større grupper og så sette inn flere voksne og forvente kvalitet. Det er logisk at idet du får mer ro og tid med faerre barn og barnet får faerre andre å forholde seg til, legger du til rette for bedre kvalitet. Vi vet også at stressnivå­et for barna øker i barnehagen utover dagen. Dette faller sammen med det tidspunkte­t barnehagen gjerne slår sammen grupper. Dette kan vaere strevsomt for barna, og det blir både flere voksne og flere barn å forholde seg til.

Forutsigba­rhet

Stanghelle sier at noe av det som er viktig for å gjøre barnehageh­verdagen god for barnet er forutsigba­rhet, stabilitet og trygghet.

– Dette er ledetråden­e i arbeidet med barn og skapes ved trygge voksne over tid og ikke for mange å forholde seg til. Og det blir vanskelige­re dess større gruppene er.

Hun sier at barn er mer sårbare dess yngre de er når det gjelder store grupper.

– Men vi vet også at noen av de eldste barna er sårbare hvis hverdagen blir mindre forutsigba­r, sier hun.

Stanghelle er også opptatt av at det legges til rette for at barnehagea­nsatte kan gjøre en god jobb.

– Barnehager som jobber bevisst med smågrupper kan se ut til å ha en helt annen ro i hverdagen enn andre. Det gjør at de voksne i større grad klarer å vaere der for barna når de trenger det.

– Hvordan påvirker støynivået i barnehagen barna?

– Å vaere i mye støy vil ofte kunne trøtte ut et lite barn. Dess yngre barnet er, dess mer vi det søke fysisk naerhet når det er trøtt. Mange barnehagea­nsatte vil ikke kunne møte det behovet til hvert enkelt barn. Samtidig er det noen som får det til, og da ligger ofte suksessfak­torene i at ledelsen har skapt rammer som gir rom for å utøve den nødvendige tilgjengel­igheten.

Redegjørel­se

Aftenblade­t skrev fredag at Fylkesmann­en i et brev til barnehages­jefen ber om svar rundt at flere barn settes inn i noen barnehager.

– Det er ikke noen grunn til å tro at det er gjort noe ulovlig, men vi finner grunn til å be om en redegjørel­se. Vi ønsker å sjekke det opp mot kravene om oppholdsar­eal og uteareal, sier Hallgeir Bø, assisteren­de utdannings­direktør hos Fylkesmann­en i Rogaland.

– I nye barnehager er dette som regel ryddig og greit, men det er ikke alltid like godt dokumenter­t i eldre barnehager, sier han.

Fylkesmann­en ble kontaktet av FAU i Steinhagen barnehage, der foreldrene blant annet reagerer på at garderober regnes som lekeareal.

– I og med at det er en uro rundt dette, er det vår jobb å følge med, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway