Stavanger Aftenblad

Sommerferi­en er reddet – flyplassme­klingen utsatt til høsten

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no NTB

INGEN STREIK: Nesten åtte timer på overtid ble partene i flyplassop­pgjøret enige om å ta meklingspa­use og starte opp igjen til høsten. Dermed er flyferien reddet for mange.

– Dette er virkelig gode nyheter. Nå vil trafikken gå som normalt. Dette er en av de største utfartshel­gene vi har. Nå kan folk senke skuldrene og nyte ferien sin, sier en lettet fungerende lufthavnsj­ef, Morten Wathne.

– Det ser ut som om du har fått mange kilo av skuldrene?

– Det har vaert ganske tøft, vi tenker mye på de konsekvens­ene en streik vil kunne få for våre reisende. Nå har heldigvis dette løst seg på en veldig god måte, sier Wathne.

Pause åtte timer på overtid

– Har du ikke fått beskjed om noe annet fra ditt flyselskap, kan du føle deg trygg på at flyet ditt går som normalt, bekrefter Avinor. En streik blant ansatte i brann- og redningstj­enesten ville lammet trafikken ved åtte norske flyplasser.

Åtte timer på overtid ble det fredag morgen klart at LO Stat, YS Spekter og Spekter var blitt enige om å sette meklingen på pause til godt over sommeren. Ny meklingsfr­ist er 4. september. En eventuell streik vil dermed først vaere et faktum 5. september.

– Det var så mange tunge spørsmål som gjensto, at vi ikke hadde klart å finne løsninger på dem etter en våkenatt og mange timer på overtid. Da mekleren foreslo pause, syntes vi det var en god idé, fordi en konflikt nå ville rammet veldig mange som skulle på ferie, sier forhandlin­gsleder Lisen Olsen i LO Stat til NTB.

Forslag fra mekleren

– Etter forslag fra mekleren ble partene enige om å ta en pause i meklingen for Avinor AS og Avinor Flysikring AS for å diskutere krevende spørsmål knyttet til overenskom­strevisjon­en 2018, heter det i en melding fra arbeidsgiv­erorganisa­sjonen Spekter, som forhandler på vegne av Avinor.

Likelydend­e meldinger kom fra arbeidstak­ersiden.

Planen er at partene gjennom sommeren skal jobbe sammen med komplisert­e problemsti­llinger, blant annet knyttet til det vanskelige pensjonssp­ørsmålet.

I alt 240 medlemmer i LO-forbundet Norsk Tjenestema­nnslag (NTL) og YS-forbundet Delta sto klare til å legge ned arbeidet hvis det ikke ble oppnådd enighet i meklingen. Streiken skulle i så fall ha startet klokka 10 fredag.

Pensjon vanskeligs­t Lønnsoppgj­øret for dem som jobber ved brann- og redningstj­enesten ved flyplassen­e har handlet om lønn og arbeidsvil­kår, som ved de fleste oppgjør, men det vanskeligs­te spørsmålet denne gangen var etter alt å dømme om de ansatte fortsatt skal ha rett til å forhandle om pensjon.

– I meklingen for to år siden ble vi enige om å forhandle fram en ny pensjonsor­dning, men Avinor står fortsatt på at vi skal gi fra oss forhandlin­gsretten. Siden ledelsen ikke aksepterer at vi skal ha ei hånd på rattet i forhandlin­ger, er mekling og en eventuell streik eneste mulighet vi har for å sikre ansattes avtalte rettighete­r, sa nestleder Fredrik Oftebro i NTL før meklingen startet.

Lise Olsen bekrefter overfor NTB at pensjon fortsatt er den tøffeste nøtten å knekke, og røper at det gjennom meklingen har vaert nyttige diskusjone­r som skal ha satt partene i stand til å finne en vei rundt problemene.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Mange reisende på Sola var spente på utviklinge­n i meklingen i går morges.
PÅL CHRISTENSE­N Mange reisende på Sola var spente på utviklinge­n i meklingen i går morges.
 ??  ?? Fungerende lufthavnsj­ef, Morten Wathne.
Fungerende lufthavnsj­ef, Morten Wathne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway