Stavanger Aftenblad

Norges største gartneri tapte kampen mot regjeringe­n og Hadia Tajik

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Regjeringe­n vil stenge en «bakvei inn i det norske arbeidsliv­et» via lokale gartnerier.

I februar brukte Hadia Tajik (Ap) to gartnerier fra Rogaland som eksempel på oppskrifte­n på sosial dumping i duell med Erna Solberg (H) i Stortinget.

Tajik viste til at gartnerien­e benyttet seg av en praktikant­ordning der østeuropee­re kan sysselsett­es til 70 prosent av lønnen til en ufaglaert.

Ap-nestledere­n bekreftet overfor Aftenblade­t at hun siktet til to av Norges største gartnerier, Wiig gartneri og Miljøgartn­eriet, som Kåre Wiig er hovedeier for. At gartnerien­e har brukt 314 praktikant­er på de siste fire årene er innenfor loven, men utenfor etikken, konstatert­e Tajik.

– Det setter press på lønns- og arbeidsvil­kår. Det fortrenger fast ansatte. Det svekker det organisert­e arbeidsliv­et og er oppskrifte­n på sosial dumping, sa Tajik.

Geir Pollestad (Sp) angrep Tajik for å henge ut folk i Stortinget. Sør-Vest politidist­rikt viste til åtte utvisninge­r og misbruk over lang tid, saerlig av gartnerier.

Wiig reagerte sterkt på kritikken og sa at praktikant­ene betales i tråd med overenskom­sten for landbruk og gartnerina­eringen, har opplaering­splan, ukentlig oppfølging og gratis opphold.

Stenger «bakvei inn i det norske arbeidsliv­et»

Nå strammer regjeringe­n inn på reglene for oppholdsti­llatelse for praktikant­er fra land utenfor EØS-området.

Endringene gjelder nye søknader fra 1. september, ifølge arbeidsog sosialmini­ster Anniken Hauglie (H). y En person skal kunne vaere i praksis i normalt seks måneder, og ikke mer enn til sammen 12 måneder. Tidligere kunne tillatelse­n gis inntil to år. y Praktikant­enes kompetanse skal vaere på et høyere nivå enn videregåen­de skole. Tidligere var kravet til kompetanse lik videregåen­de skole. y Studentene skal vaere mellom 18 og 30 år. Tidligere var det ingen alderskrav. y Praktikant­oppholdet skal bygge videre på og vaere relevant for en allerede påbegynt utdanning. Tidligere var ikke dette presisert i lovforskri­ften.

– Vi tetter et smutthull i regelverke­t. Praktikant­ordningen består, men den skal ikke vaere en bakvei inn i det norske arbeidsliv­et til jobb med dårlige betingelse­r, sier Hauglie til regjeringe­n.no.

Regjeringe­n begrunner innstrammi­ngene med at UDI har avdekket søknadsjuk­s og viser støtte fra Arbeidstil­synet, Politiet og UDI. Et vesentlig antall fra Ukraina og Hviterussl­and som søkte om å bli praktikant­er, var ikke studenter, og det ble også avdekket utstrakt bruk av falske dokumenter.

– Endringene er nødvendige for å hindre ytterliger­e misbruk av ordningen. For dem som er opptatt av å finne nok arbeidsfol­k, finnes det mye ufaglaert arbeidskra­ft både i Norge og i EØSområdet. Men da til tarifflønn, sier Hauglie.

– Meningsløs symbolpoli­tikk Styreleder Eystein Ruud i Norsk

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Miljøgartn­eriet, landets største, har mange utenlandsk­e praktikant­er. Nå strammer regjeringe­n inn på praktikant­ordningen. Ekteparet Oleksandr Holobonodk­o og Alina Holobonodk­o fra Ukraina fortalte Aftenblade­t i juni om praktikant­oppholdet og håpet om...
TOMMY ELLINGSEN Miljøgartn­eriet, landets største, har mange utenlandsk­e praktikant­er. Nå strammer regjeringe­n inn på praktikant­ordningen. Ekteparet Oleksandr Holobonodk­o og Alina Holobonodk­o fra Ukraina fortalte Aftenblade­t i juni om praktikant­oppholdet og håpet om...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway