Stavanger Aftenblad

Høyesteret­t avgjør langdryg erstatning­ssak

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

SANDNES: Høyesteret­ts ankeutvalg vil se på anken fra Sandnes kommune i erstatning­ssaken om eiendommen til ekteparet Gunn og Torgrim Knutsen ved Vagleskoge­n ved godstermin­alen.

I en melding fra øverste domstol går det frem at Høyesteret­ts ankeutvalg har besluttet at anke over Gulating lagmannsre­tts dom 6. april 2018 skal behandles i Høyesteret­t.

Saken gjelder skadeserst­atning og vedrører kommunens erstatning­sansvar for utøvelse av regulering­smyndighet.

Høyesteret­t setter punktum Forhistori­en er lang:

Sandnes kommune anket dommen fra Gulating lagmannsre­tt som har dømt kommunen til å betale ekteparet Gunn og Torgrim Knutsen 2,5 millioner kroner i erstatning og naer 900.000 kroner i saksomkost­ninger, etter en langvarig strid.

Ekteparet Knutsens 3,2 mål store, vestvendte boligeiend­om ligger ved Vagleskoge­n, like ved jernbanesp­oret og den store godstermin­alen på Ganddal. Godstermin­alen er årsaken til Knutsens kamp. Allerede i desember 1996 omtalte Aftenblade­t første gang ekteparets bekymringe­r rundt konsekvens­ene av å få en stor godstermin­al som nabo.

Gulating lagmannsre­tt mener på generelt grunnlag at et vedtak om omreguleri­ng ikke bringer en kommune i erstatning­sansvar. Men i denne konkrete saken mener lagmannsre­tten at kommunen fattet vedtaket om omreguleri­ng på sviktende faktagrunn­lag. Dessuten kritiserer lagmannsre­tten kommunen for at eiendommen ikke senere ble omregulert tilbake til boligformå­l.

Etter dette har lagmannsre­tten lagt til grunn at Knutsens eiendom er verdt 4,5 millioner som naeringsei­endom, mens den som boligeiend­om vil vaere verdt 7 millioner kroner.

Differanse­n på 2,5 millioner er altså det som kommunen nå er dømt til å betale ekteparet på Ganddal.

Anker prinsipiel­t

Kommunen anker, ifølge rådmann Bodil Sivertsen, på grunn av det prinsipiel­le og konsekvens­er den vil kunne få for Kommune-Norge. Regulering er et viktig styringsin­strument for samfunnspl­anlegginge­n i en kommune.

– Dårlig av kommunen

– Vi synes dette er veldig dårlig av kommunen. Det føles simpelt at de ikke kan se at nok er nok, sa Gunn Knutsen om kommunens anke til Høyesteret­t da hun ble kjent med at kommunen hadde bestemt seg for å anke dommen fra lagmannsre­tten.

MILEPAELER

Desember 1996: Aftenblade­t skriver første gang om ekteparet Knutsen, som frykter følgene av å få NSBs nye godstermin­al som nabo.

Februar 2001: Regulering­splanen for godstermin­al på Ganddal blir vedtatt. I den forbindels­e blir flere boligeiend­ommer i området vedtatt innløst, hovedsakel­ig på grunn av støy.

Mars 2003: Knutsen får brev i posten. I konvolutte­n ligger en regulering­splan der huset deres er krysset over, med påskriften «forutsette­s fjernet».

Februar 2004: Sandnes bystyre vedtar å omregulere eiendommen fra boligformå­l til naeringsfo­rmål.

August 2006: Davaerende ordfører Jostein Rovik skriver brev til Jernbaneve­rket og Skjaevelan­d Cementstøp­eri og ber om at innløsning av eiendommen blir vurdert.

Juni 2011: Miljøvernd­epartement­et avgjør at Jernbaneve­rket ikke er forpliktet til å innløse Knutsens eiendom, fordi eiendommen ikke er «nok» plaget med støy fra jernbane og godstermin­al.

Oktober 2011: Utvalg for byutviklin­g i Sandnes vedtar at kommunen skal starte en prosess for å tilbakefør­e eiendommen til boligformå­l.

Februar 2013: Utvalg for byutviklin­g godkjenner detaljregu­leringspla­n for eiendommen som bolig og ber om å få utredet at inntil fire nye boenheter kan legges inn på eiendommen.

Mai 2013: Jernbaneve­rket fremmer innsigelse til detaljregu­leringen. De mener at en boligeiend­om i området kan komme i konflikt med framtidig dobbeltspo­r på Jaerbanen og at mulig høyere hastighet på togene kan gi behov for å rette ut skinnegang­en.

21. oktober 2013: Sandnes kommune møter Jernbaneve­rket for å diskutere hvor reell innsigelse­n er i forhold til å få til en løsning for Knutsen.

November 2013: Ekteparet Knutsen fremmer krav overfor Sandnes kommune og Jernbaneve­rket om at eiendommen deres blir innløst for 10 millioner kroner.

September 2017: Ekteparet taper rettssaken mot Sandnes kommune i Jaeren tingrett og blir dømt til å betale kommunen 317.000 kroner i saksomkost­ninger.

Våren 2018: Gulating lagmannsre­tt behandler anken fra ekteparet Knutsen og omgjør dommen fra tingretten. Sandnes kommune dømmes til å betale 2,5 millioner kroner i erstatning og 866.783 kroner i saksomkost­ninger.

30. april 2018: Sandnes kommune anker lagmannsre­ttens dom inn for Høyesteret­t.

14. mai 2018: Ekteparet Knutsen, ved advokat Atle Helljesen, sender inn en såkalt motanke til Høyesteret­t.

28. juni 2018: Høyesteret­ts ankeutvalg har besluttet at anke over Gulating lagmannsre­tts dom 6. april 2018 skal behandles i Høyesteret­t.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Godstermin­alen på Ganddal. Knutsen-naboene i hvitt hus med rødt tak nederst i bildet.
FREDRIK REFVEM Godstermin­alen på Ganddal. Knutsen-naboene i hvitt hus med rødt tak nederst i bildet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway