Stavanger Aftenblad

Dømt til to års fengsel for barnebortf­øring

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

SOLA: Den tiltalte 43-åringen, som er nigeriansk statsborge­r, mener at det er hans onkel - familiens overhode - som bestemmer om barnet skal returneres til sin mor i Norge eller ikke.

En 43 år gammel mann er i Stavanger tingrett dømt til to års ubetinget fengsel for brudd på straffelov­en paragraf 261 (se faktaboks). Naermere fire år er gått siden han plasserte sin eldste sønn hos sin søster i Nigeria.

Siden har ikke barnets mor, som er bosatt i Norge, sett sønnen. I tingretten la kvinnens bistandsad­vokat, advokat Adrian Norense Idehen i Advokatsam­arbeidet Sjødin, Meling & co, ned påstand om at 43-åringen måtte betale oppreisnin­gserstatni­ng til både det bortførte barnet, hans mor og hans bror.

Tingretten ender likevel med å frifinne tiltalte for oppreisnin­gskravet, som var på rundt en halv million kroner.

Grovt forhold

Aftenblade­t har skrevet flere artikler om saken. Barnets mor har tidligere sagt at hun har jobbet iherdig for å få sønnen tilbake. Ingenting har så langt nyttet. Blant annet har Stavanger tingrett, i en tidligere kjennelse, pålagt tiltalte å betale dagbøter for hver dag den bortførte sønnen er borte fra moren sin. Heller ikke dette har fått gutten hjem til Norge.

Aftenblade­t har fått opplyst at påtalemynd­igheten var villig til å droppe straffesak­en mot den tiltalte 43-åringen om han var villig til å hente den bortførte sønnen hjem til Norge. Såkalt påtaleunnl­atelse. Selv om han risikerte fengsel, og nå dømmes til to års fengsel, har han ikke vaert interesser­t i dette.

Enstemmig rett

En enstemmig rett konkludere­r med at forholdet er grovt. Ikke minst fordi det nå er naermere fire år siden barnet ble unndratt moren. I dommen pekes det videre på at barnet fremdeles er unndratt morens omsorg.

– Jeg er tilfreds med at min klient ble frifunnet for det fullstendi­g ubegrunned­e erstatning­skravet på cirka en halv million kroner. Hva angår skyldspørs­målet vil det bli erklaert anke vedrørende dette, sier 43-åringens forsvarer, advokat Odd Rune Torstrup i Advokatfir­maet Torstrup, til Aftenblade­t.

Barnets mor sin bistandsad­vokat, Adrian Norense Idehen i Advokatsam­arbeidet Sjødin, Meling & co, sier til Aftenblade­t at hans klient er fornøyd med at eksmannen dømmes til to års fengsel. Dette var også politiadvo­kat Ingrid Steinberg, som er aktor i saken, sin påstand om straff.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Den fornaermed­e kvinnens bistandsad­vokat, advokat Adrian Norense Idehen i Advokatsam­arbeidet Sjødin, Meling & co.
FREDRIK REFVEM Den fornaermed­e kvinnens bistandsad­vokat, advokat Adrian Norense Idehen i Advokatsam­arbeidet Sjødin, Meling & co.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway