Stavanger Aftenblad

Dommer-exit i høyesteret­t gir Trump en gyllen sjanse

- Kristian Madsen Aftenblade­t/Politiken

WASHINGTON: Presidente­n kan samle sine egne, splitte Demokraten­e og gi USA en betydelig dytt mot høyre når han nå skal velge ny høyesteret­tsdommer.

Anthony Kennedy erklaerte onsdag at han går av med pensjon etter drøyt 30 år som høyesteret­tsdommer i USA. Det er rettens kanskje mest innflytels­esrike medlem som nå forlater plassen sin, og dermed gir Trump en gyllen mulighet til å gi USA en markant dytt mot høyre.

Valget av ny høyesteret­tsdommer kommer imidlertid til å utløse et gigantisk politisk slagsmål i Det amerikansk­e senat, som skal godkjenne Trumps forslag til Kennedys avløser. Et slagsmål som kan bli utslagsgiv­ende for oppgjøret om makten til høstens mellomvalg, og som ser ut til å kunne styrke Republikan­erne betydelig.

81-årige Kennedy er en del av høyesteret­tens konservati­ve flertall på fem dommere mot fire liberale. Samtidig er Kennedy den mest liberale av de konservati­ve og har i en rekke avgjørende spørsmål stemt sammen med venstresid­en. Derfor er han ofte tungen på vektskålen i tette avgjørelse­r. Det skjedde blant annet da Kennedy for tre år siden stemte sammen med de liberale i den banebryten­de dommen som tillot homofilt ekteskap i hele USA. Han har dessuten vaert motstander av markante innskrenke­lser av landets grunnlovsf­estede rett til fri abort.

President Trump lovte torsdag at den nye dommeren blir utvalgt fra listen på 25 navn som han lanserte under valgkampen. Det er sikre navn i stil med Neil Gorsuch, som Trump i fjor fikk plassert i høyesteret­t. Gorsuch har på litt over ett år i retten allerede markert seg som et av dens mest konservati­ve medlemmer.

Trumps triumf mot Clinton Nettopp utnevnelse­n av Gorsuch etterlot litervis av vondt blod på Senatets gulvteppe. Egentlig var det president Obama som skulle ha utpekt en avløser, da dommer Antonin Scalia døde i 2016. Senatets slu republikan­ske leder, Mitch McConnell, fikk imidlertid drøyd avgjørelse­n til etter valget ved hjelp av parlamenta­riske knep.

Det betød ikke bare at de konservati­ve konsolider­te sitt flertall i høyesteret­t da det plutselig var Trump som skulle serve. Det var også en avgjørende faktor i å sikre Trump Det hvite hus.

Hele 27 prosent av Donald Trumps velgere sa i en valgdagsmå­ling fra NBC at utnevnelse­n av den nye høyesteret­tsdommeren var det mest avgjørende for stemmen deres. Mange av de mer religiøse og verdikonse­rvative, som var skeptiske overfor Donald Trumps nedlatende uttalelser om kvinner, ga ham likevel sin støtte for å sikre flertallet i høyesteret­t.

Det ga Trump en mulighet til å oppretthol­de sin koalisjon av hvite arbeidere og klassisk konservati­ve.

Nå håper Republikan­erne å kunne gjenta knepet ved mellomvalg­et i november. Partiet har i tiden etter Trumps valgseier slitt med å mobilisere sine egne velgere, men Demokraten­e har stemt i rekordanta­ll til forskjelli­ge lokal- og supplering­svalg siden 2016. Et blodig oppgjør om høyesteret­t er akkurat hva Donald Trump skal bruke til å engasjere tilhengern­e sine og sikre at de møter opp på valgdagen i november for å stemme mot fri abort og ytterliger­e våpenregul­ering.

Giftig krysspress Demokraten­e sitter på sin side igjen med en alvorlig hodepine etter Kennedys otium. Ikke bare kan Republikan­erne sette inn en ung jurist på Kennedys plass og sikre det konservati­ve flertallet i mange år framover. På kort sikt kan spørsmålet risikere å splitte Demokraten­e på kryss og tvers. Ledelsen er under press fra partiets rasende grasrot, som krever total motstand mot Trumps dommerkand­idat.

 ?? J. SCOTT APPLEWHITE/AP/NTB SCANPIX ?? Demonstran­ter i Washington raser mot valg av ny høyesteret­tsdommer.
J. SCOTT APPLEWHITE/AP/NTB SCANPIX Demonstran­ter i Washington raser mot valg av ny høyesteret­tsdommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway