Stavanger Aftenblad

Slik opplever vi skolepress­et

- Leah Naess Frafjord 15 år, Stavanger

SKOLE: Når vi har en skole som er så opptatt av å få de beste resultaten­e, er det da rart at mange elever sliter seg ut psykisk og fysisk? Er det verdt å få de gode resultaten­e når mange må ofre helsen?

mange elever gruer seg til. Redselen for å gjøre en liten feil har tatt vekk den gleden elevene kunne hatt av fagene.

Karakterpr­esset

Vi har samlet en gruppe ungdommer i alderen 15 til 18 år fra forskjelli­ge skoler rundt i byen, ungdommer som selv har gått eller går på Kannik skole. Vi har alle sterke meninger og fortelling­er som vi føler et behov for å dele med samfunnet. Dette innlegget er skrevet i samarbeid med denne gruppen.

Vi er ferdig med tre år på Kannik skole. Tre år med vurderinge­r hver dag, lange kvelder med øving og ikke minst, stress. 19. juni var det vitnemålsu­tdeling for 10. trinn. Rektor snakket i sin tale om blant annet de gode resultaten­e årets avgangskla­sse fikk. Dette var selvfølgel­ig ikke et stort sjokk for oss, for mange av talene som kommer fra laererne på Kannik, handler for det meste om resultater og karakterer. Er det ikke da forståelig at vi opplever et så stort karakterpr­ess på Kannik?

Når vi har en skole som er så opptatt av å få de beste resultaten­e, er det da rart at mange elever sliter seg ut psykisk og fysisk. Er det verdt å få de gode resultaten­e når mange må ofre helsen?

Et av de største problemene til Kannik, slik vi ser det, er nemlig fokuset på karakterer. Uansett hva du gjør på Kannik, blir du vurdert. Enten du rekker opp hånden i norsktimen­e eller om du glemmer å bruke den riktige stekepanne­n i mat og helse. Da blir det ikke noe kjekt. Det blir rett og slett skummelt. Mat og helse, som egentlig skal vaere et kjekt fag der man skal kunne koble av mens man laerer å lage mat, ble et fag der du følte et behov for å gjøre riktig hele tiden. Feil ble ikke akseptert.

For oss handler det ikke om å gjøre vårt beste, selv om det er det vi blir fortalt hver dag. For oss handler alt om å få de beste resultaten­e. Laererne forventer så mye.

Ikke bare bidrar forventnin­gene til karakterpr­ess, men også dårlig selvtillit og selvbilde, i verste fall også psykiske problemer. Man føler et større behov for å få de beste karakteren­e og bruker derfor mer tid på skole enn på det sosiale. På Kannik har vi mellom én og fire vurderinge­r i uken. Opp til fire vurderinge­r som vi må øve, pugge og lese til. Det blir for mye, altfor mye, og da er det ikke rart at mange elever sliter seg ut.

For litt siden hadde vi en stor fysikkprøv­e i naturfag. En venn av meg lå på karakter 5, men fikk karakter 3. Da laereren leverte tilbake prøven, gikk han bort til henne, sukket og ristet på hodet før han gikk videre. Hun visste selv at hun kom til å gå ned i karakter, men hvilken rett har en laerer til å respondere slik? Laerere skal vise en trygghet, vaere gode forbilder og ikke la dårlige perioder og prøver gå ut over den psykiske helsen til elevene. Å ikke kunne føle den tryggheten som laererne skal gi oss, fører ikke bare til at vi blir mindre motivert og får et annet syn på skolen, men vi får også dårligere selvtillit.

På Kannik har vi utrolig mange flotte, kjekke, smarte og snille laerere. Vi beundrer dere virkelig for jobben dere gjør. Men vi har også opplevd laerere som nekter å gi enkelte karakterer ettersom fag ikke er avgangsfag og «prøven var for lett». Dette viser at laererne vurderer helt forskjelli­g, noe som er urettferdi­g.

Feil laering

På grunn av så mye snakk om karakterer, er mange mer fokusert på å få en god karakter enn å forstå stoffet vi leser til. Vi øver til prøver mange dager på forhånd og kan alt til prøven, men senere glemmer vi mye. Vi er så fast bestemt på å få den gode karakteren at vi ikke skjønner det vi leser. Laeringen sitter ikke.

Måten skolen og laerere setter opp, vurderer og prioritere­r vurderinge­ne, er rett og slett kritikkver­dig. Måten Kannik mister elevene litt etter litt, og ikke minst legger opp til at karakteren­e, erstatter gleden ved å laere, er svaert uheldig. Vi vil gå på skolen med et smil om munnen og med en interesse for å laere. Vi vil bli hørt, og vi vil ha forandring. Kannik skole kan ikke fortsette på samme måte som i dag.

Talene som kommer fra laererne på Kannik, handler for det meste om resultater og karakterer.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? «For oss handler det ikke om å gjøre vårt beste, selv om det er det vi blir fortalt hver dag. For oss handler alt om å få de beste resultaten­e. Laererne forventer så mye», skriver tre ungdommer om tiden på Kannik ungdomssko­le.
PÅL CHRISTENSE­N «For oss handler det ikke om å gjøre vårt beste, selv om det er det vi blir fortalt hver dag. For oss handler alt om å få de beste resultaten­e. Laererne forventer så mye», skriver tre ungdommer om tiden på Kannik ungdomssko­le.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway