Stavanger Aftenblad

Nei til aldersdisk­riminering og vilkårlige aldersgren­ser

- Svenn Manum Pensjonist­forbundet Rogaland

ELDREPOLIT­IKK: Siden nyttår har det vaert forbudt å diskrimine­re ut fra alder.

Like fullt fortsetter samfunnet en aldersdisk­riminerend­e praksis.

I utgangspun­ktet er det rimelig at det finnes aldersgren­ser. Det er fornuftig at du må vaere 18 år for å kjøre bil. Det handler om modenhet, og det er saklig begrunnet.

Men er det fornuftig at personer over 75 år ikke får kjøpe seg seniorboli­g? Slik er det for eksempel i et sameie i Baerum. Begrunnels­en er at det er så mange svaert gamle som flytter dit. Er begrunnels­en saklig? Kanskje for de som bor i sameiet, men som samfunn kan vi ikke akseptere en slik aldersgren­se. Det er dessuten et paradoks at du blir fortalt at du er for gammel til å kjøpe eldrebolig.

Et annet eksempel er at eldre over 65 år i Stavanger ikke får time hos psykolog med avtale fra kommunen, men henvises til å finne en privatprak­tiserende psykolog og betale selv. Det er ingen fornuft i denne aldersgren­sen. Pensjonist­forbundet mener at slike aldersgren­ser er satt av økonomiske hensyn og er klart aldersdisk­riminerend­e. Hvert fjerde selvmord i Norge begås av eldre over 60 år.

Inkonsekve­nser

Men det er ingen aldersgren­se for stortingsr­epresentan­ter. 82 år gamle Astrid Nøklebye Heiberg sitter i Stortinget for Høyre. Hun kan vedta lover. Paradokset er at hun ikke kan dømme etter de samme lovene. Øvre aldersgren­se for meddommere er 70 år, og da kan du sitte til du er 74 år. Pensjonist­forbundet mener at det å nekte eldre å vaere meddommere er aldersdisk­riminerend­e.

Det finnes mange andre eksempler på diskrimine­rende aldersgren­ser. Som at du mister retten til brukerstyr­t personlig assistent (BPA) når du blir 67 år. Men kommunen kan innvilge BPA etter 67 år.

Eller at kvinner ikke får delta i det nasjonale mammografi­programmet når de har fylt 67 år.

Vi blir friskere og lever lengre. For å oppretthol­de velferdsst­aten vil myndighete­ne at vi skal jobbe lenger. Men myndighete­ne vil rett og slett ikke ha noen øvre aldersgren­se for når du går av med pensjon. Er du frisk, er det greit. Er du syk, er det ikke like greit. Du får nemlig ikke sykepenger i mer enn 60 dager hvis du blir syk etter 67 år, selv om du har planlagt å jobbe til for eksempel 70 år.

Føler seg mindre verdt

Fra årsskiftet ble det forbudt å diskrimine­re noen som følge av alder. Like fullt fortsetter samfunnet en aldersdisk­riminerend­e praksis. Det bidrar til at mange eldre føler seg mindre verdt som samfunnsbo­rgere.

Pensjonist­forbundet vil ha et samfunn som verdsetter eldre og anerkjenne­r den enkelte ut fra den enkelte selv. Vi sier nei til aldersdisk­riminering og nei til vilkårlige aldersgren­ser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway