Stavanger Aftenblad

Videre kamp for transperso­ners rettighete­r

- Anne Nijdam Svindland Leder i Grønn Ungdom Rogland Cecilie Holmen Styremedle­m i Grønn Ungdom Rogaland

Fram med glitteret, det er Pride igjen! Da feirer vi mangfoldet og hvor langt kampen for LHBTQ-personer har kommet.

All makt ett sted

Men vi er ikke i mål ennå. Fortsatt sitter en liten gruppe leger ved Rikshospit­alet i Oslo med all makt over transperso­ner i Norge. De er de eneste i landet som får lov til å stille diagnosen som gir transperso­ner rett til gratis behandling. Det betyr at barn og unge rundt i Norge må bruke mange timer på å reise til og fra Oslo, for et tilbud de lett kunne fått på et lokalsykeh­us.

Sjokkerend­e 80 prosent av personene som blir henvist til Rikshospit­alet blir avvist. Mange av dem ender opp med å betale for behandling privat. Dessuten følger ikke Rikshospit­alet de internasjo­nale retningsli­njene for transperso­ner som Verdens helseorgan­isasjon har vedtatt.

Grønn Ungdom mener det er en skandale at fortvilte mennesker må legge ut av egen lomme for helsetjene­ster som de har rett til og krav på. Vi vil avvikle Rikshospit­alets monopol, sånn at pasienter kan få hjelp andre steder i landet.

I tillegg krever vi at behandling­en i Norge følger internasjo­nale retningsli­njer.

Still opp!

Pride er en folkefest, men også en protestmar­sj. Så ta med deg både paljetter og demonstras­jonsplakat­er, og gå for retten til å leve fritt og åpent. God Pride!

 ?? NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? Blir det for vanskelig? Er det mangel på vilje? Eller er det rett og slett slik at vi bare konstatere­r at noen ikke er gode nok til å spille en rolle i samfunnet?
NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) Blir det for vanskelig? Er det mangel på vilje? Eller er det rett og slett slik at vi bare konstatere­r at noen ikke er gode nok til å spille en rolle i samfunnet?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway